Blog

5 lichamelijke klachten van vocht in huis

Overige vochtproblemen

5 lichamelijke klachten van vocht in huis

Ongeveer 20% van de woningen in België heeft te maken met vochtproblemen. Deze vochtproblemen zijn niet alleen nefast voor de woning zelf, maar kunnen ook ernstige gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Bewoners van een vochtig pand hebben volgens onderzoek 25% meer gezondheidsklachten dan mensen die in een andere woning verblijven.

We zetten 5 belangrijke gevolgen kort op een rij:

Vocht in huis tast het algemene immuunsysteem aan

Een te hoge luchtvochtigheidsgraad in huis is niet gezond, en brengt heel wat kleinere kwaaltjes met zich mee. Elk op hun beurt plegen deze kwaaltjes een aanslag op het energiepeil en het algemene immuunsysteem van het lichaam. Hierdoor ben je sneller onderhevig aan ziekte en ontstekingen, wat het immuunsysteem op zijn beurt opnieuw verzwakt. Zo komt je gezondheid vast te zitten in een neerwaartse spiraal.

Vocht in huis werkt allergie en astma in de hand

Sommige allergieën worden specifiek veroorzaakt door een te hoge vochtigheid in huis, zoals de allergie aan zilvervisjes en de huisstofmijt. Zilvervisjes zijn kleine insecten die zo’n centimeter lang kunnen komen en woekeren in vochtige plaatsen en hoeken. De symptomen van deze allergie zijn gelijkaardig aan die van astma: kortademigheid, een gevoel van benauwdheid, hoesten en een piepende ademhaling.
Ook de huisstofmijt houdt van vochtigheid, en floreert in een vochtige en warme omgeving. De huisstofmijt speelt een belangrijke rol in het ontstaan van astma. Bij astma is sprake van een infectie van de luchtwegen. In België leiden naar schatting 500.000 mensen aan de ziekte.

Vocht in huis veroorzaakt indirect eczeem

De huisstofmijt is ook één van de belangrijkste veroorzakers van eczeem, een veel voorkomende jeukende huidaandoening. Mensen die lijden aan eczeem moeten in ieder geval de luchtvochtigheidsgraad in huis goed in het oog houden: een te hoge vochtigheidsgraad werkt ontstekingen van de huid in de hand, terwijl een te lage luchtvochtigheid droge eczeem veroorzaakt.

Vocht in huis veroorzaakt indirect chronische ontstekingen

Schimmels en huisstofmijten, beiden het gevolg van een hoge luchtvochtigheid, kunnen leiden tot chronische ontstekingen aan de neus- en slijmvliezen of de ademhalingswegen.
Een volwassen persoon ademt zo’n 6-7 liter per minuut in. Ook stoffen die in vrij kleine concentratie in de lucht aanwezig zijn, zoals schimmelsporen en andere onzuiverheden, worden door de luchtwegen opgenomen en veroorzaken irritaties en ontstekingen.
De belangrijkste symptomen van chronische infecties zijn vermoeidheid, hoofdpijn, hoesten, een verstopte neus en oogontstekingen.

Vocht in huis verergert de klachten van reuma

Reuma is een verzamelnaam voor enkele vaak voorkomende en uiteenlopende aandoeningen aan gewrichten, spieren, pezen… die sterke pijn en/of misvormingen veroorzaken. Reuma wordt niet veroorzaakt door vocht in huis, maar een hoge luchtvochtigheid verergert wel de symptomen. Gewrichtsklachten en pijn worden heviger, en bewegen gaat moeilijker.

Het mag duidelijk zijn: te veel vocht in huis kan heel wat gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Laat op tijd de vochtigheidsgraad in je woning meten, of vraag nu een gratis diagnose!

Bel ons op het gratis nummer 0800/11 134 of contacteer ons via het contactformulier.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder