Blog

Witte vlekken op uw muren? Is het salpeter?

witte aanslag op muren
Overige vochtproblemen

Witte vlekken op uw muren? Is het salpeter?

Heel wat woningen in Vlaanderen krijgen te maken met de vorming van salpeter. Salpeter is enigszins vergelijkbaar met muurzouten

Wanneer vocht uw woning binnendringt, komen bepaalde bestanddelen van het vocht ook in uw muren terechtkomen. In het geval van salpeter gaat het meestal om specifieke chemicaliën, zoals ammoniak en soms ook nitraatbacteriën. Deze zijn van nature in het (grond)water aanwezig, en soms ook in regenwater.

Komen deze chemicaliën in contact met uw muren, dan ontstaat er een reactie waardoor u een witte waas of aanslag kunt waarnemen. Dit is kenmerkend voor salpeter.

Omdat deze witte vlekken soms verward kan worden met andere vochtproblemen, geven wij hierbij enkele tips om salpeter te herkennen.

Waaruit bestaat salpeter en hoe ontstaat het?

De witte plekken die u kunt zien is het gevolg van een chemische reactie tussen enerzijds de eerder genoemde chemicaliën in het vocht, en anderzijds het kaliumcarbonaat dat in het metsel- en voegwerk van uw muren zit. 

De chemicaliën zijn vaak in het grondwater aanwezig, zeker indien er in uw regio sprake is van bodemverontreiniging of als er veel meststoffen worden gebruikt. In dat geval is de kans op salpetervorming op uw muren relatief groot.

Maar ook regenwater kan sporen van chemicaliën bevatten, omdat regenwater in principe gewoon verdampt grondwater is. In al deze gevallen kan dit vocht, nadat het in contact komt met het metselwerk van woning, leiden tot salpeter op uw muren.

» Witte aanslag op uw muren?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

Wat zijn de oorzaken van salpeter op uw muren?

Indien u op uw muren witte plekken en waas opmerkt, dan gaat hier eigenlijk altijd een vochtprobleem aan vooraf

Eén van de vochtproblemen die kunnen leiden tot salpetervorming betreft opstijgend vocht. Het gaat in dit geval om vocht, dat via lagere niveaus uw woning binnendringt en op die plekken vochtige muren veroorzaakt. Wanneer dit proces een tijdje voortduurt, zullen deze plekken totaal verzadigd raken met vocht. Hierdoor zal het vocht stijgen naar droge plekken, en spreken we van “opstijgend vocht”. 

Andere oorzaken voor de vorming van salpeter op uw muren, kunnen zijn: water en vocht in de kelder, beschadigingen in en om het huis, doorslaand vocht en andere zwakke plekken waarlangs water kan binnentreden. In al deze gevallen bestaat de kans dat het vocht bepaalde chemische stoffen bevat, die de vorming van salpeter in de hand werken

Salpeter op uw muren: wat nu?

Meent u een witte aanslag te zien in uw woning en denkt u dat het om salpeter gaat? Laat dit dan zo snel mogelijk onderzoeken, om verdere schade en vochtproblemen te voorkomen.

Aquatec Vochtbestrijding komt graag bij u langs voor een GRATIS en vrijblijvende vochtdiagnose. Dankzij onze jarenlange ervaring en expertise kunnen wij u na een grondig onderzoek meteen vertellen waardoor de vorming van salpeter op uw muren veroorzaakt wordt. Uiteraard stellen wij ook meteen de meest efficiënte oplossing voor. Bel ons vandaag nog en wij komen meteen bij u langs.

Meer over salpeter en salpetervorming op uw muren

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder