Blog

Kelderzwam: oorzaken, gevolgen en hoe te bestrijden

2547_5eb3afde7fa1c
Condens & schimmels

Kelderzwam: oorzaken, gevolgen en hoe te bestrijden

Schimmels in huis zijn nooit een goed teken, maar kelderzwam kan soms dubbel oppassen zijn. In essentie lijkt de kelderzwam op schimmel, maar breidt zich al snel uit over grote oppervlakken en kan aardig wat ravage aanrichten.

Kelderzwam houdt vooral van hout en oppervlakken als muren, vooral als deze voldoende vochtig zijn.
Zonder vocht kan de kelderzwam niet overleven en daarom gaat deze schimmel altijd gepaard met vochtproblemen.

Zodoende zult u niet alleen de zwam moeten bestrijden, maar ook het onderliggende vochtprobleem moeten aanpakken om komaf te maken met de kelderzwam. In dit artikel leest u meer over de oorzaken en gevolgen van de kelderzwam en hoe u deze kunt bestrijden.

1. Hoe herkent u kelderzwam?

U kunt met kelderzwam te kampen hebben, indien u bijvoorbeeld op hout bruine plekken opmerkt. Deze worden ook wel ‘bruinrot’ genoemd en duiden op de aanwezigheid van de kelderzwam.

Het hout is bruin en nat, maar soms kan het lastig zijn om de kelderzwam te ontdekken omdat vochtig hout snel donkerbruin kan kleuren. U dient dan te letten op de sporen, deze zien er uit als strengen.

Deze strengen hechten zich diep in het hout vast en lijken op lange dunne wortels, die zich in de vorm van een waaier verspreiden in de oppervlakken waar de kelderzwam op aanwezig is.

Op lichte oppervlakken is dit goed waarneembaar. De sporen zijn wel dunner dan die van de huiszwam, dit leidt er toe dat de kelderzwam vaak met andere schimmels wordt verward.
» Last van vocht of kelderzwam in huis?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

2. De diverse oorzaken van kelderzwam

De aanwezigheid van kelderzwam gaat echt altijd gepaard met een vochtprobleem.

Dit kan zeer uiteenlopend zijn: sijpelwater dat binnentreedt, grondwater dat via de keldermuren naar binnen komt, een lekkage ter hoogte van de kelder maar ook zeker condensatieproblemen.

Is het vochtprobleem ook elders in huis aanwezig? Dan kan de kelderzwam ook uiteindelijk daar terechtkomen.

Let ook goed op als u houten onderdelen heeft in de kelder. Zoals we eerder hebben aangegeven, zal kelderzwam zich vooral snel op hout nestelen. Het probleem is, dat de sporen erg diep in het hout kunnen trekken en dit materiaal daardoor onherstelbaar beschadig kan raken.

Hout blijft ook vaak lang erg vochtig, dit creëert de ideale omstandigheden voor de kelderzwam. Maar ook op uw keldermuren of plafond kan de kelderzwam overleven, zolang het oppervlak vochtig is en blijft.

3. Wat is het verschil tussen kelderzwam en huiszwam?

Naast de kelderzwam, is de huiszwam ook een zeer onaangename gast in huis.

Het meest kenmerkende verschil tussen de kelderzwam en de huiszwam, is het uiterlijk.

De kelderzwam is geheel bruin en heeft een kenmerkend waaierpatroon dat door de sporen wordt gevormd.

Huiszwammen zijn aan een lichte gele of witte rand te herkennen en hebben vaak niet-zichtbare sporen, die diep in materialen kunnen treden. Huiszwammen worden over het algemeen als agressiever gezien, maar een kelderzwam kan ook meer dan voldoende problemen opleveren als er niets aan wordt gedaan.

4. Wat gebeurt er als u niets aan de kelderzwam doet?

Kelderzwam in uw kelder tast niet alleen de oppervlakken en materialen aan, maar kan ook zeer nadelige gevolgen voor uw gezondheid hebben. Het is dus zaak de kelderzwam zo snel mogelijk te laten verwijderen, in combinatie met het aanpakken van het onderliggende vochtprobleem om toekomstige kelderzwam te voorkomen.

Aquatec Vochtbestrijding kan u hier goed mee helpen.

Bel ons gratis nummer 0800/11.134 of contacteer ons via email. Wij komen graag vrijblijvend bij u langs voor een gratis vochtdiagnose, indien gewenst.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder