Blog

Hoe kan vocht in de kelder behandeld worden?

vochtige kelder
Overige vochtproblemen

Hoe kan vocht in de kelder behandeld worden?

Een natte kelder is een vervelende situatie, die al evenveel oorzaken als gevolgen kan hebben. Zoals we in dit artikel hebben geschreven, heeft vocht in de kelder heel wat schadelijke gevolgen. Gelukkig bestaan er ook zeer goede oplossingen voor dit veel voorkomend vochtprobleem! Aquatec Vochtbestrijding biedt een ruime waaier aan oplossingen op maat, die elke denkbare situatie geheel terug kunnen draaien en daarnaast ook garanderen dat u in de toekomst niet meer te lijden zult hebben onder vochtproblemen in uw kelderruimte.

In wat volgt overlopen we kort enkele manieren waarop opstijgend vocht vanuit de kelder bestreden kan worden.

Oplossing 1: Installatie van een ventilatiesysteem

Vochtproblemen ontstaan vaak door een gebrek aan ventilatie. Ontzettend veel vochtproblemen vinden hun oorzaak in een gebrek aan frisse lucht in bepaalde ruimten. Als er niet voldoende lucht kan worden aan- en afgevoerd, blijft vochtige lucht hangen in de ruimte, en hecht het zich aldaar aan de aanwezige oppervlakken.

Door het installeren van een passend ventilatiesysteem, bent u in één klap van alle problemen verlost. Een ventilatiesysteem zorgt voor een voortdurende aan- en afvoer van frisse buitenlucht, zodat eventueel aanwezig vocht in de lucht geen kans meer heeft schade aan te richten. Op deze pagina vindt u meer informatie over de werking van een ventilatiesysteem.

» Last van vocht in uw kelder?Contacteer ons, vraag een gratis vocht diagnose

Oplossing 2: Toepassen van kelderdrainage

Een andere efficiënte oplossing om direct van alle vochtproblemen in uw kelder verlost te zijn, is het plaatsen van kelderdrainage. Kelderdrainage houdt in dat de wanden en vloer van uw kelder worden voorzien van een noppenfolie, dat het aanwezige vocht continu afvoert van binnen naar buiten. Daarnaast wordt er een verstevigende laag aangebracht, zodat er een zeer stevige en solide constructie ontstaat. Het water wordt vanaf dat moment in de wanden opgevangen via het speciale noppenmembraan en onder de vloer door middel van een waterpomp afgevoerd. U zult vanaf dat moment geen enkele hinder meer ondervinden van vocht, omdat deze oplossing ervoor zorgt dat uw kelder watervrij blijft.

Oplossing 3: Uw kelder dichten met behulp van kelderbekuiping

Een alternatief voor kelderdrainage is kelderbekuiping. Deze methode doet eigenlijk wat de naam al zegt: de kelder wordt voorzien van gecementeerde en verstevigde lagen die ervoor zorgen dat uw kelder volledig waterdicht is. Het werkt als een soort kuip, waar geen vocht meer naar binnen kan dringen. De muren worden dan behandeld met meerdere fixeerlagen, hydraulische waterdichtingsmortels en tevens meerdere lagen cement. Ook wordt het aansluitpunt tussen uw keldervloer en wanden versterkt, de zogeheten kimnaad. De kimnaad is extra gevoelig voor vocht en wordt zo hier weerbaarder voor gemaakt. Hierdoor bent u verzekerd van een geheel waterdichte kelder.

Bel ons voor een gratis diagnose op 0800/11 134

Oplossing 4: Injectie van oppervlakken voor plaatselijke vochtschade

Indien u merkt dat uw kelder slechts op bepaalde plekken last ondervindt van vocht, kan het zijn dat de vloer, de muren of het plafond fijne haarscheurtjes vertonen waar vocht naar binnen treedt. In zulke gevallen is het injecteren van de oppervlakken met gelvormige polyacrylaatharsen doorgaans de meest efficiënte oplossing. Dit kan zowel middels scheurinjectie, kimnaadinjectie, betoninjectie als scherminjectie. U pakt op deze manier goed de oorzaak van het plaatselijke probleem aan. Meer info hierover vindt u op deze pagina.

Welke oplossing is voor u geschikt?

Deze vraag kunnen we enkel beantwoorden na een grondige inspectie van uw situatie. Vochtproblemen in de kelder kunnen zeer uiteenlopende oorzaken hebben. Welke oplossing het beste voor uw situatie is, hangt af van de specifieke oorza(a)k(en) die in uw geval de boosdoener zijn. Deze diagnose kunnen wij dankzij een gratis vochtanalyse geheel vrijblijvend voor u uitvoeren. Hierna voorzien wij u van de best mogelijke oplossing, zodat u vrij bent van alle vochtproblemen. Neem vandaag nog contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken!

Meer informatie over vocht in uw kelder

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder