Blog

Symptomen van de huiszwam

Condens & schimmels

Symptomen van de huiszwam

De huiszwam is een vervelende gast in huis. Meer zelfs, hij kan stevige schade aanrichten. Daarom is het belangrijk om snel in actie te schieten wanneer je de huiszwam opmerkt in je woning. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter voor je portemonnee en je gezondheid.

Hoe komt de huiszwam in je woning terecht?

Een huiszwam kan zich niet voeden zonder water. Er is dus op zijn minst een aanwezigheid nodig van water in het gebouw. Ook slecht geventileerde ruimtes vormen een aantrekkelijke habitat voor de huiszwam. Daar voedt hij zich met neergeslagen waterdamp. Hetzelfde geldt voor de kelder, daar ligt de relatieve luchtvochtigheidsgraad doorgaans hoog. Ook lekkages en het doorslaan van regenwater in de gevel kunnen aanleiding geven tot de groei van de huiszwam. Kortom, in de praktijk is de huiszwam vaak te wijten aan een vochtprobleem in je woning.

Hoe herken je de huiszwam?

De huiszwam groeit het liefst op hout dat ietwat vochtig is. In dat hout vinden ze namelijk alle grondstoffen die ze nodig hebben om te groeien. Toch kunnen huiszwammen ook op andere bouwmaterialen groeien. Soms worden huiszwammen verward met schimmelkolonies, die eveneens in vochtige plekken voorkomen. Zo herken je de huiszwam:

 • De huiszwam zelf herken je aan zijn bruine kleur. Het ziet eruit als een vlek die zich over het hout verspreidt, met een witte rand aan de buitenkant.
 • Bruinrot is een van de voornaamste symptoom van de huiszwam. Het aangetaste hout krijgt tijdens het rottingsproces een typerende, bruine kleur.
 • Onaangename geur: een geur die lijkt op olie is een duidelijk symptoom van de huiszwam.
 • Druppeltjes water kunnen zichtbaar zijn op de plek waar de huiszwam zich genesteld heeft.
 • Scheuren in het hout, ook iets verder weg van de huiszwam.

Hoe verspreidt de huiszwam zich?

De huiszwam, of Serpula lacrymans, staat bekend om zijn snelle en agressieve verspreiding. Zodra de huiszwam een geschikte voedingsbron en voldoende vocht heeft gevonden, kan hij zich snel uitbreiden. Dat kan grote schade aanrichten aan houten structuren, maar ook andere materialen zoals metselwerk en pleisterwerk kunnen worden aangetast. De huiszwam haakt zich namelijk tot diep in het hout, en daarbuiten, vast. Het is daarom cruciaal om snel in te grijpen bij de eerste tekenen van een huiszwam.

Factoren die de verspreiding bevorderen:

 • Gebouwen met een hoge luchtvochtigheid vormen een ideaal klimaat voor de huiszwam.
 • Vochtige bouwmaterialen, vooral onbehandelde houten balken en planken kunnen snel worden aangetast.
 • Gebrek aan luchtcirculatie versnelt de groei van schimmels en zwammen.

Neem deze preventieve maatregelen tegen de huiszwam

Preventieve maatregelen zijn essentieel om de groei van huiszwammen te voorkomen.

 • Ventileer alle ruimtes in je huis grondig en voldoende lang, vooral vochtige ruimtes zoals badkamers, keukens en kelders.
 • Controleer regelmatig je dak, leidingen en gevels op mogelijke lekkages en repareer ze meteen om te voorkomen dat vocht kan binnendringen via de gevel.
 • Behandel houten structuren met vochtwerende middelen om te voorkomen dat ze vochtig worden.

Schakel altijd een expert in

De complexiteit van huiszwambestrijding vereist een grondige vakkennis en expertise. Experts beschikken over de juiste hulpmiddelen en technieken om de zwam effectief te bestrijden en verdere schade te voorkomen. Bovendien kunnen ze een gedetailleerd plan opstellen om je woning ook in de toekomst tegen huiszwammen en schimmels te beschermen. Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes kunnen enkel efficiënt zijn in een heel vroeg stadium.

Daarna dringen ze niet voldoende diep door in het aangetaste hout en kunnen ze geen hulp meer bieden. En natuurlijk verhelp je met die middeltjes het vochtprobleem niet, waardoor de huiszwammen steeds terug zullen keren.

Hoe wordt de huiszwam behandeld?

Hoe de expert de huiszwam precies zal behandelen, verschilt per situatie. Bovendien moet niet alleen de zwam zelf weggehaald worden, ook het onderliggende vochtprobleem verhelpen is van groot belang.

Bij Aquatec komt steeds eerst een specialist langs om de omvang van het probleem in te schatten. Eenmaal de vochtbron geïdentificeerd is, stippelen we een behandelplan uit. Eerst zal de zwam zelf weggehaald worden (met de nodige bescherming) en vervolgens moet het aangetaste hout verwijderd worden. Er komt meestal nieuw, behandeld hout in de plaats, nadat het vochtprobleem opgelost werd. Hoe we het vocht uit je woning verjagen, hangt af van de bron en de grootte van het vocht.

Aquatec bestrijdt huiszwammen en vochtproblemen in jouw omgeving

De huiszwam is een schadelijk organisme dat ernstige schade kan veroorzaken aan gebouwen. Door de oorzaken en symptomen te herkennen, kan je tijdig ingrijpen en verdere verspreiding voorkomen. Het nemen van preventieve maatregelen en het inschakelen van een expert zijn cruciaal om je woning te beschermen tegen de huiszwam. Herken je de hierboven beschreven symptomen?

Neem dan contact op met Aquatec voor een gratis analyse ter plaatse en vrijblijvende offerte. Onze vakmannen weten van aanpakken.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

  EigenaarHuurder