Blog

Vochtproblemen in een oude woning: oorzaken en gevolgen

2519_5eb3afdd52614
Overige vochtproblemen

Vochtproblemen in een oude woning: oorzaken en gevolgen

Er zijn vele soorten huizen, van nieuw tot oud. Zowel nieuwe als oude huizen kunnen last ondervinden van vocht en vochtproblemen. Welke dit zijn is onder meer afhankelijk van specifieke factoren en de staat van uw woning.

Zo hebben oudere woningen vaak te maken met enkele speciale vochtproblemen zoals opstijgend vocht die mede worden veroorzaakt door verouderde materialen. In dit artikel vindt u meer informatie over vochtproblemen in oude woningen en wat hiervan de gevolgen zijn.

Gebrek aan een waterkering

Een steevast onderdeel dat mist bij vele oude huizen, is een spouwmuur met waterkering. In huizen die na 1980 zijn gebouwd is dit altijd aanwezig en dat is maar goed ook. Want een waterkering zorgt ervoor, dat vocht niet van buiten naar binnen kan dringen in de onderste lagen van uw gevel.

Een waterkering is een speciaal drainagesysteem, dat continu vocht afdrijft middels een speciaal ontworpen systeem dan wel noppenmembraan. Vooral in gebieden als België, waar het veelvuldig regent, is dit een ideaal hulpmiddel om uw woning droog en fris te houden. Heeft u een oud pand zonder waterkering? Dan kan het vele voordelen opleveren om dit alsnog te laten installeren.

Oude gevel? Let dan goed op de staat om doorslaand vocht te voorkomen

Een uiterst belangrijk onderdeel van elke woning betreft de gevel. Deze beschermt immers uw binnenmuren tegen allerhande weersinvloeden, maar ook vuil, algen en mos. Indien u uw gevel al een periode niet meer heeft onderhouden, dan is de kans groot dat vocht ruim baan heeft om via de gevel in uw binnenmuren terecht te komen.

Dit fenomeen wordt doorslaand vocht genoemd en ontstaat, wanneer de porositeit van de gevel een te hoog niveau bereikt. Dit betekent in gemakkelijke bewoordingen, dat het metsel- en voegwerk steeds grotere gaatjes bevat waarlangs water naar binnen kan dringen. Een manier om dit goed op te lossen is uw gevel periodiek te laten onderhouden, repareren en ook te voorzien van gevelimpregnatie.

» Last van vochtproblemen?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

Goede ventilatie ontbreekt vaak in oude panden

Condensatie komt in veel woningen voor, ook in nieuwe woningen. Maar in nieuwe woningen is vaak een mechanisch ventilatiesysteem aanwezig, terwijl dit in oudere panden ontbreekt. Dit zorgt ervoor dat condensatie ruim baan heeft en de relatieve luchtvochtigheid snel zal stijgen.

En dit leidt helaas tot natte muren, vochtige plekken en op termijn zelfs schimmels in huis. Zorg dus te allen tijde voor voldoende ventilatiemogelijkheden, om zowel uw woning als uw gezondheid op een goed peil te houden.

Wilt u een gratis en vrijblijvende vochtanalyse laten uitvoeren door Aquatec Vochtbestrijding?

Bent u de trotse eigenaar van een statig herenhuis? Of heeft u een oude boerderij aangeschaft en merkt u nu, dat er vochtproblemen aanwezig zijn? Bel dan direct met Aquatec Vochtbestrijding.

Wij komen bij u langs om een grondige en vrijblijvende vochtanalyse uit te voeren, die precies in kaart brengt wat er zoal mis is met uw woning. Ook kunnen wij u dan meteen voorzien van de juiste oplossing voor de vochtproblemen, zodat u er in no time weer droogjes bij zit.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder