Blog

Witte aanslag op muur verwijderen: hoe te werk gaan?

witte aanslag op muren
Vochtige muren

Witte aanslag op muur verwijderen: hoe te werk gaan?

Heeft u in uw woning ergens een witte aanslag op de muur gevonden? Maar weet u niet wat dit is, noch wat u hiermee moet doen? In veel gevallen gaat het doorgaans om een vochtprobleem, waarbij in het vocht bepaalde bestanddelen aanwezig zijn die een witte aanslag kunnen achterlaten. Dit kan op vrijwel elk materiaal voor komen, zoals bakstenen en pleisterwerk. In dit artikel leest u iets meer over het ontstaan van een witte aanslag, daarnaast bieden wij u ook meteen mogelijkheden om hiermee af te rekenen.

Waarom slaat de muur wit uit?

Indien u in uw woning last heeft van vocht, dan kan witte aanslag op de muur ineens verschijnen. Dit komt doordat het vocht dat in uw muren terechtkomt, ook bepaalde stoffen kan bevatten. Het kan onder meer gaan om salpeter, muurzouten en sulfaatverbindingen. Door middel van een chemische reactie worden deze bestanddelen door het vocht naar buiten gedreven en zodoende ontstaat het wit op uw muur.

Welke soorten witte aanslag kunt u in uw woning aantreffen?

De kenmerkende witte aanslag kan een paar verschillende oorzaken hebben:

  • Zogeheten witte uitbloei
  • Muurzouten
  • Uitspoeling van kalk
  • Salpeter

Grondvocht en –water bevat van nature diverse elementen, zoals mineralen en zouten. In het geval van muurzouten, welke ook wel hygroscopische zouten worden genoemd, komen de zouten naar de oppervlakte wanneer er sprake is van vochtinfiltratie. Deze zouten zuigen ook nog eens vocht aan, waardoor u in feite met een dubbel probleem bent opgezadeld.

Ook salpeter kan in grondvocht voorkomen, waardoor u op uw binnenmuren met salpeteraanslag kunt worden geconfronteerd. Witte uitbloei is in feite altijd een reactie op een vochtprobleem, hetgeen betekent dat u witte aanslag alleen kunt verwijderen, als u ook het onderliggende vochtprobleem oppakt.

muurzouten

Hoe kunt u witte uitslag op uw muren verwijderen?

Om witte aanslag vakkundig te kunnen verwijderen, dient u allereerst te kijken naar de specifieke locatie waar u dit terugziet. Dit kan vaak ter hoogte van de begane grond zijn, omdat grondvocht in bepaalde gevallen in de muur terecht kan komen. Wanneer u geen spouwmuur heeft, of deze is niet voorzien van een waterkering, dan kan grondvocht gemakkelijk in uw binnenmuren geraken. Dientengevolge kunt u daardoor dus ook last krijgen van een witte aanslag.

Een andere optie betreft doorslaand vocht. Dit ontstaat wanneer uw gevel niet afdoende beschermd is tegen vocht. Regenwater kan dan via de poreuze of beschadigde gevel naar binnen treden, waardoor u ook in dit geval last kunt krijgen van een witte aanslag. Voorts kunt u ook in kelders last krijgen van een witte aanslag, want deze zijn immers omgeven door grondvocht. In alle gevallen is het derhalve belangrijk, om het onderliggende vochtprobleem op te lossen. Hier heeft Aquatec Vochtbestrijding gelukkig meerdere effectieve methoden voor.

Aquatec Vochtbestrijding rekent af met witte aanslag in huis

Onze vakkundige specialisten maken al jarenlang komaf met een brede diversiteit aan vochtproblemen. Indien u thuis een witte aanslag ziet, dan kunt u het beste direct met ons bellen. Wij komen dan zo snel als mogelijk een gratis en vrijblijvende vochtanalyse uitvoeren, zodat we daarna aan de slag kunnen gaan om het vochtprobleem op te lossen. Contacteer ons vrijblijvend.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder