Blog

Vocht in de winter? Hoe kunt u vochtproblemen tijdens de winter voorkomen?

2509_5eb3afdcdf020
Overige vochtproblemen

Vocht in de winter? Hoe kunt u vochtproblemen tijdens de winter voorkomen?

Met name in de winter is een warm en droog huis van groot belang, in ieder geval om behaaglijk te kunnen wonen. Maar juist met die koude temperaturen kunt u helaas wat problemen verwachten op het gebied van vocht. Zo zal u eerder last hebben van condens, omdat de warme vochtige lucht binnen tegen koude oppervlakken zal beslaan.

Ook uw gevel heeft het nodige te verduren, zeker wanneer deze niet is geïmpregneerd. Het water in de gevel zal bij temperaturen onder nul bevriezen en uitzetten, hetgeen diverse vormen van schade tot gevolg kan hebben. Daarom is het zaak goed te letten op vocht in de winter en vochtproblemen waar mogelijk absoluut te voorkomen.

Signalen die kunnen duiden op vocht in uw woning

Zowel condens als doorslaand vocht via de gevel kan op diverse plekken optreden. Vooral koude oppervlakken zoals ramen, muren en vloeren zijn sneller geneigd vocht te bevatten en vast te houden. Indien er ook nog houten onderdelen in uw woning verwerkt zijn, dan kunt u te maken krijgen met houtrot. Het spreekt voor zich, dat dit niet bepaald goed is voor de constructieve sterkte van uw woning. Het is slim om in ieder geval goed te letten op de volgende signalen:

  • Een kenmerkende muffe lucht in huis die duidt op vocht
  • Loslatend behang
  • Afbrokkelend pleisterwerk
  • Verflagen die afbladderen
  • Schimmel op diverse oppervlakken en in materialen

Ziet u één of meerdere van deze signalen terug? Neem dan direct contact met ons op, omdat er dan vrijwel zeker sprake is van vocht in uw woning.

» Last van vochtproblemen?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

Waarom dient u alert te zijn op vochtproblemen in de winter?

Vocht in huis is nooit goed. Zo zal vocht materialen en oppervlakken verweken, waardoor de kwaliteit afneemt. Dit brengt de bouwkundige constructie van uw woning in gevaar. Daarnaast is het ruimschoots bewezen dat vocht in huis en een hoog relatief vochtgehalte schade kan toebrengen aan uw gezondheid.

Klachten zoals astma, hoestbuien en duizeligheid kunnen optreden. Ook kunnen bestaande ziekten verergeren zoals COPD. Wees dus waakzaam op uw gezondheid. Als laatste dienen we nogmaals aan te stippen dat vocht in de winter bevriest en daardoor uit zal zetten. Hierdoor kan het metsel- en voegwerk van uw gevel erg beschadigd raken, dit leidt automatisch tot nog ergere vochtproblemen.

Voorkomen van vochtproblemen in de winter

Om er zeker van te zijn dat uw huis in een goede staat verkeert en blijft, is het van belang om vochtproblemen bij de kern aan te pakken. In de winter geldt dan vooral, dat u zowel condensatie als doorslaand vocht best voorkomt. Condensatie is eigenlijk heel gemakkelijk op te lossen met voldoende ventilatiemogelijkheden.

Heeft u dit niet op natuurlijke manier, omdat er ook ruimten zijn zoals de kelder zonder ramen of deuren? Dan is het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem zeker het overwegen waard.

Doorslaand vocht wordt voorkomen door uw gevel goed te onderhouden en ook periodiek te impregneren. Vooral impregnatie zal leiden tot een meer robuuste gevel, die goed bestand is tegen allerlei vormen van vocht en vochtschade. Voor beide methoden kunt u natuurlijk altijd terecht bij Aquatec Vochtbestrijding.

Wij kunnen aan de hand van een vrijblijvende vochtdiagnose in kaart brengen van welke risico’s er sprake is en deze direct voor u oplossen. Contacteer ons meteen om een afspraak te maken.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder