Blog

Wat is de impact van vocht op elektrische systemen in huis?

schimmel op hout
Tips / Vochtige muren

Wat is de impact van vocht op elektrische systemen in huis?

Vochtproblemen in huis kunnen veel meer schade aanrichten dan alleen lelijke vochtplekken. Een van de meest verontrustende consequenties van vocht in huis is de impact ervan op elektrische systemen. Van corrosie tot kortsluiting, vocht kan aanzienlijke schade veroorzaken aan elektrische bedrading, apparaten en systemen. Dat kan erg gevaarlijk zijn. We vertellen je er hieronder meer over.

Het gevaar van kortsluiting door vocht in de muren

Kortsluiting is een van de meest gevreesde gevolgen van vochtproblemen in huis, en terecht. Een kortsluiting kan leiden tot ernstige schade aan elektrische apparaten en systemen, en kan zelfs brand veroorzaken.

Een kortsluiting treedt op wanneer elektrische stroom een pad vindt met een lage weerstand, waardoor de normale stroomroute wordt omzeild. Dit kan gebeuren wanneer vocht een verbinding vormt tussen twee elektrische geleiders die normaal gescheiden zijn, zoals draden in een elektriciteitskabel.

Het water fungeert als een geleider, waardoor de stroom de kortste weg kan volgen, met als resultaat een overbelasting van het systeem en het risico op brand. Laat die vochtproblemen in de muren dus niet liggen, pak ze zo snel mogelijk aan.

Hoe kortsluiting behandelen en voorkomen

Het aanpakken van vochtproblemen in huis is de eerste stap om kortsluiting door vocht te voorkomen. Door vochtproblemen aan te pakken, zoals lekkages, condensatie en opstijgend vocht, vermijd je gevaarlijke situaties.

Gaat het om opstijgend vocht in de muren, dan zijn muurinjecties waarschijnlijk de aangewezen behandelmethode. We zullen dan onderaan de aangetaste muur of muren gaatjes boren die we opvullen met een vochtwerend middel. Dat product verspreidt zich door de muur en vormt een waterdichte barrière tegen vocht uit de ondergrond.

Bij doorslaand vocht, wanneer een lekke gevel de vochtproblemen veroorzaakt, is een hydrofuge aangewezen. De gevel wordt dan bedekt met een dun, transparant laagje vochtwerende vloeistof, nadat eerst de nodige reinigings- en herstellingswerken uitgevoerd werden.

Ligt condens aan de grond van het vochtprobleem? Dan is een ventilatiesysteem aangewezen. Zo wordt de vochtige lucht continu ververst door verse, droge buitenlucht.

Schakel de hulp van een vochtbestrijdingsexpert in

Een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf zal je helpen bij het identificeren, behandelen en voorkomen van vochtproblemen in huis die kunnen leiden tot kortsluiting en andere problemen. Door middel van geavanceerde technieken en apparatuur kunnen we bij Aquatec vochtbronnen opsporen, zoals lekkages, condensatie en opstijgend vocht, en effectieve oplossingen bieden om ze aan te pakken. Vocht aanpakken vereist de nodige vakkennis en expertise en het is belangrijk dat alles gebeurt zoals het moet. Enkel zo ben je zeker dat je kortsluitingen vermijdt.

Andere gevolgen van vocht in huis

Vochtproblemen in huis gaan verder dan alleen het risico op kortsluiting en brand.

Schimmelgroei

De aanwezigheid van vocht creëert de perfecte omstandigheden voor de groei van schimmels in huis. Die micro-organismen gedijen in vochtige omgevingen en kunnen zich snel verspreiden over muren, en plafonds. De schimmels kunnen zich tot diep in de bouwmaterialen vestigen en zo structurele schade aan het huis veroorzaken. Het grootste risico van schimmels in huis zijn echter gezondheidsklachten, waaronder allergieën, astma en ademhalingsproblemen.

Houtrot

Langdurige blootstelling aan vocht kan leiden tot houtrot, een ernstig probleem dat houten structuren en materialen aantast. Houtrot kan onopgemerkt blijven totdat het aanzienlijke schade heeft veroorzaakt aan vloeren, deuren, kozijnen of draagbalken. Dat kan leiden tot instabiliteit en gevaarlijke situaties en het is niet goedkoop om dat alles op te lossen.

Muffe geur

Een van de eerste tekenen van vochtproblemen in huis is vaak een onaangename, muffe geur. Die geur kan zich door het hele huis verspreiden en kan moeilijk te verwijderen zijn, zelfs nadat het vochtprobleem is opgelost.

Beschadigd interieur

Vocht in huis kan leiden tot schade aan interieurafwerkingen zoals verf, behang, pleisterwerk en wandbekleding. Die kunnen afbladderen, vlekken vertonen, verkleuren en vervormd raken.

Aquatec bestrijdt vocht in jouw omgeving

De gevaren van vocht voor elektrische systemen in huis zijn reëel. Vochtige muren kunnen tot gevaarlijke situaties leiden. Het risico op kortsluiting is een zorgwekkende kwestie die serieus genomen moet worden. Door samen te werken met een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf en proactieve maatregelen te nemen om vochtproblemen aan te pakken, kan je de risico’s minimaliseren en een veilige en gezonde leefomgeving creëren.

Neem vandaag nog contact op met ons. We geven je graag meer informatie en komen graag bij je langs om de situatie onder de loep te nemen. Zo ben je snel van dat vocht in huis verlost en hoef je je geen zorgen te maken over de impact van vocht op elektrische installaties.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder