Blog

Welke schade veroorzaakt vocht op korte en lange termijn?

2515_5eb3afdd2b609
Overige vochtproblemen

Welke schade veroorzaakt vocht op korte en lange termijn?

Heeft u een woning waarin u onlangs een vochtprobleem heeft opgemerkt? Dan kan dit bestaan uit zeer diverse oorzaken en gevolgen, die allemaal ook bepaalde hoeveelheden schade aan uw pand kunnen toebrengen.

Vochtproblemen kunnen in het begin vervelend zijn, maar op termijn leiden tot onvoorstelbare hoge schadeposten indien ze niet worden behandeld. Het is dus slim om u in te lezen op het gebied van vochtproblemen en de schade die vocht kan veroorzaken aan uw woning. Zowel op de lange als de korte termijn.

Verschillende vochtproblemen met verschillende oorzaken

Om meer te weten te komen over de variëteit aan vochtproblemen, is het handig om te weten hoe deze in de eerste plaats ontstaan. Er zijn in essentie twee opties: het vochtprobleem ontstaat enerzijds binnenshuis, of heeft juist een externe oorzaak.

Een zeer bekend intern vochtprobleem betreft condensatie. Dit vindt plaats bij een hoge relatieve luchtvochtigheid en een gebrek aan ventilatiemogelijkheden.

Externe vochtproblemen zijn redelijk talrijk en omvatten onder andere opstijgend vocht, doorslaand vocht, naar binnen sijpelend water in de kelder en lekkages. In alle gevallen dringt vocht via externe onderdelen van uw woning binnen, zoals het dak of de gevel. Dit kan trouwens ook weer leiden tot secundaire vochtproblemen zoals schimmels en salpetervorming. In ieder geval zullen al deze vochtproblemen leiden tot diverse schadeposten, die wij hieronder nader zullen toelichten.

» Last van vochtproblemen?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

Schade aan uw woning door vocht op korte termijn

Indien u vocht in huis heeft, dan zult u de eerste periode slechts een aantal zaken kunnen waarnemen die u hiervan op de hoogte stellen. Dit is onder andere een bedompte muffe geur in huis, die redelijk kenmerkend is. Deze geur zal eerst alleen in de lucht waarneembaar zijn, maar nadien ook in materialen en textiel trekken. Daarnaast kunt u in bepaalde gevallen ook vrij snel last krijgen van schimmels, zeker in natte ruimten zoals de kelder en de badkamer.

Schade aan uw woning door vocht op langere termijn

Op lange termijn zullen vochtproblemen ook andere gevolgen voor u woning hebben. Naast de muffe geur en eventuele schimmels, kunt u ook andere stoffen op de muren waarnemen zoals muurzouten en salpeter. Ook zullen materialen zoals verf afbladderen, behang zal loslaten en ook pleisterwerk raakt beschadigd. Dit zult u allemaal moeten repareren en dat kan een flinke duit kosten.

De ergste gevolgen bestaan echter uit schade aan belangrijke onderdelen van uw woning, zoals dragende constructies. Schimmels kunnen op de duur hout dusdanig aantasten, dat het totaal wegrot. Indien u woning houten bielzen heeft die de etages dragen, dan kan u voor lelijke verrassingen komen te staan.

Zo ook kozijnen en uw fundering. U doet er derhalve slim aan, om er zo snel mogelijk bij te zijn wanneer u het vermoeden heeft dat er sprake is van vochtproblemen.

Aquatec Vochtbestrijding maakt korte metten met vocht in huis

Hoe langer vochtproblemen voort blijven duren, hoe erger de schade zal zijn die u uiteindelijk zult moeten betalen. Het is daarom een goede zaak, om tijdig een expert in de hand te nemen die u kan helpen met het identificeren en oplossen van de vochtproblemen.

Want wanneer u een vochtprobleem blijft negeren, dan zal de schade telkens hoger en hoger worden. Bel ons daarom direct bij een vermoeden en wij helpen u uit de nood.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder