Blog

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Overige vochtproblemen

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Wanneer we ademen, water gebruiken om ons te wassen of douchen, was laten drogen aan een droogrek, koken… komt er vocht vrij dat in de lucht wordt opgenomen.
Dit is wat we “luchtvochtigheid” noemen. Deze luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in een percentage, en is eigenlijk en relatief gegeven, afhankelijk van de temperatuur.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de ideale luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en 60 percent ligt, opnieuw afhankelijk van de temperatuur.

Het is belangrijk dat de luchtvochtigheid in huis goed zit, want zowel te lage luchtvochtigheid als te hoge luchtvochtigheid in huis hebben een nefaste invloed op de bewoners en de woning zelf:

Te hoge luchtvochtigheid in huis

In woningen die last hebben van een te hoge luchtvochtigheid hangt op sommige plaatsen een muffe geur.
Bij een langdurige te hoge luchtvochtigheid is er kans op schimmelvorming. Schimmels veroorzaken gezondheidsproblemen bij de bewoners, zoals ademhalingsklachten en allergieën. Allergie en astma worden ook veroorzaakt door de huisstofmijt, die in vochtige ruimtes extra goed gedijt.

Te lage luchtvochtigheid in huis

Sommige woningen hebben ook te kampen met een te lage luchtvochtigheid. Mogelijke gevolgen voor de bewoners zijn een prikkelende keel en droge hoest, een droge huid, gebarsten lippen, vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen.
Ook het pand zelf lijdt onder een te lage luchtvochtigheid: hout begint door uitdroging te krimpen, wat barsten en scheuren met zich kan meebrengen.

Het mag duidelijk zijn dat zowel een te hoge luchtvochtigheid als een te lage luchtvochtigheid in huis heel wat negatieve gevolgen hebben. Een ideale luchtvochtigheid is daarom zeer belangrijk.

» Problemen met de luchtvochtigheid in uw woning?Contacteer ons, we geven vrijblijvend advies

Hoe krijg je de ideale luchtvochtigheid in huis?

De ideale luchtvochtigheid in huis kan gemeten worden met een hygrometer. Dat apparaatje gaat de temperatuur en het vochtpercentage binnen gaan meten. Je moet streven naar een vochtigheidspercentage van 40 à 60 % om goed te zitten.

Om de ideale luchtvochtigheid in huis te bereiken, moet je ofwel de lucht ontvochtigen of net bevochtigen, afhankelijk of je te maken hebt met een te hoge of een te lage luchtvochtigheid:

Hoe kan je de lucht ontvochtigen bij een te hoge luchtvochtigheid?
De luchtvochtigheid verlagen?

Bij een te hoge luchtvochtigheid kan je de ideale luchtvochtigheid in huis bereiken door te ventileren. Heb je ventilatieroosters in je ramen? Zet deze dan altijd open. Verlucht geregeld. Probeer bij droog weer je raam ongeveer 30 minuten open te zetten om zo voldoende frisse lucht in huis te halen.

 Probeer ook minder vocht in huis te brengen. Laat de was indien mogelijk buiten drogen, gebruik een afzuigsysteem tijdens het koken en in de badkamer.

 Helpen deze tips niet, dan is de veroorzaker waarschijnlijk een bouwkundig probleem. Een luchtontvochtiger kan even soelaas bieden, maar laat het probleem in ieder geval nakijken door een specialist om problemen op lange termijn te vermijden.

» Problemen met de luchtvochtigheid in uw woning?Contacteer ons, we geven vrijblijvend advies

Hoe kan je de lucht bevochtigen bij een te lage luchtvochtigheid?
De luchtvochtigheid verhogen?

Bij een te lage luchtvochtigheid kan je de ideale luchtvochtigheid in huis bereken door te verluchten, af en toe te koken zonder afzuigkap of waterreservoirs te bevestigen aan de radiatoren. Dankzij de warmte van de radiator zal het water in het reservoir verdampen en in de lucht worden opgenomen.

 Ook met specifieke luchtbevochtigers kan vocht aan de lucht worden toegevoegd om de ideale luchtvochtigheid in huis te bereiken.

 Laat het probleem in ieder geval nakijken door een specialist om problemen op lange termijn te vermijden.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder