Blog

Lekdetectie: hoe kunt u zelf een waterlek opsporen en dichten?

lekkage
Vochtige muren

Lekdetectie: hoe kunt u zelf een waterlek opsporen en dichten?

Een waterlek is een van de voornaamste oorzaken van vochtschade in huis. Waterlekken worden vaak (te) laat aangetroffen waardoor reeds al wat schade kan aangericht zijn. Mensen denken bij een lekkage al snel aan een gesprongen leiding die onder hoge druk water naar buiten spuit, maar de realiteit is vaak anders!

Een waterlek kan soms lang ongezien en gedurende deze periode schade toebrengen aan omliggende materialen. Zo kunt u last krijgen van grote vochtplekken op muren en plafonds en schimmelgroei.

U doet er dus goed aan zo snel mogelijk een waterlek op te sporen alvorens deze grotere schade gaat aanrichten in huis.

Welke symptomen kunnen duiden op een lekkage?

Om vast te stellen of u inderdaad hinder ondervindt van een lekkage, kunt u allereerst een aantal standaard symptomen bekijken. Wanneer er sprake is van een lekkage, dan is meestal ook sprake van veelvoorkomende problemen.

1. Vochtplekken en waterschade in huis

Het eerste waar u waarschijnlijk aan denkt bij een waterlek is waterschade. Het klopt dat een lekkage vochtplekken en vochtschade kan veroorzaken, maar vaak in veel langzamer tempo dan u verwacht. Let dus niet alleen op grote en opvallende vochtplekken; besteed daarnaast ook zeker aandacht aan vochtplekken die traag groeien.

2. Een muffe geur in huis

Vocht in huis leidt op den duur altijd tot een typische muffe geur. U kunt deze geur ook vaak ruiken in gebouwen die slecht geïsoleerd zijn. Bijvoorbeeld tuinhuisjes of opslagplaatsen voor boten. Het is een kenmerkende geur van een teveel aan vocht in de lucht en in materialen en oppervlakken.

3. Schimmelgroei op bepaalde plekken

Wanneer een lekkage al een poos heeft voortgeduurd, dan is de kans zeer groot dat u op omliggende oppervlakken schimmel kunt vinden. Schimmel gedijt erg goed in vochtige omgevingen, dus een waterlek biedt uitstekende condities voor schimmelsporen om zich te nestelen en voort te planten.

» Last van vocht in huis?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

4. Isolatie die niet goed meer werkt en koudebruggen

Lekkages kunnen helaas ook erg nadelige effecten hebben op verschillende isolatiematerialen. Vooral de zachte materialen zoals minerale wol lijden onder vocht, de isolatiewaarde zal als gevolg daarvan verminderen.

Dit kan weer leiden tot het ontstaan van koudebruggen, zodat u ineens met 2 vochtproblemen opgescheept zit. Uiteraard kunt u dit beter voorkomen door alert te blijven.

5. Een te hoge waterfactuur

Een aanwijzing die bijna altijd duidt op een lekkage is een stijging van uw waterrekening, zonder aanwijsbare reden. Het kan ook gaan om een kleine doch constante stijging. U kunt er dan in principe van uit gaan dat er ergens water aan het lekken is, iets dat u het beste snel kunt verhelpen om de kosten én schade te drukken.

Hoe gaat u te werk om het lek te dichten?

Indien u meent een lekkage te hebben op basis van bovengenoemde symptomen, contacteer ons dan vrijblijvend. Zelf een lek dichten is vaak zeer moeilijk of zelfs onmogelijk, omdat het voor u lastig kan zijn om een waterlek exact te lokaliseren.

Vaak is het lek diep achter een wand of onder een vloer gelegen; het vereist expertise en vakwerk om deze situatie correct te verhelpen. Wij kunnen u met onze vochtanalyse en uitgebreide dienstenpakket uit de brand helpen, met minimale breekwerken.

Bel ons gratis nummer 0800/11.134 of contacteer ons via email. Wij komen graag vrijblijvend bij u langs voor een gratis vochtdiagnose, indien gewenst.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder