Blog

Schimmel op hout verwijderen? Wij doen het voor jou

schimmel op hout
Condens & schimmels

Schimmel op hout verwijderen? Wij doen het voor jou

Last van schimmel op hout in huis? Weet dan dat schimmel altijd voortkomt uit een ernstiger vochtprobleem. Het is dus belangrijk om eerst de onderliggende oorzaken van de vochtproblemen te detecteren. Schimmel is bovendien vaak hardnekkig, zeker als de schimmel zich op hout nestelt. Maar hoe komt die schimmel daar dan juist en wat kunnen we ertegen doen? Een overzicht. 

Schimmels: hoe komen ze op het hout terecht? 

Hoe ontstaat die schimmel eigenlijk op je hout? Schimmel vormt zich nooit zomaar op oppervlaktes zoals hout, steen en PVC. De perfecte omgeving voor een schimmel is er eentje die erg vochtig is en slecht geventileerd wordt: 

  1. Hoge vochtigheidsgraad

Plaatsen met een erg hoog vochtpercentage zijn dé trekpleisters voor zwammen en schimmels. Oppervlaktes die voor een lange tijd nat blijven zijn de favoriete plekjes van de schimmels. Daarom komen ze dus vaak voor in ruimtes zoals de badkamer en de gootsteen. 

Heb je ergens anders in huis een vochtprobleem zoals een lek in de waterleiding, optrekkend grondvocht of doorslaand neerslagvocht? Dan heb je grote kans dat de schimmel zich daar ook graag nestelt. 

  1. Ideale oppervlaktes

Schimmels zullen nooit voorkomen op materialen zoals kunststof, glas of tegelwerk. Ze zijn eerder erg fan van voedsel, steen en hout. Helaas is schimmel verwijderen van hout en steen een zeer moeilijke opdracht en geraak je er niet zomaar door even te vegen vanaf.

  1. Weinig tot geen ventilatie

Ventileren is de makkelijkste manier om schimmelvorming tegen te gaan. Heb je gebrek aan ventilatiemogelijkheden in je woning? Dan heb je grotere kans om vroeg of laat last te hebben van schimmel. 

Gevolgen van schimmels

Schimmels zijn allereerst enorm schadelijk voor de gezondheid bij langdurige blootstelling. Het inademen kan namelijk zorgen voor ernstige lichamelijke klachten door vocht in huis zoals ademhalingsproblemen en zelfs leiden tot allergieën of astma. Daarnaast kan de schimmel na een tijd je muren en daarmee dus ook je houten constructie permanent beschadigen. Het is dus aangeraden om snel in te grijpen en niet te wachten totdat het vanzelf verdwijnt. 

Welke schimmels leven graag in je woning?

Er zijn enkele soort schimmels die erg graag bij ons intrekken. 

Zwarte schimmel

De zwarte schimmel vindt je bijvoorbeeld vaak in badkamers en verspreidt zich als kleine, giftige vlekjes. De Cladosporium kan je herkennen aan zijn blauwgrijze kleur en nestelt zich vaak op de muur of op schilderwerk. 

Aspergillus

Aspergillus daarentegen is er eentje die het heeft gemunt op planten. Niet alleen je planten zullen hier problemen van ondervinden, maar ook de inwoners zullen na een tijd ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelen. 

Kelderzwam

Dan hebben we de allerbelangrijkste wat hout betreft: de kelderzwam. Deze schimmel komt vaak voor in kelders en kruipruimtes en is enorm moeilijk te verwijderen eens het zich heeft verspreid op hout. 

Huiszwam

En ook de huiszwam is fan van hout: hij produceert zelf vocht en is zelfs in staat om door je muur heen te gaan en zich ook te nestelen aan de andere kant van de muur. 

Schimmel zelf verwijderen? 

Schimmel verwijderen van hout is niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk. Je kan proberen zelf aan de slag te gaan met bijvoorbeeld schoonmaakazijn of soda. Als het echt heel hardnekkig is, kan je je wagen aan bleekmiddel (chloor) die je vervolgens aan een emmer kraanwater toevoegt. 

Schimmel op hout is, zoals eerder al vermeld, erg hardnekkig en we raden daarom aan om eerst raad te vragen aan een expert alvorens zelf aan de slag te gaan. Een vochtexpert zal ook de onderliggende oorzaak onderzoeken en oplossen. Als het onderliggend probleem is opgelost, zal de schimmel ook bijna geen kans meer krijgen om terug te komen. 

Wil je graag vrijblijvend advies van een expert? Aquatec lost al jarenlang vochtproblemen op en helpt jou graag verder bij de schimmelbestrijding. Neem nu vrijblijvend contact met ons op of maak een afspraak!

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder