Blog

Vocht in hoeken van kamer: oorzaak en oplossingen

Vocht in hoeken van de kamer
Condens & schimmels / Tips

Vocht in hoeken van kamer: oorzaak en oplossingen

Vochtproblemen in huis kunnen je woning op lange termijn ernstig beschadigen. Alles begint met vochtplekken op de muur, en vooral in de hoeken. Wat kan de oorzaak zijn van die vochtproblemen en hoe kan je dat zelf te weten komen? 

 

Wat zijn de mogelijke oorzaken? 

Weinig tot geen verluchting

 

Bij vochtige ruimtes zoals de badkamer en de keuken is het zeer belangrijk regelmatig voldoende de kamer te ventileren. In een badkamer of keuken wordt er namelijk enorm veel condensatie of stoom geproduceerd. In het algemeen produceren mensen, zonder het te weten, enorm veel vocht: als je ademt, als je kookt, als je zweet, als je je wast enzovoort. Kan al dit vocht geen weg vinden naar buiten? Dan nestelt het zich tegen koude oppervlakken zoals muren of ramen, met alle gevolgen van dien. 

 

Heb je last van condensatie of is er iets anders aan de hand? Doe de sneltest met een stukje plastic folie of aluminium. Plak het stukje tegen de muur en laat het voor 48 uur hangen. Verschijnen er na 2 dagen druppels aan de buitenkant? Dan wijst dit op condensatie. Is er ook vocht aan de binnenkant van het stukje folie? Dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand.  

Opstijgend vocht in de kelder 

 

Heb je vooral problemen in de kelder? Dan kan je ook te maken hebben met opstijgend vocht. Dat is grondwater dat via de muren naar omhoog kruipt en je woning binnendringt en zelfs naar de muren trekt op gelijkvloers. 

 

Lek in de waterleiding

 

Check zeker na of op de plek van de vochtplekken een waterleiding of verwarming aanwezig is. Is dit het geval? Dan is er kans dat je te maken hebt met een lek.  De beschadigde muur is in dit geval dan ook de binnenmuur. 

 

Binnensijpelend regenwater via dakgoot 

 

Heb je last van insijpeling? Dan kan je dat merken aan de de periode waarin het vocht het meest optreedt. Is er meestal alleen een vochtproblemen na een regenachtige periode? Dan is er meestal sprake van insijpeling via de buitenmuur aan de dakgoot. Dit komt bijvoorbeeld door een matig metselwerk waar tussen spleetjes water naar binnen kan dringen. 

 

Hoeken als vochtig epicentrum 

 

Vooral de hoeken van de kamer zijn de trekpleister voor vocht en schimmels: schimmelsporen kunnen zich namelijk beter vermenigvuldigen in vochtige en donkere oppervlaktes. Daardoor begint dus meestal schimmel zich te ontwikkelen en verspreiden in de hoeken van kamers.  

 

Oorzaak detecteren en behandelen: laat het over aan een expert 

 

Weet je niet goed waar die vochtplekken juist vandaan komen? Een vochtprobleem kan zeer ernstig zijn en veel schade aanrichten aan je woning als dit niet tijdig en op een correcte manier wordt behandeld. Vaak is de schimmel bestrijden niet genoeg en zal je de onderliggende oorzaak eerst moeten oplossen. Aquatec helpt je het probleem te detecteren en voorziet een geschikte oplossing op maat. Onze experts hebben jarenlange ervaring in het opsporen en verhelpen van alle soort vochtproblemen. Wij geven je met plezier vrijblijvend advies. Contacteer ons nu of maak een afspraak!

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder