Blog

Hoe kan ik salpeter op mijn muren bestrijden en voorkomen?

witte uitslag op muur
Overige vochtproblemen

Hoe kan ik salpeter op mijn muren bestrijden en voorkomen?

Om salpeter grondig te kunnen bestrijden, is het noodzakelijk om de precieze oorzaak van salpetervorming te vinden. Salpeter kan niet bestaan zonder een bepaalde hoeveelheid vocht in uw muren, en dat wijst meestal op een onderliggend vochtprobleem

Over het algemeen zijn er enkele standaard vochtproblemen die veelvuldig salpetervorming kunnen veroorzaken. Gelukkig bestaan voor al deze vochtproblemen ook passende maatregelen, om zowel de oorzaak als het gevolg aan te pakken.

We zetten enkele suggesties op een rij.

Salpeter voorkomen met een spouwmuur

Salpeter komt vaak voor wanneer er in een woning sprake is van opstijgend vocht. Opstijgend vocht vindt vaak een oorzaak dichtbij het begane grondniveau, omdat een bepaald deel van de muur niet volledig waterdicht is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn door het ontbreken van een spouwmuur. Een spouwmuur is een dubbele muur met middenin een lege ruimte, de spouw, waardoor de buitenzijde van de buitenmuur niet in direct contact komt met de binnenzijde.

Installeert u een spouwmuur, dan zorgt u er in feite voor dat het grondwater niet in direct contact kan komen met de binnenmuren van uw huis. U kunt er best nog voor kiezen dit aan te vullen met een waterkering. Dit is een speciaal drainagesysteem dat vocht en water continu afvoert, zodat het geen schade meer kan toebrengen. En als vocht niet meer in contact komt met de muur, dan zal ook salpetervorming uitblijven.

Salpeter tegengaan door uw kelder aan te pakken

Opstijgend vocht kan ook ontstaan door een kelder die minder goed waterafstotend is. In dat geval kunt u uw kelder laten behandelen tegen binnentredend vocht, bijvoorbeeld door middel van scherm- of muurinjectie indien het plaatselijke mankementen betreft. Dit vult de beschadigingen op met een middel dat het binnendringen van vocht tegengaat.

Meer complete oplossingen zijn onder andere kelderdrainage en kelderdichting, vooral aangewezen wanneer u met vochtproblemen van een grotere omvang te maken heeft.

Salpeter voorkomen dankzij gevelbescherming

Heeft u vooral last van doorslaand vocht? Dan kan het impregneren van uw gevel een uitstekende methode zijn om zowel vocht als salpeter buiten de deur te houden. Uw gevel wordt dan behandeld met een onzichtbaar middel, dat het gesteente van uw gevel beschermt tegen vocht en water.

Ook zal de gevel dankzij hydrofuge stukken sneller uitdrogen, waardoor vocht niet langer de kans heeft te blijven hangen en voor natte oppervlakken te zorgen.

Repareer beschadigingen om salpeter voor te zijn

Tot slot zijn er ook nog tal van kleinere problemen die ervoor kunnen zorgen dat u last heeft van vocht in huis en bijgevolg ook salpeter. Er kan sprake zijn van een lek, fijne barsten en scheuren in beton en metselwerk, hout dat beschadigd is van kozijnen en deuren enzovoort.
U zult ook al deze kleine problemen moeten aanpakken, om er zeker van te zijn dat vocht niet meer uw huis kan binnendringen en voor vochtproblemen kan zorgen.

Aquatec Vochtbestrijding helpt u graag. Aan de hand van een gratis en vrijblijvende vochtanalyse sporen wij elk vochtprobleem snel en deskundig voor u op. Daarna gaan wij over tot het bestrijden en oplossen van deze vochtproblemen. Contacteer ons nu voor de mogelijkheden!

Meer over salpeter en salpetervorming op uw muren

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder