Blog

Vochtige muren: alle oorzaken en oplossingen

Vochtige muren

Vochtige muren: alle oorzaken en oplossingen

Vochtige muren is een veel voorkomend probleem, maar dat maakt het niet minder vervelend. Gelukkig zijn vochtige muren tegenwoordig goed te verhelpen.

Wat veroorzaakt vochtige muren?

Een vochtige binnenmuur duidt aan dat u een vochtprobleem heeft. Dit komt zowel in oudere als in nieuwere woningen voor en kan meerdere oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is een sterke condensatie van ‘woonvocht’ (hierbij moet u denken aan waterdamp van koken, baden, ademen en kamerplanten), in combinatie met slechte ventilatie en slechte isolatie. Over het algemeen kan gesteld worden dat muren in natte ruimtes, zoals in uw badkamer en keuken, vochtiger zijn dan de muren van bijvoorbeeld uw woonkamer. Ook muren in onverwarmde of niet-geventileerde vertrekken zijn doorgaans vochtiger.

Een andere oorzaak voor vochtige muren kan optrekkend vocht zijn. Dit vocht wordt via de fundering opgezogen uit de grond en blijft vervolgens in de muren hangen. Ook doorslaand vocht dat zich via de buitenmuur naar de binnenmuur heeft verplaatst is een veelvoorkomende oorzaak voor vochtige muren, net zoals vocht in de kruipruimte, waardoor de benedenverdieping erg vochtig kan worden. Als laatste oorzaak ziet men vaak dat lekkages van leidingen een vochtprobleem veroorzaken. Een combinatie van alle bovenstaande oorzaken is natuurlijk ook mogelijk.

Vochtplekken en vochtschade

Vochtige muren veroorzaken vochtschade: pleisterwerk brokkelt af, behang gaat rotten of schimmelen, waarbij giftige stoffen vrij kunnen komen. Na een tijdje isoleert de muur zelfs niet meer, waarna het tocht aan de vloer en een oncomfortabel leefklimaat veroorzaakt.

De plek waarop u deze vochtschade ziet, hoeft niet per se de plek te zijn waar de schade veroorzaakt wordt. Water zoekt namelijk de weg van de minste weerstand, ook in de muren, en vochtschade wordt zichtbaar daar waar het water het gemakkelijkst kan treden. Ga zelf dus ook niet op zoek naar de oorzaak van uw vochtige muren. Om tijd en geld te besparen kunt u het beste een professional erbij halen.

Hoe verhelpt men vochtige muren?

De oplossing voor vochtige muren ligt niet altijd voor de hand. Een grondige diagnose van de bestaande toestand is noodzakelijk, waarbij wordt gekeken wat het vochtprobleem precies inhoudt en waar het probleem zich bevindt. Aan de hand van deze diagnose wordt een behandeling opgesteld.

Een goede manier om vochtige muren te verhelpen is het plaatsen van één of meerdere apparaten, die elektrische golven uitzenden via de muren. Hierdoor wordt de capillaire werking van de muren (de vocht aanzuigende werking) geneutraliseerd. Optrekkend vocht is vanaf dat moment dus geen probleem meer. De voordelen van deze methode zijn dat er minimale breek- en herstelwerken plaats hoeven te vinden. De muren kunnen gedurende deze behandeling gewoon intact blijven. Een nadeel is echter dat er uitgebreide metingen vooraf moeten gebeuren en dat de installatie een erg specialistisch werk is. Daar hangt vaak een pittig prijskaartje aan.

Een andere methode is dan ook het inspuiten van vochtige muren met zogenaamde binnermuurinjectie. Dit is een milieuvriendelijke mix die vaak doormiddel van een boorgaatje in uw binnenmuur wordt geïnjecteerd, waardoor het opstijgende vocht niet meer kan binnendringen. Een binnenmuurinjectie garadeert een definitieve oplossing voor uw vochtprobleem.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder