Blog

Condens op de ramen aan de buitenzijde: reden tot paniek?

2539_5eb3afde21f6c
Condens & schimmels

Condens op de ramen aan de buitenzijde: reden tot paniek?

Condens is een redelijk veel voorkomend probleem in vele huishoudens, dat aan al even veel verschillende oorzaken te wijten kan zijn. In veel gevallen gaat het om condens in de zogeheten natte ruimten van woningen, zoals de badkamer en keuken.

Na een flinke douche of een afwasbeurt kunt u vaak condens waarnemen op gladde oppervlakken, zoals ramen en spiegels.
Over het algemeen wordt condens veroorzaakt, wanneer er een gebrek aan ventilatiemogelijkheden is in uw woning. Maar condens kan ook ineens op de buitenzijde van uw ramen aanwezig zijn. Wat doet u dan? En is dit erg of gevaarlijk? In dit artikel leggen wij meer uit over het fenomeen condens en de situaties waarin u actie zou moeten ondernemen.

Hoe ontstaat condens op de ramen?

Condens is in feite weer vloeibaar geworden waterdamp. Wanneer de lucht in een ruimte een hoge concentratie waterdamp bevat, dan noemt men dit een hoge relatieve luchtvochtigheid. Wanneer er vervolgens weinig tot geen ventilatiemogelijkheden zijn, zal deze waterdamp geen uitweg kunnen vinden om te ontsnappen en als gevolg daarvan op oppervlakken condenseren.

 Eerst zijn dit vooral ramen en spiegels, maar na verloop van tijd worden ook muren en plafonds vochtig. Dit komt, omdat deze oppervlakken qua temperatuur een stuk kouder zijn dan de temperatuur van de lucht. Zodoende zal de waterdamp weer een vloeibare vorm aannemen als gevolg van het temperatuurverschil.

Condens op de binnenkant van uw ramen

Condens komt redelijk snel op de binnenzijde van uw ramen terecht in de winter, omdat de ramen dan extra koud zijn. Zelfs als u dan in de keuken een pannetje op het vuur zet, heeft u al redelijk kans tot condens op uw ramen aan de binnenkant. In principe is dit niet erg, maar let er altijd wel op hoe vaak dit gebeurt en voor komt.

Indien u erg vaak condens op uw ramen ziet, dan is de kans namelijk groot dat ook uw muren vochtig zijn.
» Last van condens op uw ramen en niet zeker wat te doen?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

Condens op de buitenzijde van uw ramen

Condens op de buitenzijde van de ramen is vaak terug te zien na een koude nacht. Omdat de lage temperatuur ’s nachts de ramen erg koud laat worden, zullen ze in de ochtend al gauw kouder zijn dan de buitentemperatuur wanneer diebegint te stijgen als de zon begint op te komen.

Daardoor zal de vochtige ochtendlucht tegen uw ramen aan condenseren.

Is condens aan de buitenkant een slecht teken?

Er is geen reden tot paniek, want condens aan de buitenzijde van uw ramen is echt een natuurfenomeen en kan in principe weinig schade aanrichten. Het houdt tevens in, dat uw ramen goed geïsoleerd zijn.

Het enige wat u allicht in de gaten kunt houden, is hoe vaak dit voor komt. In erg vochtige gebieden kan het namelijk geen kwaad, om de gevel een beetje extra in de gaten te houden. Door de vele condens kan deze iets eerder gerenoveerd moeten worden, dan in drogere gebieden.

Wat kunt u doen tegen condensatieproblemen in huis?

Heeft u condens op de buitenzijde van uw ramen? Dan hoeft u meestal niets te doen. Bij condens aan de binnenkant is dit echter wel verstandig.

Bel dan meteen met Aquatec Vochtbestrijding en wij komen bij u langs, om een geheel gratis en vrijblijvende vochtdiagnose uit te voeren.

Daarna kunnen wij u vertellen, hoe u het beste komaf maakt met het condensatieprobleem. In veel gevallen zal de installatie van een ventilatiesysteem het meest doeltreffend zijn. 

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder