Blog

Wat is opstijgend vocht?

Vochtige muren

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is een helaas redelijk vaak voorkomend fenomeen dat diverse vervelende gevolgen kan hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een erg muffe geur in uw woning, vochtplekken op muren en plafonds die uiteindelijk ook kunnen leiden tot schimmelvorming, loslatend behang, afschilferende verf- en pleisterlagen, loslatende plinten, houtrot… Samengevat: allemaal zaken die de conditie van uw huis absoluut niet ten goede komen.

Wat is opstijgend vocht dan precies? In feite is het net wat de naam al aangeeft: vocht dat zich langzaam een weg naar boven baant via de muren tot een hoogte van 1m50 in uw woning of bedrijfspand.

Opstijgend vocht door het ontbreken van een spouw

Problemen met opstijgend vocht doen zich veelal voor bij de wat oudere woningen. Deze bestaan vaak uit massieve muren, zonder de aanwezigheid van een spouw. Een spouw is de open ruimte tussen twee muren, die samen een spouwmuur vormen. Een spouwmuur bestaat dus uit twee delen, een buiten- en een binnenmuur, met daartussen de spouw of open ruimte. De spouw voorkomt dat vocht van buiten naar binnen kan doorslaan en heeft daarnaast een ook isolerende functie.

Doorgaans ontbreekt in een oudere woning ook een waterkering. Een waterkering is een vochtwerende laag van roofing of kunststof die er voor zorgt dat er geen vocht via de muren kan binnendringen. Heeft uw woning geen waterkering, dan kan vocht op gemakkelijke wijze in het metselwerk van uw pand trekken. In dat geval zullen de stenen van het pand zich vol zuigen met water dat niet kan worden afgevoerd. De stenen aan de onderzijde zullen daardoor op den duur een hoge vochtigheidsgraad bereiken,en het vocht zal beginnen stijgen.

Aanwezigheid van muurzouten

Daarnaast bevinden zich in een muur ook hygroscopische zouten, waardoor de muur continu vocht blijft aantrekken. Hygroscopische zouten worden ook wel muurzouten genoemd. Deze zouten bestaan uit chloriden en nitraten, en zijn afkomstig van de bodem, meststoffen, strooizout… Hygroscopisch betekent “wateraantrekkend” en houdt dus in dat ze vocht aantrekken. Dit kan grondvocht zijn, regen- en sijpelwater maar ook condens van binnenuit.

Bel ons voor een gratis diagnose op 0800/11.134

» Last van opstijgend vocht?Contacteer ons, vraag een gratis vocht diagnose

Opstijgend vocht vanuit de kelderruimte

Een andere vaak voorkomende manier waarop opstijgend vocht in uw woning terecht kan komen, is via de kelder. Deze bevindt zich ondergronds en is daardoor gevoelig voor vochtgerelateerde problemen. Dit kan insijpelend grondwater zijn dat binnendringt, omdat een kelder zich onder dit niveau bevindt, maar ook sijpelwater dat naar binnen stroomt, bijvoorbeeld bij of na hevige regenval. Voorts kan condensvorming in uw kruipruimte of kelder zorgen voor opstijgend vocht. In al deze gevallen zal het aanwezige vocht naar bovengelegen verdiepingen trekken en aldaar ook schade aanrichten.

Is opstijgend vocht te voorkomen?

Jazeker! Er zijn meerdere methoden beschikbaar die ervoor zorgen dat uw huis bestand is tegen opstijgend vocht en andere vocht gerelateerde problemen. Deze oplossingen zijn zeer divers en het hangt van uw specifieke situatie af welke methode voor u het beste is. Heeft u een kelder en is de oorzaak van het opstijgende vocht hier ontstaan?

Dan kunt u opteren voor onder andere kelderdrainage en kelderbekuiping. Daarnaast bestaat de optie tot het injecteren van muren en vloeren met een waterafstotend middel, niet alleen in uw kelder maar ook in de rest van uw woning. En de optie tot het plaatsen van een goed ventilatiesysteem mag ook niet over het hoofd gezien worden. Dit kan met name problemen door condensvorming voorkomen.

Persoonlijk advies en een grondige aanpak

Om tot de beste oplossing te komen, bekijken wij elke situatie geheel persoonlijk en voorzien u daarna van een passend voorstel. Aquatec Vochtbestrijding heeft jarenlange ervaring met alle soorten vochtproblemen en is u graag van dienst met een aanpak op maat. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtanalyse!

Meer over opstijgend vocht

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder