Blog

Wat zijn de gevolgen van vocht in uw kelder?

2660_5eb3afe383a32
Overige vochtproblemen

Wat zijn de gevolgen van vocht in uw kelder?

Een vochtige kelderruimte kan helaas bijzonder vervelende gevolgen hebben. Niet alleen voor uw kelder, maar ook voor de rest van uw woning. In het artikel “Hoe ontstaat vocht in uw kelder”’ hebben wij uitgebreid de diverse oorzaken van een natte kelder besproken. In dit artikel zullen wij ons voornamelijk wijden aan de diverse gevolgen die met dit probleem gepaard kunnen gaan.

Hoewel vochtproblemen niet altijd even ernstig kunnen lijken, kunnen ze op termijn steeds erger worden zonder dat u dat meteen in de gaten hebt. Niet alle gevolgen zijn namelijk direct zichtbaar! Het is dus erg belangrijk om er altijd vroeg bij te zijn om verdere schade aan uw pand te voorkomen.

Gevolg 1: Vochtschade aan uw kelderruimte

Heeft uw kelderruimte te kampen met vochtproblemen, dan raakt deze natuurlijk beschadigd. Dit kan gaan om zowel de vloer, de wanden als het plafond van uw kelder. Wanneer deze steeds natter worden, zal de constructie van de kelder langzaamaan zwakker worden. Denk hierbij aan metselwerk, stucwerk maar ook aanwezig hout en houten vloerdelen. Uw kelder maakt deel uit van de fundering van uw woning, dus het is allerminst goed als deze fundering verzwakt. Dit brengt immers met zich mee dat de basis van uw woning steeds minder stabiel wordt.

» Last van vocht in uw kelder?Contacteer ons, vraag een gratis vocht diagnose

Gevolg 2: Opstijgend vocht als gevolg van een vochtige kelder

Indien uw kelderruimte aangetast is door vocht, zal de kelder op den duur als het ware “verzadigd” geraken. Het vocht zal zich vervolgens een weg naar bovengelegen verdiepingen banen, via het metselwerk en pleisterwerk. Op dat moment wordt dus niet alleen uw kelder door het vocht aangetast, maar ook de rest van uw woning. Ook daar zullen de diverse materialen van uw woning steeds zwakker worden, waarbij verf begint af te bladeren en behang los te laten. Allesbehalve aangenaam, plus aangetaste materialen hebben logischerwijs een negatief effect op de (bouw)constructie van uw woning.

Gevolg 3: Schimmelvorming door een natte kelder

Een derde gevolg betreft de vorming van schimmels door een vocht dat van uw kelder komt. Wanneer een ruimte langdurig wordt blootgesteld aan vocht, vormt dit een bijzonder goede voedingsbodem voor de ontwikkeling van allerlei schimmels. Deze verspreiden vervolgens ook sporen, en de schimmelplekken zullen continu uitbreiden. Naast het esthetische aspect is dit erg schadelijk voor uw gezondheid. Zeker indien u al last ondervindt van bepaalde aandoeningen van de luchtwegen, kunnen schimmels zorgen voor diverse ademhalingsklachten. De sporen worden ingeademd en komen zo in de longen terecht, met alle gevolgen van dien.

Bel ons voor een gratis diagnose op 0800/11 134

Gevolg 4: Schade aan eigendommen door een natte kelder

Een natte kelder kan er ook voor zorgen dat eventueel opgeslagen spullen beschadigd raken door de vochtproblemen. Met name in het geval van sijpelwater is dit snel merkbaar, maar ook in meer subtiele gevallen van vochtschade zult u merken dat materiaal vochtig wordt en daardoor misschien niet meer bruikbaar is. Voornamelijk boeken en andere zwakke materialen kunnen hier erg onder lijden.

Voorkom vochtschade door tijdig actie te ondernemen

Wil u ook schade als gevolg van een natte kelder voorkomen? Schakel dan een vochtexpert in! Aquatec Vochtbestrijding beschikt over jarenlange expertise op het gebied van vochtproblemen, en staat u graag met raad en daad bij. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Moet uw kelder onderworpen worden aan een grondige analyse, vraag dan nu uw gratis vochtdiagnose aan! Wij komen dan snel bij u langs, om u van gepast advies en hulp te voorzien.

Meer informatie over vocht in uw kelder

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder