Blog

Waterdichting in de kelder: hoe te werk gaan?

keldervocht in de kelder
Vochtige muren

Waterdichting in de kelder: hoe te werk gaan?

Een kelder is een ontzettend fijne ruimte waar u diverse oplossingen voor kunt bedenken. Bijvoorbeeld het opslaan van waardevolle spullen, maar ook als extra werkkamer. Het is dan natuurlijk wel van belang, dat de kelder goed schoon en waterdicht is. Wanneer u immers spullen in een kelder opbergt die kampt met vochtproblemen, dan riskeert u dat zowel de kelder als de opgeslagen objecten onherstelbaar beschadigd raken.

Daarom is het van belang om altijd goed op de hoogte te zijn van de staat van uw kelder. Wij adviseren jaarlijks een goede controle uit te voeren van de wanden en de keldervloer, maar ook onderdelen zoals roosters en afdichtingen. Dit zijn de plaatsen waar vocht in de kelder terecht kan komen.

In dit artikel vindt u meer informatie over het nut van waterdichting in de kelder, hoe dit precies werkt en wat u kunt verwachten.

Oorzaken van vocht in een kelder

Een kelder kan op ontzettend veel manieren met vocht te maken krijgen. Dit komt met name, omdat kelders op een gevoelige plek gelegen zijn: ondergronds. Dit betekent dat de kelder altijd door grondwater is omgeven. Daarnaast kan ook sijpelwater voor problemen zorgen, alsook lekkages naast of onder de kelder.

Kortom; van alle ruimten in een huis is een kelder hoogstwaarschijnlijk het meest vatbaar voor vochtproblemen. Het verdient dus aanbeveling goed op te letten, of er geen sporen van vocht zichtbaar zijn.

Is vocht in de kelder gevaarlijk?

Vocht in een kelder kan tot grote problemen leiden. Zo zullen onder meer de oppervlakken verweken waar het vocht aanwezig is. Hierdoor kunnen muren zo broos worden, dat ze op termijn afbrokkelen.

Ook een keldervloer van beton kan last hebben van vocht en inscheuren. Voorts kunnen vochtproblemen ook tot de aangroei van schimmels leiden; dit is zowel voor uw gezondheid als uw woning niet goed.

Waterdichting in de kelder: wat is dit precies en hoe werkt het?

Indien u inderdaad last heeft van vocht in de kelder, dan zijn er meerdere oplossingen beschikbaar om uw kelder weer waterdicht te maken. Bij plaatselijke kleine problemen is muurinjectie veelal voldoende. In andere gevallen, zoals wanneer de kelder extreem beschadigd is, volstaat enkel een totaaloplossing als kelderdichting.

Bij kelderdichting wordt een groot deel van uw bestaande kelder afgebroken, waarna wij met gloednieuwe materialen uw kelder weer heropbouwen. Daarna is uw kelder gegarandeerd 100% waterdicht en kan je de kelder ook als leefruimte inrichten.

» Last van vocht in de kelder? Contacteer ons, we geven vrijblijvend advies

Stijve en soepele kelderbekuiping

U kunt bij kelderdichting kiezen uit een tweetal verschillende varianten: soepele en stijve kelderbekuiping. Beide methoden voorzien in meerdere sterke en weerbare lagen van bijvoorbeeld waterdichte cementmortel, fixeerlagen en harslagen.

Bij soepele kelderbekuiping echter, wordt er tevens een noppenmembraan geplaatst waarlangs vocht wordt afgevoerd. Dit gebeurt onder de vloer door en deze methode is met name goed, voor kelders die kampen met een hoge grondwaterdruk.

Is kelderdichting iets voor uw kelder?

Aquatec Vochtbestrijding helpt particulieren en ondernemers al jaren met alle soorten vochtproblemen. Kelderdichting is een vast onderdeel van onze dienstverlening; op elke denkbare manier helpen wij u om uw woning waterdicht te maken. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw kelder?

Contacteer ons meteen voor een afspraak en wij komen bij u langs, om een grondige en vrijblijvende vochtanalyse uit te voeren. Daarna kunnen wij u precies vertellen, welke methode goed bij uw kelder past.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder