Blog

Muurbescherming tegen vocht

muurbescherming tegen vocht
Vochtige muren

Muurbescherming tegen vocht

Last van vervelende vochtplekken op de muren of wil je vermijden dat vocht zich een weg kan banen in je muur? Dan heb je muurbescherming tegen vocht nodig. Vocht kan op lange termijn je muren en zelfs de constructie van je woning flink beschadigen als je er niets aan doet. Welke soorten vochtproblemen bestaan er op de muren en hoe los je die op? 

Het juiste vochtprobleem detecteren is de eerste stap

Vooraleer je de vochtplekken op een bepaalde manier gaat behandelen, is het zeer belangrijk om eerst het onderliggende probleem na te gaan. Vocht kan namelijk door verschillende factoren veroorzaakt worden. hieronder een overzicht. 

Opstijgend vocht

Als er vochtplekken ontstaan ter hoogte van het grondniveau, dan is er grote kans dat je last hebt van opstijgend vocht. De oude constructie van je woning kan ervoor zorgen dat het grondwater geabsorbeerd wordt via de muren omdat er geen waterkering aanwezig is. 

Doorslaand vocht

Als je op de buitenmuren van je woning duidelijke vochtplekken kan zien, heb je last van doorslaand vocht. Ook dit soort vochtproblemen is te wijten aan de verouderde constructie van je gebouw. De gevelbekleding is namelijk niet meer zo sterk en zelfs poreus geworden. 

Condensatievocht

Zijn er onvoldoende ventilatiemogelijkheden in jouw woning? Dan is er grote kans dat je vroeg of laat te maken krijgt met condensatievocht. Dit komt vaak voor in woningen waar er niet regelmatig geventileerd wordt. Dit komt vooral voor in vochtige ruimtes zoals de badkamer of de keuken. 

Lekken in leidingen of buizen

 Het kan ook zijn dat je last hebt van een lek en er dus een leiding of afvoerbuis gesprongen is. Dit is niet erg makkelijk op te sporen omdat dit vaak pas zichtbaar wordt na een paar maanden. 

Bouwvocht

Bij het bouwen van een woning komt er veel water aan te pas, waardoor je nieuwbouw vaak vol met vocht zit. Dit lost zich na 1 jaar echter vanzelf op, maar kan jammer genoeg voor tijdelijke problemen zorgen als je er geen rekening mee houdt (pleisterwerk komt bijvoorbeeld los en soms ontstaat er schimmel). 

Muurbescherming tegen vocht: wat zijn de oplossingen?

1. Muren injecteren of muurinjectie

Deze methode wordt aangeraden bij oudere bouwconstructies met veel zwakke plekken. Ook afbrokkelend pleisterwerk kan hierdoor gered worden. Bij muurinjectie wordt er een vochtwerend middel in de muur gespoten (harsen, gels of proxy). Via deze simpele behandeling kan je er dus voor zorgen dat water geen kans meer krijgt om binnen te dringen in de muren. 

2. Vochtwerende verf

Deze behandeling is het meest geschikt voor doorslaand vocht en breng je dus aan op de buitenmuren. De verflaag vormt namelijk een extra beschermlaag en onzichtbare coating voor de gevel. Ook bij condensatievocht kan vochtwerende verf je van dienst zijn. Het zorgt er namelijk voor dat condens geen kans krijgt om neer te slaan om muren. 

3. Nieuwe waterkering

Vooral bij opstijgend vocht ga je best kijken voor een nieuwe waterkering tussen de muur. Een woning die gebouwd is voor 1980 heeft vaak zelfs geen waterkeringslaag. 

4. Ontvochtiger

Voor het bouwvocht bij een nieuwbouw raden we aan om tijdelijk een bouwontvochtiger aan te schaffen. Dit versnelt namelijk het proces. Bij monumentale panden met oude kelders die last hebben van capillair vocht kan je ook een speciale muurontvochtiger installeren.

5. Airconditioning

Bij condensatievocht raden we aan om je te laten informeren over een goed aircosysteem voor in je huis. Airco kan er namelijk voor zorgen dat je woning voldoende geventileerd wordt met verse lucht en vochtproblemen hiermee dus vermeden worden.  

Aquatec beschermt jouw muren tegen vocht

Als je vochtproblemen hebt, schakel je best een vochtexpert in om de situatie te bekijken en de juiste oplossingen te vinden. Als je een vochtprobleem verkeerd aanpakt, kan dit namelijk verergeren. Wil je graag dat een specialist zoals die bij Aquatec een kijkje komt nemen naar je vochtprobleem? Wij geven je met plezier advies en een plan van aanpak. Contacteer ons nu of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder