Blog

Is vochtige lucht duurder om te verwarmen?

Is vochtige lucht duurder om te verwarmen
Tips

Is vochtige lucht duurder om te verwarmen?

Ruimtes met een hoog luchtvochtigheidspercentage zijn al niet erg aangenaam om in te vertoeven. Een langdurige blootstelling aan vochtige lucht heeft daarbij niet alleen gevolgen voor de staat van je woning, maar voor je gezondheid en misschien zelfs voor je energierekening. En zorgt vochtige lucht er ook nog eens voor dat je meer zal moeten betalen voor je energie? In dit artikel lichten we het graag toe en vertellen we hoe je de vochtbalans in de binnenlucht van je woning optimaal kan houden. 

Kost het verwarmen van vochtige lucht je meer? 

De stelling dat vochtige lucht op zich meer kost om te verwarmen is een fabel. Het kost in theorie 0,7 % meer om een vochtige woning te kunnen verwarmen. Dit percentage is dus verwaarloosbaar. Maar wat zeker niet te onderschatten is, is de schade die vocht aan je woning toebrengt, en dan vooral aan de isolatie. Op lange termijn zal je daardoor dus wel een pak meer moeten stoken. 

Hoe komt dat precies? De vochtige lucht kruipt in je muren en vloeren en zorgt er op die manier voor dat deze hun isolerende en warmte behoudende werking verliezen. Hoewel je dus geïnvesteerd hebt in dubbelglas, spouwmuurisolatie, dakisolatie en kruipruimte isolatie, kan een langdurige blootstelling met vocht het isolatiemateriaal flink beschadigen. Je zal het in huis dus niet snel warm krijgen, waardoor je logischerwijs je woning meer zal gaan verwarmen. Zelfs met een stijging van amper 10 procent in het vochtgehalte, kan je energierekening zowaar verdubbelen op lange termijn! 

Huis met hoge luchtvochtigheid: gevolgen

1. Je energierekening stijgt

Zoals hierboven al vermeld, zullen vochtproblemen zeker een invloed hebben op je energierekening. Het isolatiemateriaal en de structuur van je woning zal namelijk verslechteren, waardoor je huis opwarmen veel meer energie gaat vragen. 

2. De structuur van je gebouw verslechtert

Door de blootstelling aan vocht zal de structuur en het materiaal van je woning op den duur erg verslechteren. Een snelle aanpak is dus sterk aangeraden.

3. De waarde van je woning vermindert

De verkoop van een vochtige woning gaat logischerwijs veel minder vlot dan het verkopen van een woning zonder vochtproblemen. Mensen zijn minder geneigd om te gaan voor een woning met natte kelder, optrekkend vocht of witte muuruitslag omdat dit betekent dat ze meer zullen moeten investeren in het gebouw. 

4. Schimmelvorming 

Een woning met vochtproblemen krijgt vroeg of laat eveneens te maken met schimmelvorming. Als je merkt dat er een vochtprobleem is in je woning, is het dus aangeraden om niet te lang te wachten. Ook algen en mossen kunnen voor veel schade zorgen en trekken daarbij insecten en allerhande bacteriën aan. 

5. Gezondheidsproblemen 

En ook voor je gezondheid is een vochtige woning nefast. Een langdurige blootstelling kan namelijk leiden tot luchtwegproblemen. Allergieën worden erger wie al allergisch is voor bepaalde stoffen en vooral voor astmapatiënten is dit geen goede zaak.

Vochtbalans in huis verbeteren? Hoe kan dat?

Om de luchtvochtigheid in evenwicht te houden zijn er een aantal zaken die je kan aanpakken:

  • Heb je geen last van opstijgend vocht of doorslaand vocht? Dan heb je geluk en zal een muurinjectie of andere vochtbehandeling op de binnen- of buitenmuren niet nodig zijn. Is dat wel het geval? Dan moeten we dat eerst aanpakken.
  • In de meeste gevallen is een te hoge luchtvochtigheid te wijten aan een gebrek aan ventilatie. Een ventilatiesysteem laten installeren is dus meteen de meest doeltreffende oplossing om de vochtbalans te kunnen herstellen.
     
  • Het kan zijn dat vooral de vochtige ruimtes zoals de badkamer, wasplaats of keuken ervoor zorgen dat de vochtbalans wordt verstoord. In dat geval kan je dus daar gericht ventilatie laten plaatsen.
  • Kom je vooral tijdens warme zomerdagen in de problemen? Dan is een aircosysteem zeker geen overbodige luxe. 

Aquatec zorgt voor een vochtvrije woning 

Denk je last te hebben van vochtproblemen en wil je hier zo snel mogelijk iets aan doen? De experts van Aquatec vochtbestrijding staan klaar om je verder te helpen. Wij komen persoonlijk je woning nakijken en de onderliggende vochtproblemen detecteren om dan samen naar een gepaste oplossing te zoeken. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder