Blog

Wat te doen bij vochtige keldervloeren?

water in kelder
Tips / Vochtige muren

Wat te doen bij vochtige keldervloeren?

Vochtige keldervloeren zijn een veelvoorkomend probleem, maar daarom niet minder gevaarlijk. Vocht in de kelder zal op lange termijn niet alleen de structuur van een woning aantasten, maar brengt zelfs gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarom bespreken we hieronder waarom vochtproblemen in de kelder gevaarlijk zijn en hoe je ze effectief kan laten behandelen.

muurbescherming tegen vocht

Waarom zijn vochtige keldervloeren gevaarlijk?

Vocht in de kelder is meer dan een klein ongemak; het kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de structuur van je huis als de gezondheid van de bewoners.

Structurele schade

Vochtige keldervloeren kunnen leiden tot ernstige structurele problemen. Water heeft de eigenschap om bouwmaterialen te verzwakken, vooral wanneer het langdurig aanwezig is. Beton ziet er op het eerste gezicht misschien solide uit, maar zelfs beton kan poreus worden en vocht absorberen. Bakstenen zijn nog gevoeliger. Vocht in die bouwmaterialen kan uiteindelijk leiden tot scheuren in de vloeren en muren, en zo de fundering van je huis ondermijnen. Vocht is iets om zo snel mogelijk aan te pakken!

Schimmelgroei en bijkomende gezondheidsrisico’s

Een vochtige omgeving is ideaal voor de groei van schimmels. Deze micro-organismen gedijen goed in vochtige, slecht geventileerde ruimtes zoals kelders. Schimmel kan niet alleen materialen zoals hout, tapijt en zelfs beton aantasten, maar zal ook sporen in de lucht vrijgeven die schadelijk zijn voor de gezondheid. Blootstelling aan schimmelsporen kan allergische reacties veroorzaken, ademhalingsproblemen verergeren, en in ernstige gevallen leiden tot chronische gezondheidsproblemen zoals astma.

Verminderde waarde van het huis

Een kelder met vochtproblemen kan de marktwaarde van een woning aanzienlijk verlagen. Potentiële kopers worden vaak afgeschrikt door tekenen van vocht, zoals een muffe geur, zichtbare schimmel of waterplekken. Zelfs als je niet van plan bent om je huis te verkopen, is het belangrijk om vocht aan te pakken. Vochtige muren warmen trager op, leiden tot hogere energiefacturen en verlagen de levenskwaliteit.

Optrekkend vocht behandelen

Hoe ontstaan vochtige keldervloeren?

Vochtige keldervloeren kunnen op tal van manieren ontstaan.

Grondwaterinfiltratie

Een hoge grondwaterstand is geen goed nieuws voor kelders, vooral na zware regenval. De druk van het water in de grond kan dan zo hoog worden dat de bakstenen het niet langer buiten kunnen houden. Ze worden verzadigd met vocht en laten het water in het ergste geval gewoon doorsijpelen. Dat probleem kan verergerd worden door slechte afwatering rond de fundering van het huis.

Barsten in de kelderstructuur

Woon je in een oudere woning, dan is het niet onwaarschijnlijk dat er zich barsten in de keldermuren bevinden. Die laten water door, met vochtige keldervloeren tot gevolg. Ook scheurtjes in de betonnen keldervloer komen vaak voor.

Lekkages

Lekkages kunnen afkomstig zijn van beschadigde leidingen of slechte afdichtingen rond eventuele ramen. Het is belangrijk om alle lekkages snel te repareren om verdere schade te voorkomen.

Condensatie

Condensatie treedt vaak op wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met koude oppervlakken in de kelder. Dit probleem is typisch in slecht geventileerde ruimtes en kan worden verholpen door het verbeteren van de ventilatie. Het vocht komt dan niet van buitenaf, maar wel van binnenin de kelder.

Zo maken we de kelder terug waterdicht

Vochtige keldervloeren vereisen een grondige aanpak die zowel de oorzaak van het probleem aanpakt als de schade repareert.

Diagnosticeer de oorzaak

De eerste stap in het oplossen van vochtproblemen is het identificeren van de bron van het vocht. Zowel grondwaterinfiltratie, structurele problemen, condensatie, lekkages in leidingen als een gebrekkige waterdichting kunnen de boosdoener zijn. Enkel een grondige inspectie kan helderheid brengen.

Kelderdichting

Vaak zullen we een kelderdichting moeten uitvoeren. Dat betekent dat de keldermuren en -vloer afgedicht worden met een waterafstotend cementmengsel van verschillende lagen dik. Dat proces neemt enkele dagen tijd in beslag aangezien elke laag volledig moet uitdrogen alvorens de volgende kan worden aangebracht. Het resultaat mag er wezen: een volledig waterdichte kelder die terug als nieuw is.

Drainagesystemen

Het installeren van een goed drainagesysteem is cruciaal voor het beheersen van waterniveaus rond en in je kelder. Een kelderdrainage passen we toe wanneer het grondwaterpeil vaak te hoog is. Het binnensijpelende water wordt dan netjes afgevoerd via een speciaal noppenmembraan, aangesloten op een pomp, dat verstopt ligt achter een nieuwe keldervloer en nieuwe keldermuren.

Verbeterde ventilatie en vochtbeheersing

Naast waterdichting en drainage, is het verbeteren van de ventilatie in de kelder essentieel om vochtproblemen op lange termijn te voorkomen, ook wanneer condens niet aan de bron van het vochtprobleem ligt. Het installeren van ventilatoren of ventilatiesystemen zal helpen om vochtige lucht af te voeren en droge lucht in de kelder te blazen. Dat vermindert het risico op condensatie en helpt schimmelgroei te voorkomen.

Aquatec bestrijdt vochtige keldervloeren

Vochtige keldervloeren vormen een serieus probleem en vragen om een grondige en doordachte aanpak. Enkel door de oorzaken van vocht in je kelder te begrijpen en de juiste behandelingen toe te passen, maak je je woning terug waterdicht. Als je merkt dat je te maken hebt met vochtproblemen in je kelder, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Een droog en gezond huis begint met een goede vochtbestrijding. Neem vandaag nog contact met ons op. We komen graag langs voor een gratis vochtdiagnose.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder