Blog

Ontvochtiger in de kelder: alle mogelijkheden en voordelen

2549_5eb3afde97ed9
Condens & schimmels

Ontvochtiger in de kelder: alle mogelijkheden en voordelen

Een kelder kan omwille van diverse redenen kampen met een te hoge (lucht)vochtigheid. Dit kan komen door bijvoorbeeld continu binnendringend vocht, maar ook condensatieproblemen of een lekkage. Kelders zijn ondergronds gelegen en hebben daardoor weinig tot geen mogelijkheden voor goede ventilatie, waardoor waterdamp in de lucht maar moeilijk kan ontsnappen.

Een te hoge vochtigheidsgraad kan helaas leiden tot vele problemen. Zo zal u een erg muffe lucht kunnen bemerken, daarnaast zullen oppervlakken, materialen en ook opgeslagen materialen steeds natter worden. Gelet op de aard en constructie van een kelder, is dit zeer nefast voor uw woning. Een ontvochtiger in de kelder biedt mogelijkheden en voordelen om dit vochtprobleem op te lossen.

1. Waarom is het belangrijk om de kelder droog te houden?

Een kelder is van nature een meer vochtige plek dan andere ruimten in uw woning. Dit komt door de ondergrondse ligging in combinatie met een gebrek aan ventilatiemogelijkheden in de kelder. Omdat er daardoor nagenoeg geen frisse en droge lucht in de 犀利士
kelder kan circuleren, blijft waterdamp in de lucht aanwezig die vervolgens leidt tot natte en vochtige plekken
.

Dit kan diverse vochtproblemen met zich meebrengen, zoals vochtplekken en schimmelgroei. Maar ook de hoge luchtvochtigheid op zichzelf is al schadelijk en dan met name voor uw gezondheid, omdat u hierdoor met een keur aan klachten kunt worden geconfronteerd.

Kortom: het is raadzaam de luchtvochtigheid zo snel als mogelijk omlaag te brengen.

Een ontvochtiger in de kelder kan u daarmee helpen, omdat deze het overtollige vocht in de lucht wegneemt en de secundaire problemen daardoor voorkomt.

» Last van vocht in de kelder?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

 

2. Twee types luchtontvochtigers in de kelder

Er zijn over het algemeen 2 specifieke soorten ontvochtigers beschikbaar, namelijk een mobiele ontvochtiger en een wandmodel ontvochtiger. Het ligt vooral aan de grootte van uw kelder, welke het beste is voor u.

  • Een mobiele ontvochtiger is een compacter model ontvochtiger, die u kunt verplaatsen en zodoende ook in andere ruimten kan gebruiken. Mobiele ontvochtigers onttrekken een bepaalde hoeveelheid vocht uit de lucht op dagelijkse basis en zijn met name geschikt voor wijnkelders, kruipruimten en andere kleine kelders. U zult deze ontvochtiger wel voor een lange periode moeten plaatsen om er daadwerkelijk nut van te ondervinden.
  • Indien u over een grote kelder beschikt, dan is een wandmodel beter voor uw kelder. Deze wandmodellen zijn eigenlijk ontvochtigingsinstallaties, die een sterkere capaciteit hebben dan een mobiele ontvochtiger. Deze ontvochtigers werken middels een automatische vochtafvoer en kunnen goed worden toegepast in grotere kelders en kelders van bedrijfsruimten. Ze zijn echter niet of moeilijk te verplaatsen, waardoor u ze in principe echt voor één specifiek ruimte neemt.

3. Hoeveel kost een ontvochtiger voor in de kelder?

Een mobiele ontvochtiger kosten afhankelijk van het model tussen 50 tot 200 euro. Heeft u een grotere kelder, dan bent u beter af met een wandmodel.
Een wandelmodel is wel duurder in aankoop, houdt rekening met een bedrag rond 400 tot 500 euro.

4. Andere methoden om de kelder te ontvochtigen

Een ontvochtiger kan in bepaalde gevallen een prima uitkomst zijn bij een vochtige kelder. Maar vaak zijn de vochtproblemen die voor het vocht zorgen complex van aard, waardoor u beter af bent met een onderzoek door een expert.

Aquatec Vochtbestrijding kan een kijkje in uw kelder nemen en aan de hand daarvan een solide vochtbestrijdingsplan voor u maken, geheel op maat. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Bel ons dan direct om een geheel gratis vochtanalyse te plannen.

Wilt u van die te hoge luchtvochtigheid in uw kelder af?

Bel ons gratis nummer 0800/11.134 of contacteer ons via email. Wij komen graag vrijblijvend bij u langs voor een gratis vochtdiagnose, indien gewenst. Daarna kunnen wij u uitstekend adviseren over alle ontvochtigers of ventilatiesystemen die wij voor u kunnen monteren en welke optie voor u het meest efficiënt zal zijn.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder