Blog

Voorraadkelder maken? Laat je voedingswaren niet bederven door vocht of schimmels!

voorraadkelder maken
Tips

Voorraadkelder maken? Laat je voedingswaren niet bederven door vocht of schimmels!

Kelders worden maar al te vaak onderbenut. Je kan er bijvoorbeeld een thuiskantoor van maken, een coole studio of speelkamer bouwen of natuurlijk een voorraadkelder maken die dienst doet als een berging. Dan is het heel belangrijk dat je kelder niet kampt met vochtproblemen. Vocht is niet alleen slecht voor de muren van je woning en voor je gezondheid, maar ook je voedingswaren zullen snel bederven of aangetast worden door schimmel. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!

In dit artikel leggen we je uit hoe je vochtproblemen in de kelder kan opsporen, hoe je die vochtproblemen kan verhelpen en we geven je tips om van je kelder een praktische voorraadkelder te maken.

Een voorraadkelder moet absoluut vochtvrij zijn

Het spreekt voor zich dat een voorraadkelder niet mag kampen met vochtproblemen. Vocht is nu eenmaal de vijand wanneer je etenswaren lang wil bewaren. Vochtige plekken zijn bovendien een broeihaard voor schimmels en die wil je ook vermijden in een voorraadkelder. Het is dus van groot belang dat je eerst controleert of er geen vochtproblemen zijn in je kelder vooraleer je er voeding gaat bewaren.

Merk je een muffe geur op of zie je plekken op de muur die een donkerdere kleur hebben, dan heb je waarschijnlijk vochtproblemen. Vochtproblemen kunnen er ook heel onschuldig uitzien, maar wel degelijk schade aanrichten. 

Daarnaast kan je vochtproblemen niet altijd met het blote oog waarnemen. We raden je daarom aan om een vochtexpert uit te nodigen die je het vocht in de voorraadkelder kan helpen opsporen en natuurlijk ook verhelpen. Zo ben je er zeker van dat je voorraadkelder helemaal vochtvrij is en dat je je je ook in de toekomst geen zorgen hoeft te maken.

kelderdichting 

Hoe kan ik mijn kelder vochtvrij maken?

Heb je een vochtprobleem in je kelder? Dan doe je het beste meteen een beroep op een vochtexpert. Hij kan de schade opmeten en stelt dan een behandeling voor die het vochtprobleem in jouw kelder kan verhelpen. Elk vochtprobleem vraagt namelijk om een andere oplossing. Contacteer ons vrijblijvend voor een afspraak.

Is het vocht te wijten aan een natte ondergrond en eventueel een grote druk van het grondwater net onder je kelder? Dan zal je kelder gedraineerd moeten worden of zal er een kelderbekuiping moeten gebeuren. 

Heb je een lokaal vochtprobleem dat ontstaan is omdat er regenwater via spleetjes in de gevel binnendringt tot in de kelder, dan heb je een andere oplossing nodig. De aangetaste muur in de toekomstige voorraadkelder wordt dan geïnjecteerd en de buitengevel wordt geïmpregneerd. De scheurtjes zullen dan niet langer water naar binnen laten en de muur zelf droogt ook uit.

Tip: vochtproblemen kunnen grote gevolgen hebben. Niet alleen voor je woning, maar ook voor je gezondheid. Het is daarom een goed idee om altijd de hulp van een expert in te roepen en niet te proberen om het probleem zelf op te lossen.

kelder laten isoleren

Het belang van goede ventilatie in de kelder

Daarnaast moet je ook vochtproblemen in de toekomst vermijden. Dat doe je door een goede ventilatie te voorzien in de voorraadkelder. Meestal is er geen raam aanwezig in de kelder dat je even kan openzetten. Je zal dan in de plaats een mechanische kelderventilatie moeten installeren dat ervoor zorgt dat de lucht steeds ververst wordt. 

In een niet-geventileerde kelder ontstaat condens en dat kan dan weer schimmelproblemen met zich meebrengen. De vijand bij uitstek van de voedingswaren in je voorraadkelder!

Tips om je kelder om te toveren tot een voorraadkelder

Wanneer de vochtproblemen allemaal opgelost zijn en er een goed ventilatiesysteem is geïnstalleerd, kan je aan het leuke werk beginnen: je voorraadkelder inrichten. We geven je graag enkele tips mee om die voorraadkelder slim en efficiënt in te richten.

  1. Kies voor een veilige trap, ook als die meer plaats inneemt dan je zou willen. Je zal nu eenmaal vaak met je handen vol de voorraadkelder in en uit wandelen.
  2. Gebruik op maat gemaakte kasten of rekken zodat je de ruimte zo efficiënt mogelijk gebruikt.
  3. Denk eerst na wat je allemaal wil opbergen in de voorraadkelder. Moeten daar bijvoorbeeld ook grote valiezen komen? Voorzie dan de plaats ervoor.
  4. Kies voor vochtbestendige verf.
  5. Verlichting met een bewegingssensor is ideaal voor een kelder.

Aquatec zorgt ervoor dat jouw voorraadkelder helemaal vochtvrij is!

Wil je de die kelder eindelijk benutten en er een voorraadkamer van maken? De experten van Aquatec komen graag bij je langs om het vochtproblemen te detecteren en te verhelpen. Zo weet je zeker dat je voeding niet zal bederven door vocht of schimmel! Contacteer ons nu of maak een afspraak.

 

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder