Blog

Hoe kan opstijgend vocht bestreden worden?

Overige vochtproblemen

Hoe kan opstijgend vocht bestreden worden?

Opstijgend vocht kan op uiteenlopende manieren worden voorkomen of bestreden. Welke oplossing voor u het beste is, hangt natuurlijk af van diverse factoren. Zo is het allereerst raadzaam om te achterhalen wat de exacte oorzaak is van het opstijgende vocht in uw woning. Meer informatie hierover vindt u in dit artikel, waarin diverse oorzaken worden beschreven.

We hebben tevens informatie geplaatst over de gevolgen van opstijgend vocht. Misschien herkent u wel bepaalde problemen? Zoals in het artikel over de gevolgen van opstijgend vocht al wordt aangegeven, is het verstandig om de ruimtes in uw woning in ieder geval al goed te ventileren. Voorts zijn er meerdere oplossingen die vochtproblemen definitief bestrijden, afhankelijk van de oorzaak van het probleem.

Oplossing 1: Het plaatsen van een drainagesysteem

Wanneer opstijgend vocht zijn oorsprong vindt op het begane grondniveau of in een kelder of kruipruimte, is het belangrijk om deze ruimte aan te pakken. Dit kan door middel van het plaatsen van een waterkering of door kelderdrainage. De wanden en eventueel de vloer worden dan voorzien van een noppenmembraan, een soort waterdichte folie.

Wanneer vocht in de wanden en vloer trekt, komt het terecht in deze folie waarna het vervolgens wordt afgevoerd via een drainagerand. Dit is een gemetselde goot ter hoogte van de kimnaad, welke het water opvangt en door middel van een pomp afvoert naar een verzamelput. Deze put is weer aangesloten op een afvoerkanaal. Drainage kan bestaan uit vloerdrainage, wanddrainage of een combinatie van beiden.

Bel ons voor een gratis diagnose op 0800/11.134

» Last van opstijgend vocht?Contacteer ons, vraag een gratis vocht diagnose

Oplossing 2: Kelderbekuiping of kelderdichting

Een manier om de kelderruimte aan te pakken, is door middel van kelderdichting. In dit geval wordt de kelder voorzien van geheel waterdichte muren en, indien nodig, een nieuwe waterdichte vloer. Deze worden laag per laag opgebouwd, door het telkens aanbrengen van een nieuwe laag. Deze lagen kunnen bestaan uit waterafstotend cement, anti-leklagen, fixeerlagen en waterbestendige materialen zoals kunsthars. Daaroverheen komt een laatste cementlaag.

Kelderdichting kan bestaan uit soepele of stijve bekuiping, afhankelijk van de gebruikte materialen. Welke optie voor u het beste is, komen wij graag voor u vrijblijvend vaststellen tijdens een gratis vochtdiagnose!

Oplossing 3: Injecteren van muren

Indien niet alleen uw kelder is aangetast maar ook de rest van de woning, dan is het injecteren met een waterafstotend middel een zeer goede oplossing. Hiervoor worden zogenaamde gelvormige polyacrylaatharsen gebruikt. Het fijne aan deze methode is dat vrijwel alle oppervlakken kunnen worden geïnjecteerd, van muren, scheuren, beton tot de kimnaad. De geïnjecteerde oppervlakken zijn op deze manier tot wel 30 jaar gegarandeerd beschermd tegen opstijgend vocht. Deze methode kan tevens erg goed worden gehanteerd bij plaatselijke vochtschade.

Oplossing 4: Het plaatsen van een ventilatiesysteem

Vochtproblemen kunnen ook ontstaan door condensvorming, zowel in de kelder als in bovengelegen ruimten. In een dergelijk geval kan plaatsing van een ventilatiesysteem uitkomst bieden. Door de kelderruimte adequaat te ventileren kan continu frisse lucht worden aangevoerd en vochtige lucht juist worden afgevoerd. Hierdoor heeft condens niet langer de mogelijkheid om zich aan oppervlakken te hechten en vochtige plekken en schimmel te veroorzaken.

Persoonlijk advies

Aquatec Vochtbestrijding is gespecialiseerd in het gebied van vochtbestrijding en voorziet u graag van helder advies op maat. Nadat wij dankzij een gratis vochtanalyse uw specifieke situatie in kaart hebben gebracht, stellen wij u de beste oplossing waarmee het vochtprobleem doeltreffend wordt verholpen. Tevens bieden wij 10 jaar garantie op kelderdichting, 20 jaar garantie op diverse soorten kelderbekuiping en 30 jaar garantie op muurinjectie. Wij hebben het volste vertrouwen in onze jarenlange expertise. Neem nu vrijblijvend contact met ons op.

Meer over opstijgend vocht

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder