Blog

Luchtvochtigheid regelen met airco: kan dat en hoe werkt het?

airco en ventilatie
Condens & schimmels

Luchtvochtigheid regelen met airco: kan dat en hoe werkt het?

Airconditioning wordt steeds vaker aangeschaft door consumenten om een woning in de zomer heerlijk fris te houden. Maar wist u dat ook de luchtvochtigheid regelen binnenshuis mogelijk is met een aircosysteem? Een airco beschikt namelijk over een zogeheten ‘ontvochtigingsfunctie’, waarmee u de lucht in huis op een gezond peil kunt houden. In dit artikel vertellen wij wat meer over deze extra functie en hoe één en ander precies werkt.

Hoe belangrijk is een gezonde luchtvochtigheid in huis?

Om in een woning prettig te kunnen leven, zijn er bepaalde standaardwaarden die aanduiden wat een ideaal binnenklimaat is voor de mens. De temperatuur zou dan tussen 19°C en 22°C moeten liggen, terwijl een ideale luchtvochtigheid altijd tussen 40% en 60% ligt. Met behulp van een modern aircosysteem kunt u beide zaken reguleren, zodat het klimaat binnenshuis op een gezond niveau blijft.

Wanneer de lucht te droog is, dan kunt u al gauw last krijgen van een droge huid en luchtwegen. Is de luchtvochtigheid echter te hoog, dan kunt u nog allerlei problemen in huis ondervinden als gevolg van condensatie. Dit kan resulteren in natte muren en plafonds, schimmelvorming en verweekte oppervlakken en materialen. Daarnaast is een hoge luchtvochtigheid bijzonder schadelijk voor uw gezondheid. U kunt last krijgen van klachten aan de luchtwegen, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.

 

 

Met airconditioning kunt u zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid zelf reguleren

Doordat een aircosysteem de temperatuur in een ruimte constant houdt, is het veel prettiger om in de bewuste ruimte te verblijven. Daarnaast haalt een aircosysteem continu vochtdeeltjes uit de lucht. Zeker in de zomer is dit nodig, want door de warmte voert ons lichaam dit af door te zweten. Zonder een ontvochtiger raakt de lucht zeer vochtig, waardoor het menselijk lichaam moeilijk wordt om nog warmte af te geven.

Met een airconditioning lost u zowel het temperatuurprobleem als het condensatieprobleem in één handeling op. Hierdoor kunt u ook een stuk vrijer ademen en bewegen en voelt een ruimte niet meer benauwd aan. Veel moderne modellen beschikken over een sensor, die continu de luchtvochtigheid meet en de werking als gevolg hiervan wordt bijgesteld.

Wat zijn de voordelen van een aircosysteem als ontvochtiger?

Er zijn andere methoden om een ruimte te ontvochtigen, zoals speciale luchtontvochtigers. Deze apparaten kunnen echter niet altijd een grote ruimte aan, dan zou u in de living meerdere ontvochtigers moeten plaatsen. Dit is esthetisch niet bijzonder fraai. Bovendien moet u ook opletten wanneer u de ontvochtigers moet vervangen. Met een airco is dit verleden tijd, omdat zowel het verkoelen als het ontvochtigen geheel automatisch geschiedt.

Aquatec Vochtbestrijding voorziet u graag van advies

Wilt u graag een prettiger leefklimaat in huis realiseren? Maar kampt u met vochtproblemen in huis, of is de relatieve luchtvochtigheid constant op een te hoog peil? Dan kunnen wij u op alle fronten helpen. Naast het installeren van ventilatie- en aircosystemen, kunnen wij een ruime variëteit aan vochtproblemen herkennen en bestrijden. Contacteer ons om een afspraak te maken en wij komen direct bij u langs voor een uitgebreide vochtanalyse.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder