Blog

Vocht in houten tuinhuis of houten bijgebouw. Wat te doen?

vocht in houten tuinhuis of houten bijgebouw
Overige vochtproblemen

Vocht in houten tuinhuis of houten bijgebouw. Wat te doen?

Vocht in een tuinhuis of bijgebouw van hout is een veelvoorkomend probleem. Vaak zijn de vochtproblemen te wijten aan optrekkend vocht vanuit de grond of een slechte ventilatie. Maar wat is hier aan te doen? Hoe kunt u vocht in een houten tuinhuis of bijgebouw het beste bestrijden én voorkomen?

Vochtproblemen in houten bijgebouwen of tuinhuizen

Een tuinhuis, bijgebouw of houten garage is een meerwaarde voor uw woning en terrein. Echter is het wel belangrijk om deze vochtvrij te houden. Dit draagt niet alleen bij aan het onderhoud van de houten constructie, maar voorkomt ook schimmelvorming en condensatie. Vocht in een houten tuinhuis kan verschillende oorzaken hebben.

Zo kan het voorkomen dat het houten bijgebouw is gebouwd op een vochthoudende bodem. Vochtproblemen kunnen ook ontstaan door het ontbreken van de juiste isolatie. Anders dan bij een woning, worden de wanden en het dak van een tuinhuis of houten bijgebouw vaak niet geïsoleerd waardoor vocht van buitenaf vrij spel heeft.

Als de buitentemperatuur ook nog eens lager is dan binnen, kan er condensatie ontstaan. Deze condens zet zich af tegen de houten wanden waarna er eenvoudig schimmelvorming kan optreden. Natuurlijk wilt u dit voorkomen.

Hoe vocht in houten gebouwen voorkomen?

Vocht en condensatie in een tuinhuis is op te lossen door het aanbrengen van een goede ventilatie of isolatie. Door te verwarmen of te ventileren blijft de luchtvochtigheid in goede balans en kunnen condensvorming en schimmels voorkomen worden. Het aanbrengen van isolatie op de wanden en het dak van een houten tuinhuis of bijgebouw wordt doorgaans niet veel toegepast.

Het aanbrengen van een goed ventilatiesysteem is echter wel effectief en relatief eenvoudig te realiseren. Dit laat u het beste over aan een specialist in vochtbestrijding.

Ventilatiesysteem tegen vochtproblemen in houten tuinhuizen

Als uw houten bijgebouw of tuinhuis in goede conditie wilt houden, dan is ventileren een echte must. Vocht veroorzaakt namelijk niet alleen ongezonde schimmelvorming, maar tast ook het houtwerk aan. Dit raakt verzadigd waarna het sneller zal gaan rotten. Maar wat kunt u doen als u last heeft van een vochtprobleem in uw houten tuinhuis? Het laten aanbrengen van een goed ventilatiesysteem is daarop het antwoord.

Met ventilatie zorgt u niet alleen voor dat aanvoer van verse lucht, maar ook voor de afvoer van lucht die vervuild is. Schimmelsporen die na condensvorming in de lucht terecht komen en zich willen vastzetten op de wanden, krijgen op deze manier geen kans. Het ventileren van een houten tuinhuis om vochtproblemen te kunnen voorkomen kan op verschillende manieren.

» Last van vocht in uw tuinhuis of houten bijgebouw? Contacteer ons, we geven vrijblijvend advies

Houten bijgebouwen ventileren op verschillende manieren

Het ventileren van een tuinhuis van hout of een bijgebouw kan op verschillende manieren. Simpelweg een raam openzetten is vaak niet voldoende om vocht in een houten tuinhuis of bijgebouw te kunnen voorkomen.

Dat komt omdat de doorstroming van de lucht op deze manier te wensen overlaat. Gelukkig zijn er effectievere manieren om het houten gebouw van een goede ventilatie te kunnen voorzien. Dit kan op een natuurlijke of mechanische manier:

  • ventileren op een natuurlijke manier: met een natuurlijke ventilatie voor een houten tuinhuis of bijgebouw worden ramen of ventilatieroosters bedoeld. Door deze open te zetten, wordt er verse lucht aangevoerd. Daarnaast kan vervuilde lucht die in het gebouw aanwezig is worden afgevoerd. Er kan ook gekozen worden voor een gemengde ventilatie. Dat wil zeggen dat de schone lucht natuurlijk wordt aangevoerd en vieze lucht mechanisch wordt afgevoerd, of juist andersom. De mechanische aan- en afvoer gebeurt via elektrische ventilatoren.

 

  • mechanisch ventileren: als u vocht in uw houten tuinhuis of bijgebouw wilt voorkomen door het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem, dan kunt u rekenen op een aantal voordelen. Zo maken deze systemen gebruik van een terugwinning systeem waardoor warme lucht opnieuw wordt gebruikt. Koude lucht wordt voorverwarmd waardoor u de energiekosten laag kunt houden. Daarnaast kan een mechanisch ventilatiesysteem op vrijwel elke gewenste plek wordt geïnstalleerd.

Wat zijn de gevolgen van vocht in tuinhuisjes van hout?

Of het nu gaat om een houten bijgebouw of een tuinhuisje. Vochtproblemen moeten vakkundig worden aangepakt om vervelende gevolgen te kunnen voorkomen. Hierbij kunt u denken aan de vorming van schadelijke schimmels en bacteriën. Deze zetten zich vast op de wanden en verspreiden een ongezonde lucht en een onaangename geur. Schimmelvorming heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid en kunnen ademhalingsproblemen, een geïrriteerde huid en andere lichamelijke klachten veroorzaken.

Daarnaast heeft vocht een nadelig effect op de houten constructie. Als er sprake is van condensatie en vochtvorming op de wanden, kan er na verloop van tijd houtrot ontstaan doordat het natuurlijke materiaal verzadigd raakt. Ook veroorzaakt vocht in een houten tuinhuis of bijgebouw lelijke kringen en bruine vlekken. Hetzij op de houten wanden of op het plafond.

Vochtproblemen in houten bijgebouw: het laten uitvoeren van een vochtdiagnose

Heeft u last van vocht in uw tuinhuis of houten bijgebouw? Laat dan een vakkundige vochtdiagnose uitvoeren door een bedrijf dat gespecialiseerd is in vochtbestrijding. Want in het geval van vochtproblemen is zowel de onderliggende oorzaak én een goede bestrijding van groot belang. Zo voorkomt u problemen in de toekomst. Tijdens een vochtdiagnose wordt er gezocht naar het onderliggende probleem. Alleen op deze manier kan er een juiste behandeling plaatsvinden.

Bijvoorbeeld door het aanbrengen van ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem om vocht in het houten tuinhuis of het houten bijgebouw te kunnen voorkomen. Een gespecialiseerd vochtbestrijding bedrijf voorziet u van het juiste advies. Ook als de vochtproblemen in uw tuinhuis door andere mankementen of invloeden van buitenaf worden veroorzaakt. Zo weet u zeker dat uw tuinhuis of houten bijgebouw in goede conditie blijft en u de ruimte kunt blijven gebruiken voor het door u gewenste doeleind.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder