Blog

Hoe ontstaat vocht in uw kelder? 3 oorzaken

2662_5eb3afe399191
Overige vochtproblemen

Hoe ontstaat vocht in uw kelder? 3 oorzaken

In het artikel “Wat is vocht in de kelder” hebben we globaal besproken wat een vochtige kelder precies is, wat de oorzaken zijn en wat u er tegen kunt doen. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van het fenomeen, die zeer divers kunnen zijn.

Ondervindt uw kelderruimte hinder door vocht? Dan kunt u onderstaande informatie eens rustig lezen om zo de mogelijke oorzaak van het probleem te weten te komen. Want alleen als u weet wat het vochtprobleem precies veroorzaakt, kan u er ook effectief iets aan doen.

Oorzaak 1: vocht in de kelder door een gebrek aan ventilatie

Een veelvoorkomende oorzaak van vochtproblemen in de kelder is een gebrek aan ventilatie. Een kelder beschikt niet over ramen of deuren die naar buiten leiden, waardoor er een structureel tekort is aan een aan- en afvoer van frisse lucht. Gecombineerd met het feit dat een kelder een hogere luchtvochtigheidsgraad heeft dan andere ruimten, is deze ruimte uitzonderlijk gevoelig voor condensatieproblemen. Condens is waterdamp dat zich hecht aan diverse oppervlakken wanneer het geen uitweg kan vinden. Een voldoende geventileerde ruimte zal hier geen last van ondervinden, omdat de vochtige lucht kan worden afgevoerd. In een kelder kan dit veelal niet, met alle gevolgen van dien.

» Last van vocht in uw kelder?Contacteer ons, vraag een gratis vocht diagnose

Oorzaak 2: Vochtige kelder door binnendringend sijpelwater

Een andere mogelijke oorzaak voor een natte kelder is binnenstromend sijpelwater. Dit komt met name voor wanneer er veel regen valt of is gevallen. Omdat een kelder zich ondergronds bevindt, kan het gebeuren dat dit regenwater een weg naar binnen vindt, vooral als de kelder niet voldoende waterafstotend is. Dit gebeurt dan vooral via de muren en metselwerk. Het zal niet altijd gaan om grote hoeveelheden, maar ook kleine stroompjes kunnen al een hoop schade berokkenen. Langzamerhand zal uw kelder steeds vochtiger worden en beschadigd raken door het water.

Oorzaak 3: Vochtige kelder door binnentredend grondvocht

Een derde mogelijkheid is grondvocht dat uw kelder binnendringt. Een kelder bevindt zich onder het niveau van grondwater, waardoor dit zowel via het plafond, de vloer als de muren kan binnendringen. Ook hier is dit vooral het geval wanneer uw kelder niet voldoende waterafstotend is. Ook in dit geval kan het gaan om steeds kleine beetjes, die op de lange duur steeds meer schade aanrichten.

Bel ons voor een gratis diagnose op 0800/11 134

Natte kelder als gevolg van een combinatie van bovenstaande factoren

In veel gevallen worden vochtproblemen in een kelder veroorzaakt door een combinatie van factoren. Kelders en kruipruimten zijn nu eenmaal ruimten die vaak worden overgeslagen bij renovaties en opknapbeurten.

Misschien herkent in één van de hierboven geschetste scenario’s als de duidelijke veroorzaker van het vocht in uw kelder. Niettemin raden wij aan om steeds beroep te doen op een expert, die het vochtprobleem aan een grondig onderzoek zal onderwerpen. Hij of zij ziet namelijk vaak zaken die u misschien over het hoofd ziet. Wanneer u slechts één probleem aanpakt terwijl er meerdere zijn, zullen de vochtproblemen op termijn weer terugkeren. En dat is uiteraard zonde van het geld!

Aquatec Vochtbestrijding helpt u in alle gevallen graag met het vinden van een gepaste oplossing voor uw probleem. Wij streven ernaar uw vochtprobleem zo efficiënt en snel mogelijk aan te pakken, waardoor u aanzienlijk bespaart in de kosten. Wij zorgen ervoor dat uw woning vrij van vocht en vochtschade is. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken, of voor een geheel gratis vochtanalyse!

Meer informatie over vocht in uw kelder

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder