Blog

Symptomen van de huiszwam

Condens & schimmels

Symptomen van de huiszwam

Opgepast: neem nooit besluiten of maatregelen zonder een specialist te raadplegen. De huiszwam is één van de gevaarlijkste vormen van schimmels die u kan aantreffen en kan voor veel schade zorgen. AquaTec kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor een verkeerde diagnose van de huiszwam of eender welke andere maatregelen die u onderneemt.

Huiszwam: oorzaken

Een huiszwam kan zich niet voeden zonder water. Er is dus op zijn minst een aanwezigheid nodig van water in het gebouw. Ook slecht geventileerde ruimtes zijn ruimtes waar de huiszwam zich makkelijk kan voeden met water: het wordt er immers niet snel droog. Toch zijn het voornamelijk lekkages en het doorslaan van regenwater in de gevel die aanleiding geven tot groei van de huiszwam.

In mindere mate is de oorzaak van de huiszwam een stijging van het grondwaterpeil. Soms is er ook sprake van condensantieproblemen veroorzaakt door de bewoners. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer u extreem veel condensatie heeft op bepaalde plekken zoals bij de douche, in de keuken of in een kruipkelder. Wanneer deze ruimtes ook nog slecht verlucht zijn kan dit ook aanleiding geven tot het ontstaan van schimmels en zwammen.

Huiszwam: symptomen

De huiszwam geeft de voorkeur aan droog hout, met een vochtigheidspercentage niet hoger dan 30%. De aantasting van de huiszwam wordt daarom ook wel droogrot genoemd. Wie schimmels ziet op extreem vochtig hout heeft vaak te maken met zachtrotschimmels. In tegenstelling tot deze zachtrotschimmels en -zwammen dringt de huiszwam diep door tot de binnenste lagen van het hout.

Symptomen waar u de huiszwam aan kan herkennen:

  • “Bruinrot” is het voornaamste symptoom van de huiszwam. Het aangetaste hout krijgt tijdens het rottingsproces namelijk een bruine kleur.
  • Een onaangename geur in de aangetaste ruimte die lijkt op de geur van olie.
  • U ziet druppeltjes water op de plek van aantasting.
  • Wanneer u op de aangetaste plek slaat met een hard voorwerp klinkt het geluid dof.
  • U stelt één of meerdere scheuren vast in het hout.

Deze symptomen bieden echter geen zekerheid dat het om de huiszwam gaat. Raadpleeg steeds een expert om uitsluitsel te geven over de precieze aard van de aantasting.

Maatregelen tegen de huiszwam

Raadpleeg altijd een expert voor u besluiten of maatregelen neemt tegen de huiszwam. Er zijn veel soorten (huis)zwammen en ze hebben vaak een andere behandelingsmethode nodig. Het enige wat u kan doen is zorgen voor een goede verluchting van de ruimte waarin de aantasting zich voordoet. Indien de oorzaak duidelijk ligt bij een vochtprobleem kan u ook proberen om de vochtoorzaak aan te pakken. Laat echter altijd een specialist ter plaatse komen om een exacte diagnose te stellen. Herkent u de hierboven beschreven symptomen? Dan kan u contact opnemen met AquaTec voor een gratis analyse ter plaatse en vrijblijvende offerte.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder