Blog

Vochtproblemen in de gemeenschappelijke muur? Wie is verantwoordelijk en wat te doen?

vocht in gemeenschappelijke muur
Overige vochtproblemen

Vochtproblemen in de gemeenschappelijke muur? Wie is verantwoordelijk en wat te doen?

Deelt u een gemeenschappelijke muur en zijn er vochtproblemen ontstaan? Dan is het vinden van de oorzaak in eerste instantie van belang. Vochtproblemen in de gemeenschappelijke muur kunnen namelijk onder uw verantwoordelijkheid vallen, maar natuurlijk ook onder die van de naast wonende buren.

Waar de oorzaak of verantwoordelijkheid ook ligt, het snel en vakkundig laten oplossen van dit probleem is een must om meer schade aan beide woningen te kunnen voorkomen.

Wie is er verantwoordelijk voor vochtproblemen in een gemeenschappelijke muur?

Een gemeenschappelijke muur zie je in de eerste plaats voor bij halfopen woningen en rijwoningen. Beide eigenaars van de aaneengeschakelde woningen zijn verantwoordelijk voor het onderhouden van deze muur. Daarbij heeft u zowel rechten als plichten.

Maar wat als er vochtproblemen zijn ontstaan in de gemeenschappelijke muur? Dan is het zaak om uit te zoeken waar de problemen vandaan komen. Het kan hier om een binnen- of een buitenmuur gaan.

Als de verantwoordelijkheid voor het ontstane probleem niet onderling kan worden getraceerd, dan kunt u dit het beste overlaten aan de verzekeringsmaatschappij.
Desgewenst kan Aquatec Vochtbestrijding als derde partij worden ingeschakeld
om het vochtprobleem én de verantwoordelijkheid die daarbij hoort te kunnen achterhalen. Aan de hand van onze vochtdiagnose kan er een verder onderzoek worden ingesteld.

Vochtproblemen kunnen worden veroorzaakt door een lekkende waterleiding, maar ook doordat de gemeenschappelijke buitenmuur niet voldoende waterdicht is of beschadigd is geraakt. Het verhelpen van de symptomen is natuurlijk niet voldoende om het vochtprobleem te kunnen bestrijden.

Het opsporen van de oorzaak én het behandelen daarvan biedt daarentegen wel een langdurige oplossing tegen het ontstane vochtprobleem in de gedeelde muur.
» Last van vocht in een gedeelde muur? Contacteer ons, we geven vrijblijvend advies

Hoe kunnen vochtproblemen in een gedeelde muur ontstaan?

De oorzaak van vochtproblemen in een gemeenschappelijk muur kunnen zeer uiteenlopend zijn. Als het gaat om een gedeelde binnenmuur, dan is het probleem vaak te wijten aan opstijgend vocht vanuit de grond.

Maar, ook een lekkende leiding kan vochtproblemen veroorzaken in een gedeelde binnenmuur. Buitenmuren daarentegen krijgen vaak te maken met vochtschade door een beschadigde gevel of vocht vanuit het dak. Misschien door een kapotte dakbedekking of afgevallen dakpannen.

Vochtschade in gemeenschappelijke muren door invloeden van buitenaf

Vochtschade in gedeelde binnen- of buitenmuren kunnen ook ontstaan door invloeden van buitenaf. Bijvoorbeeld als de woning door de bliksem is getroffen of als er gevelschade is ontstaan door toedoen van storm of extreme weersomstandigheden.

In deze gevallen kan er geen specifieke schuld worden aangewezen en vergoed de verzekeringsmaatschappij of de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering mogelijk de schade. Een grondig onderzoek naar het vochtprobleem is dan altijd een prima begin.

De werkwijze bij het behandelen en oplossen van vochtproblemen in muren

Of het nu gaat om een gemeenschappelijke binnenmuur of een gedeelde buitengevel. Een vakkundig herstel is noodzakelijk om verdere schade te kunnen voorkomen of beperken. Vocht tast de houten constructie van de woning(en) aan en zorgen bovendien voor een ongezond klimaat binnenshuis.

De luchtvochtigheid is bij veel vochtproblemen te hoog waardoor er eenvoudig schimmelvorming ontstaat. Een specialist in vochtbestrijding gaat dan enerzijds het vochtprobleem verhelpen en het anderzijds voorkomen voor de verdere toekomst.

Vochtdetectie laten uitvoeren door een expert

Heeft u last van vochtproblemen in de gedeelde muur? Dan is het dus sowieso verstandig om een vochtdetectie te laten uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een calciumcarbide test. Met een speciale boor wordt de binnen- of buitenmuur voorzien van diverse gaten. Deze hebben elk een andere diepte en worden voorzien van calciumcarbide.

Aan de hand van de uitslag kan worden bepaald hoe ver het vocht al in de muur is gedrongen en waar het vochtprobleem door wordt veroorzaakt. Na de vochtdetectie en de diagnose kan er een effectief behandelplan worden opgesteld.

» Last van vocht in een gemeenschappelijke muur? Contacteer ons, we geven vrijblijvend advies

Hoe vocht in de gemeenschappelijke muur laten bestrijden?

Het oplossen en herstellen van een vochtprobleem in gemeenschappelijke muren kan op verschillende manieren. Het behandelen en waterdicht maken van een binnenmuur kan door de muren te injecteren.

Een muurinjectie bevat een waterafstotend middel en kan worden toegepast als het vochtprobleem wordt veroorzaakt door optrekkend vocht. Ook als er vochtschade is ontstaan door zwakke plekken of scheuren in de keldervloer kan muurinjectie een oplossing bieden.

Vochtschade in de buitenmuur laten verhelpen door hydrofuge

Heeft u last van vocht in de gedeelde buitenmuur? Dan is een andere behandelmethode gewenst. Het vochtprobleem kan veroorzaakt worden door kapotte dakpannen of een beschadigde gevel. Buitenmuren die last hebben van vochtproblemen door barsten of scheuren in de gevel, hebben in de meeste gevallen een gevelrenovatie nodig.

Ook hydrofuge kan een optie zijn om de gedeelde muur in goede conditie te brengen. Hydrofuge staat ook wel bekend als gevelimpregnatie. Deze impregneerlaag houdt vocht buiten maar behoudt toch zijn uitstekende ventilerende eigenschappen. Hydrofuge kan op vrijwel elke gemeenschappelijke gevel of buitenmuur worden toegepast.

Enige voorwaarde is dat het bestaande pleister- of stucwerk voldoende kan ventileren om een goede verdamping van vocht te kunnen bewerkstelligen. Een voordeel van deze behandelmethode om vochtproblemen in de gemeenschappelijke muur te kunnen bestrijden, is dat hydrofuge niet zichtbaar is. De uitstraling van de buitenmuur of de gevel blijft dus intact.

Vochtbestrijding overlaten aan een specialist

Vermoedt u vochtproblemen in de gedeelde binnen- of buitenmuur? Of hebben u of uw buren ondertussen al last van vochtschade? Dan is het tijd om direct actie te ondernemen om grotere schade aan de woning te kunnen voorkomen.

Uiteraard neemt dit op den duur ook hoge kosten met zich mee en komt de stabiliteit van het pand en de constructie in gevaar. Vochtbestrijding in een gemeenschappelijke muur kunt u het beste overlaten aan Aquatec Vochtbestrijding.

Zij sporen het vochtprobleem op en passen vervolgens een effectieve behandelmethode toe. Symptoombestrijding is bij vochtschade dan ook lang niet afdoende. U loopt daarbij namelijk nog meer risico op ernstige schade, veroorzaakt door vocht.

Wilt u dit voorkomen? Contacteer ons dan gerust voor een gratis vochtanalyse. Wij kunnen u ook prima adviseren over de verschillende behandelmethoden die geschikt zijn voor het bestrijden van vochtproblemen in de gemeenschappelijke muur.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder