Blog

De was binnen drogen: oorzaak van vochtproblemen en gezondheidsklachten?

was binnen drogen
Condens & schimmels

De was binnen drogen: oorzaak van vochtproblemen en gezondheidsklachten?

Veruit de meeste mensen laten vooral in de winter hun was binnen drogen. Erg veel keuze heeft u immers ook niet; zeker als u geen droogkast in huis heeft. Maar uit onderzoek blijkt, dat het binnen drogen van de was niet altijd een slim idee is. Zeker als u de was ergens in een ruimte heeft staan, waar u zelf veel komt.

Wanneer u natte was ophangt, dan kan dit namelijk een stijging opleveren van de relatieve luchtvochtigheid in huis met maar liefst 30%. Een gezonde luchtvochtigheidsgraad is van belang voor een gezond leefklimaat en ligt doorgaans tussen 40% en 60%.

Het ophangen van natte was kan echter leiden tot een forse stijging van de hoeveelheid waterdamp in de lucht, waardoor u last kunt krijgen van condens en andere vochtproblemen. In dit artikel bespreken wij hoe uw natte was vochtproblemen en gezondheidsklachten kan veroorzaken.

Vocht is schadelijk voor de gezondheid

Wanneer u in uw huis met vochtproblemen te maken heeft, of de relatieve luchtvochtigheid is te hoog, dan kan dit zeer negatieve effecten hebben op lichamelijk gebied. Vocht in huis leidt onder meer tot duizeligheid, problemen met de luchtwegen, hoofdpijn en huidirritatie.

Daarnaast kan een te hoge luchtvochtigheid ook voor schimmelgroei zorgen; dit voorkomt u te allen tijde het beste. Dit komt omdat schimmels de klachten kunnen verergeren, daarnaast dient u de aangetaste materialen en oppervlakken ook te renoveren.

» Last van condens of schimmels in huis?Contacteer ons, we geven vrijblijvend advies

Hoeveel vocht bevat de was precies?

Veel mensen weten niet dat een lading was die net uit de wasmachine komt tot wel twee liter water kan bevatten. Wanneer u deze was te drogen hangt, dan zal het vocht verdampen en in de lucht terecht komen.

Indien u dit vaak doet in besloten ruimtes, dan kan dit ook tot condensatieproblemen leiden. Deze omstandigheden kunnen ook leiden tot schimmelvorming zoals eerder aangegeven, bijvoorbeeld de ontwikkeling van huiszwam.

Indien u over het algemeen gezond bent zullen de problemen niet zo groot zijn. Maar mensen die reeds met klachten leven zoals astma kunnen een verergering van de klachten waarnemen. Dit kan zich uiten in hoestaanvallen, kortademigheid, een verzwakking van het immuunsysteem en beschadigingen aan de longen. Met name indien er sprake is van schimmelvorming. Let dus zeker goed op indien u of één van uw gezinsleden aan een aandoening lijden.

Hoe kunt u de was dan het beste drogen?

Twijfelt u over de manier waarop u de was kunt laten drogen? Het beste advies blijft dat u dit buiten doet, maar natuurlijk zijn de weersomstandigheden daar niet altijd naar.

In dat geval raden wij aan om de was in één ruimte te laten drogen, waar u idealiter ook een goed werkend ventilatiesysteem laat installeren. Zo wordt de vochtige lucht afgevoerd en heeft u binnenshuis geen last van een te hoge luchtvochtigheid.

» Ventilatie laten installeren?Contacteer ons, we geven vrijblijvend advies

Vocht in de wasruimte?

Het spreekt vanzelf dat de wasplaats een gevoelige ruimte is voor vochtproblemen, daar de was daar nu eenmaal het meeste passeert. Vaak is de wasruimte ook nog eens uitgerust met een douche die af en toe wordt gebruikt wanneer u bijvoorbeeld in de tuin heeft gewerkt of gaan sporten bent. Wij raden aan om de wasruimte sowieso van ventilatie te voorzien om condens en schimmels te voorkomen. Het belang van ventilatie wordt daarin nog vaak onderschat.

Aquatec Vochtbestrijding kan elk vochtprobleem deskundig aanpakken

Heeft u last van vocht of condens? Of wilt u graag meer weten over de installatie van een ventilatiesysteem? Dan kunt u ons altijd bereiken voor advies, of een offerte op maat.

Wij kunnen bij u langskomen om uw woning te inspecteren, door middel van een vochtanalyse. Daarna kunnen wij u precies uitleggen, welke oplossing in uw situatie ideaal is. Contacteer ons vrijblijvend.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder