Blog

Kelderdichting: hoe uw kelder waterdicht maken

Overige vochtproblemen

Kelderdichting: hoe uw kelder waterdicht maken

Kelderdichting of het waterdicht maken van de kelder is voor veel woningen helaas noodzakelijk. Veel kelders hebben last van vocht, wateroverlast of een lekkage. De hoge grondwaterstand, poreuze muren en slechte ventilatie zijn de grootste boosdoeners van een lekkende kelder.

Optrekkend vocht of een lekkage in de kelder brengt heel wat met zich mee. En dat kan u meteen merken in uw portemonnee: een vochtige kelder resulteert namelijk in een hogere energierekening.
Daarnaast verkleint een vochtige kelder ook de effectieve leefruimte in uw woning. Er gaat immers veel leefruimte verloren als de kelder niet, of slechts gedeeltelijk, kan worden gebruikt.
Bovendien vormt een vochtige kelder een basis voor een ongezonde leefruimte. Schimmels vestigen zich met veel plezier in vochtige plekken en kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid.

Kelderdichting

Vocht in de kelder hebt u voor een groot deel in eigen hand. Hoewel vocht van buitenaf eigenlijk niet kan voorkomen worden, kan u wel een paar maatregelen nemen om een kelder vochtvrij te maken, bijvoorbeeld door de kelder goed te laten dichten.

Het is belangrijk om vochtproblemen in uw kelder ernstig te nemen. Een vochtige kelder dient snel behandeld te worden en bij voorkeur door iemand met verstand van zaken.
Geen enkele kelder is namelijk hetzelfde en de specifieke behandeling hangt af van het vochtprobleem in uw kelder.
Een vochtige kelder kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van een te dunne vloer, waardoor vocht makkelijk binnentreedt, of misschien ligt de oorzaak bij een lekkende leiding. Een poreuze muur kan ook vaak als schuldige worden aangewezen.

De behandelmethode dient altijd te worden aangepast aan de oorzaak. Daarom is het steeds aangeraden om professionele hulp in te roepen.

Soorten kelderdichting

Wanneer de oorzaak van het probleem is gevonden, kan worden gestart met het effectief dichten van de kelder.
Er zijn verschillende soorten kelderdichting die kunnen worden ingezet.
Kelderbekuiping is de traditionele versie van kelderdichting. Bij deze behandelmethode worden alle keldermuren gecementeerd. Als dit goed gebeurt, ontstaan er volledig waterdichte muren. Dit is een ideale methode om vocht van buitenaf te voorkomen.

Maar met alleen waterdichte muren, zijn veel kelders nog niet 100% geholpen. Doordat de luchtvochtigheid bij veel kelders erg hoog ligt, kunnen er condensatiedruppels en vocht binnen in de kelder ontstaan.
Om een vochtige kelder van binnenuit te bestrijden, is naast een goede kelderdichting ook een goede kelderventilatie onontbeerlijk. Een goed geventileerde kelder voorkomt een verhoogde luchtvochtigheidsgraad waardoor schimmelsporen en bijvoorbeeld houtrot worden voorkomen.

Voordelen van kelderdichting

Natuurlijk kost kelderdichting geld. Maar deze kosten worden al snel terugverdiend. Er zijn namelijk talrijke voordelen aan een waterdichte kelder, al is het maar vanwege de extra ruimte. Een droge kelder kan ideaal functioneren als opslagruimte voor eten of misschien wel als bureau of logeerkamer.

Hebt u de ruimte toch niet nodig? Dan nog is een waterdichte kelder dankzij kelderdichting het overwegen waard. Een ‘gezonde’ kelder heeft een positieve invloed op de waarde van uw huis en resulteert daarnaast in een dalende energierekening.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw kelder en kelderdichting?
Schakel dan de experts van Aquatec in.
Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder