Blog

Kelderisolatie tegen opstijgend vocht? Een goed idee!

kelderplafond isolatie
Vochtige muren

Kelderisolatie tegen opstijgend vocht? Een goed idee!

Opstijgend vocht is een zeer vervelend fenomeen, dat ofwel ter hoogte van de begane grond ontstaat, of in een ondergrondse ruimte zoals een kelder. In beide gevallen komt er water of vocht in een wand terecht, waarna de vochtige plek steeds groter wordt. Na verloop van tijd raakt dit oppervlak zo verzadigd, dat het vocht gaat stijgen naar hogere verdiepingen.

Wanneer dit op de begane grond ontstaat, dan is het vaak een goed idee om een spouwmuur te repareren of te plaatsen met een waterkering. In extreme gevallen kan het onderkappen of onderzagen van uw muren ook goed werken. Maar wat doet u als het vochtprobleem in de kelder is ontstaan? Dan liggen er meerdere mogelijkheden voor u open om dit op te lossen. In dit artikel vindt u meer informatie over kelderisolatie tegen opstijgend vocht en andere manieren om vocht te voorkomen.

Wat is opstijgend vocht in een kelder?

Opstijgend vocht is zoals we hierboven al hebben aangehaald vocht, dat op een laag niveau van een pand binnentreedt en steeds hoger stijgt. Dit kan dus inderdaad een kelder zijn en wanneer u hier langdurig niets aan doet, dan kan het vocht op termijn zelfs in uw slaapkamer terecht komen. Het is dus altijd zaak goed op te letten, of u vocht in huis kunt waarnemen en hier altijd waakzaam op te zijn.

Waarom dient u vocht in de kelder te voorkomen?

Een kelder is onderdeel van het fundament van elke woning die over een ondergrondse ruimte beschikt. Dit houdt in dat wanneer de kelder vochtig is, de constructie van uw woning ook wankel wordt. Daarnaast kunnen diverse materialen in de kelder beschadigd raken, hetgeen een gevaar voor de rest van uw woning kan betekenen.

Kelderisolatie om opstijgend vocht te voorkomen

U kunt door middel van het plaatsen van een speciaal isolatieschuim, voorkomen dat vocht vanuit de kelder naar andere delen van uw woning stijgt. Ook isolatieplaten zijn hier goed voor geschikt.

Op deze manier wordt de toegang van uw kelder naar de rest van de woning als het ware ontzegd, zodat vocht daar niet meer bij kan. Daarnaast zal kelderisolatie ook aanzienlijk uw energierekening verlagen. Het is een handige methode om opstijgend vocht te voorkomen en tegelijkertijd ook uw kelder beter te beschermen. Cruciaal wanneer je de kelder als leefruimte gaat inrichten

» Last van vocht in de kelder of uw kelder laten isoleren? Contacteer ons, we geven vrijblijvend advies

Andere manieren om vocht in de kelder te voorkomen

Naast kelderisolatie bestaan er nog andere manieren om uw kelder te beschermen tegen vocht. Heeft u bijvoorbeeld slechts op enkele plaatsen in de kelder last van water dat wordt doorgelaten? Dan kan het injecteren van deze zwakke plekjes al voldoende zijn, om uw kelder waterdicht te maken.

Kelderdichting is een andere oplossing, die uw kelder van gloednieuwe beschermende materialen en lagen voorziet. In al deze gevallen zal de kelder niet meer door vocht worden aangetast, waardoor opstijgend vocht ook niet meer mogelijk is.

Aquatec Vochtbestrijding maakt korte metten met vocht

Vocht in de kelder is altijd vervelend, maar u kunt er gelukkig een hoop aan doen. Indien u graag uw kelder en de rest van uw woning tegen vocht wilt beschermen, dan kunnen wij u voorzien van deskundig advies op het gebied van vochtbestrijding. Wij komen bij u langs om uw kelder te inspecteren, waarna wij u exact vertellen welke methode in uw geval het beste is. Bel ons meteen voor een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder