Blog

Grondwater in de kelder: wat te doen?

Overige vochtproblemen

Grondwater in de kelder: wat te doen?

Grondwater in de kelder is een van de meest voorkomende vochtproblemen in woningen. Kelders blijven door hun ondergrondse ligging nog steeds gevoelig voor wateri, ook al zijn de bouw- en renovatietechnieken voor kelders in de afgelopen decennia wel aanzienlijk verbeterd. Een kelderrenovatie begint daarom vrijwel altijd met het waterdicht maken van de kelder, anders is het onmogelijk om bijvoorbeeld een kelder om te bouwen tot extra leefruimte zoals een wijnkelder maken of een thuiskantoor inrichten. In dit artikel vertellen we alvast meer over onze oplossingen tegen grondwater in de kelder.

Wat is grondwater?

Grondwater is, zoals de naam het zelf zegt, water dat in de grond opgeslagen zit. Wanneer het regent, stroomt een deel van de regen door de grond heen naar diepere lagen. In de bovenste lagen is het water nog vermengd met lucht en noemen we dit strikt genomen nog niet grondwater. Pas wanneer de laag verzadigd is met water spreken we van grondwater. De diepte waarop deze laag voorkomt noemen we dan de grondwaterstand of het grondwaterpeil.

Waarvoor gebruiken we grondwater?

Grondwater is heel belangrijk voor de drinkwatervoorziening. Bijvoorbeeld in Limburg is grondwater de belangrijkste bron voor het maken van drinkwater. Dat komt omdat de grond in Limburg doorgaans meer doorlaatbaar is en daardoor meer en makkelijker water kan worden opgeslagen.

Reikt mijn kelder tot aan het grondwater?

De grondwaterstand is in veel Vlaamse streken hoog genoeg om tot uw kelder te reiken. Zeker bij een stijging van de grondwaterstand. Deze stijging doet zich meestal voor tijdens de wintermaanden. Dan is er namelijk meer regen en minder verdamping. Daarom is het belangrijk uw kelder goed te isoleren en waterdicht te maken.

vocht bestrijden in de kelder

Hoe kan ik mijn kelder isoleren en beschermen tegen grondwater?

Er zijn heel wat zaken waar rekening mee moet gehouden worden. Begin dus nooit zomaar aan het vochtdicht maken van een kelder, u zou later wel eens voor verrassingen kunnen staan. Als u een huis gekocht heeft waarvan de kelder last heeft van grondwaterindringing, neemt u best zo snel mogelijk contact op met een specialist in vochtbestrijding. Doorgaans zal die u aanraden om de kelder van buitenaf of binnenin vochtdicht te maken, afhankelijk van de specifieke situatie. Ook wanneer u gaat bouwen en een kelder overweegt, zal een specialist u specifieke tips kunnen geven omtrent isolatie, beton en/of metselwerk.

Ik heb grondwater in mijn kelder: hoe kan ik dit laten oplossen?

Helaas is de oplossing voor water in de kelder vaak niet eenvoudig. U denkt misschien dat het grondwater insijpelt in uw kelder maar de oorzaak kan ook liggen bij een defecte afvoer. Laat daarom altijd een specialist de echte oorzaak achterhalen, voor u een beslissing neemt over een eventuele oplossing. U zal ook een overzicht krijgen van de mogelijke oplossingen: (stijve of soepele) kelderbekuiping, kelderdichting, kelderdrainage, kelderventilatie … en waarom deze oplossing meest geschikt is voor uw situatie. Contacteer gerust onze specialisten!

kelderdichting

Drainage

Deze oplossing mag misschien erg ingrijpend zijn, deze is gewoon ook erg effectief! Bij deze methode wordt er een nieuwe wand geplaatst tegen de bestaande wand. Tussen de wanden wordt er een vochtwerende noppenfolie geplaatst die vervolgens vocht dat binnenkomt via kanaaltjes terug kan afvoeren. Het vocht dat nog aanwezig is in de oude wanden wordt opgezogen en afgevoerd via een verzamelput naar het riool.

vochtwerend membraan op muur 

Kelderbekuiping 

Wil je je kelder voor héél lange tijd waterdicht maken? Dan is kelderbekuiping de ideale oplossing. Hierbij krijgen alle wanden en vloeren in de kelder een waterdichte laag, waarbij er dus zowel de vloer als muren met een vochtwerende substantie worden ingesmeerd. Heb je last van scheurtjes of gaatjes? Dan zullen deze eerst gedicht moeten worden met een soort gel vooraleer je aan de slag gaat met het vochtwerend middel. Bij oude woningen wordt kelderbekuiping uitgevoerd aan de binnenkant. Ben je aan het bouwen of ben je van plan te bouwen? Dan kan je gaan voor kelderbekuiping aan de buitenkant van de kelder. Die laatste optie heeft wel een veel hoger prijskaartje. 

Muurinjectie 

Bij opstijgend vocht wordt deze methode het meeste toegepast: het injecteren van de keldermuren. Hierbij worden er gaatjes in de muren geboord waarna er vochtwerende gel in deze gaatjes wordt gespoten. Dankzij deze gel die uitzet zal er geen vocht meer meer in de muren kunnen terechtkomen en ook het aanwezige vocht zal wegtrekken, wat betekent: weg vochtproblemen! 

Aquatec geeft jouw kelder een gratis vochtdiagnose 

Denk je last te hebben van grondwater in je kelder? Onze experts komen graag bij je langs om het probleem te detecteren en een gepaste oplossing te zoeken. Wil je graag eerst even praten met een vochtspecialist! Bel ons nu en we helpen je vandaag nog verder! Direct afspraak maken? Geen probleem, contacteer ons en we komen zo snel mogelijk bij je langs!

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder