Blog

Wat zijn thermische bruggen, hoe ontstaan ze en waar in huis kunt u er last van hebben?

2543_5eb3afde55144
Condens & schimmels

Wat zijn thermische bruggen, hoe ontstaan ze en waar in huis kunt u er last van hebben?

Een thermische brug is een plek die gevoelig is voor vocht, als gevolg van een mankement of lek in de isolatie van een huis. Dit kan leiden tot vochtproblemen zoals condensatie rondom het zwakke plekje, maar ook meer kans op andere vochtproblemen zoals doorslaand vocht.

Daarnaast is schimmelvorming ook nog een mogelijkheid, zeker indien het op de plek rond de thermische brug lang genoeg vochtig blijft.
Een thermische brug in uw woning zal ook uw energieverbruik verhogen en daardoor uw energiekosten doen stijgen. Want door het lek kan er warmte- en energieverlies opstreden, dat op structurele basis ongezien voort kan duren als u niet weet dat u met een thermische brug te maken heeft. In dit artikel vertellen wij u daarom iets meer over dit fenomeen en hoe u dit kunt herkennen.

Wat is een thermische brug en hoe ontstaat dit in uw huis?

Thermische bruggen ontstaan altijd als gevolg van een fout in isolatie of het geheel ontbreken ervan op bepaalde plekken. Vaak is de isolatie net niet goed genoeg geplaatst en niet 100% afgesloten. Ook kan isolatiemateriaal zijn aangetast door bijvoorbeeld vochtproblemen.

In elk geval zult u als gevolg hiervan plaatsen in huis hebben waar sprake is van een temperatuurverschil, dat is wat men een thermische brug noemt.

Waar kunt u thermische bruggen in huis hebben?

Thermische bruggen kunnen op uiteenlopende plekken ontstaan. Denk aan buitenmuren, maar ook de binnenmuren indien deze in direct contact staan met de buitenmuur.

Ook kunnen er plekken zijn waar leidingen door de isolatie heen gaan, deze zijn gevoeliger voor thermische bruggen. In vrijwel alle gevallen zal het ook gaan om slecht geplaatste isolatie, omdat goed geplaatste isolatie juist een effectieve barrière vormt tegen de meeste vochtproblemen. Er zijn grofweg drie soorten thermische bruggen te onderscheiden:

  • Bij verkeerd geplaatste isolatiematerialen zoals platen of minerale wol: onderbrekingen in de isolatie. In dit geval is de isolatie niet 100% goed afgesloten en hierdoor wordt lucht toegelaten. Soms is er ook sprake van schade, zoals een scheur.
  • Bij het geheel ontbreken van isolatie kan ook een thermische brug ontstaan, wanneer veel andere delen juist wel zijn geïsoleerd. De temperatuur op deze plek zal immers lager uitvallen.
  • Bepaalde typen beglazing kunnen ook aanleiding vormen tot thermische bruggen.

Hoe kunt u een thermische brug in huis herkennen?

Hoewel thermische bruggen niet altijd met het blote oog waarneembaar zijn, kunt u ze wel aan bepaalde tekenen herkennen:

  • Op sommige plekken in huis is het beduidend kouder, of sommige plekken op de muur voelen kouder dan andere
  • Energiekosten die omhoog zijn gegaan zonder duidelijke reden
  • U heeft op kleine plekken ineens vocht op de muren
  • U bemerkt condens in ruimten waar u niet veel met water doet

» Last van een thermische brug in huis?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

 

Wat kunt u doen tegen thermische bruggen?

Om van een thermische brug af te geraken, zult u de plaats moeten inspecteren waar sprake is van een thermische brug en vervolgens de isolatie repareren. Dit is niet altijd even simpel, want u zult ook moeten achterhalen waarom de thermische brug is ontstaan en hoe.

Aquatec Vochtbestrijding kan u helpen met bescherming tegen thermische bruggen en ook reparatie van reeds ontstane thermische bruggen. Neem eens contact met ons op om de opties door te nemen, die wij u kunnen bieden.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder