Blog

Wat is vocht in de kelder? Oorzaken, oplossingen

2664_5eb3afe3b6f0a
Overige vochtproblemen

Wat is vocht in de kelder? Oorzaken, oplossingen

Heel veel kelders hebben last van vocht. Maar wat is het precies? Een vochtige kelder is niks anders dan een kelder of kruipruimte die te kampen heeft met vochtproblemen en/of vochtschade. Helaas zijn ondergrondse ruimtes erg vatbaar voor vochtproblemen, waardoor dit zeker geen zeldzaamheid betreft.

Indien u in het bezit bent van een kelderruimte, heeft u misschien ook wel al gemerkt dat het klimaat in een kelder ietwat anders is dan in een andere willekeurige ruimte in uw woning. Dit komt door de ondergrondse ligging van de ruimte, waardoor de kelder onderhevig is aan het sneller ontstaan van vochtproblemen.

Vocht in kelder door gebrek aan ventilatie

Wanneer een leefruimte of opslagruimte zich ondergronds bevindt, is er allereerst een tekort aan ventilatie. Het is immers niet mogelijk om even een raam of deur open te zetten. Ventilatie kan bijgevolg alleen maar plaatsvinden door middel van het installeren van een ventilatiesysteem. In veruit de meeste kelderruimten ontbreekt een dergelijk systeem, waardoor er structureel geen frisse lucht kan circuleren. Dit kan tot gevolg hebben dat aanwezige vochtige lucht niet adequaat kan worden afgevoerd en zich op den duur in de aanwezige ruimte zal hechten aan diverse oppervlakken. In dit geval spreekt men ook wel van condensatie.

» Last van vocht in uw kelder?Contacteer ons, vraag een gratis vocht diagnose

Vocht in kelder door binnendringend vocht

Naast condensatieproblemen is een kelder ook gevoelig voor binnendringend vocht. Vanwege de ondergrondse ligging, kan water op meerdere manieren uw kelderruimte binnendringen. Het kan hierbij gaan om sijpelwater. Dit is water dat bijvoorbeeld na hevige regenval een uitweg zoekt en zich een weg in uw kelder baant. Maar ook grondwater kan uw kelder binnendringen als deze niet voldoende waterafstotend is, aangezien een kelder zich onder grondwaterniveau bevindt. Ook kan een combinatie van beide factoren veroorzaken dat uw kelder hinder ondervindt van vocht.

Mogelijke schade vocht in kelder

Indien uw kelder wordt aangetast door vocht kan dit resulteren in meerdere vervelende gevolgen. Zo zullen de muren en plafonds steeds weker worden, evenals de vloer. Dit leidt uiteindelijk tot verzwakte materialen, waardoor uw kelderruimte op termijn minder veilig zal zijn. Gebruikt u de kelder als opslagruimte, dan zullen de opgeslagen spullen logischerwijs ook vochtschade ondervinden.

Daarnaast leidt vochtschade ook tot schimmelvorming omdat vochtige plekken nu eenmaal een goede broedplaats voor schimmels zijn. Dit is niet alleen esthetisch niet zo mooi, maar het inademen van deze schimmels vormt tevens een risico voor uw gezondheid.

Als laatste kan nog worden vermeld, dat vocht in de kelder kan stijgen naar bovengelegen verdiepingen van uw woning. En ook daar zal het vocht steeds meer schade toebrengen.

Bel ons voor een gratis diagnose op 0800/11 134

Vocht in kelder: oplossingen

Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om een natte kelderruimte op te knappen en waterafstotend te maken. U kunt opteren voor een ventilatiesysteem, indien het probleem met name te maken heeft met condensatie door een gebrek aan ventilatie. Zijn de vochtproblemen te wijten aan een verminderde waterdichtheid, dan zijn kelderdrainage en kelderbekuiping mogelijke oplossingen, al dan niet gecombineerd met extra maatregelen zoals muurinjectie.

Welke oplossing voor u het beste is, hangt natuurlijk geheel af van de situatie. Indien u graag van advies wordt voorzien op dit gebied, is Aquatec Vochtbestrijding te allen tijde tot uw dienst. Met onze zeer ruime expertise op het gebied van vochtproblemen, hebben wij voor ieder probleem een geschikte oplossing. Neem vandaag nog contact met ons op, voor een gratis vochtdiagnose!

Meer informatie over vocht in uw kelder

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder