Blog

Schimmel op de muur? Wat nu?

2619_5eb3afe1826fa
Condens & schimmels

Schimmel op de muur? Wat nu?

Heeft u onlangs in uw woning ineens wat vreemde donkere plekken ontdekt, die er tot kort geleden niet waren? Misschien op het plafond, de muren of in de voegen van tegelwerk in uw badkamer? De kans is dan bijzonder groot dat u met schimmelvorming te maken heeft.

Hoewel schimmel zich in eerste instantie in uw badkamer kan vormen, kan het eigenlijk overal voorkomen. Sterker nog; zelfs ruimten die in eerste instantie niks met vocht te maken hebben kunnen alsnog last ondervinden van schimmelvorming.

Vochtproblemen kunnen leiden tot schimmels in huis

De oorzaak van schimmelvorming is altijd vocht. En hoewel dit zo op het eerste gezicht simpel klinkt, is de waarheid helaas anders. Vocht kan namelijk op bijna ontelbare manieren in uw woning aanwezig zijn. Vocht valt logischerwijs het meest op in ruimten waarin veel met water gewerkt wordt. Dit worden ook wel de zogeheten natte ruimten genoemd. Denk dan bijvoorbeeld aan een badkamer, keuken en wasruimte. Maar ook een kelder kan gevoelig zijn voor vocht vanwege de ondergrondse ligging. Biedt zo’n ruimte niet voldoende ventilatiemogelijkheden, dan zal het aanwezige vocht zich vastklampen aan de oppervlakken die daar aanwezig zijn en zodoende kunt u na verloop van tijd last krijgen van vochtplekken, de gedroomde nestelplek van schimmels.

Naast deze interne oorzaken kunnen ook externe vochtproblemen een rol spelen. Zo kan binnentredend grond- en sijpelwater leiden tot vochtplekken, maar ook doorslaand vocht. Nadat het vocht via het exterieur van uw pand naar binnen is getreden, hecht het zich aan inwendige oppervlakken.

In al deze gevallen zullen deze oppervlakken een mooie kans bieden aan schimmelsporen om zich te nestelen, waarna schimmels gestaag zullen groeien. Schimmels voelen zich opperbest in vochtige omgevingen, dus hoe vochtiger een plek, hoe sneller schimmels zich voort zullen planten.

» Ook last van schimmel op uw muren?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Hoe schimmel bestrijden?

Heeft u ergens in uw huis schimmels ontdekt? Dan is het zeer goed mogelijk om zelf aan de slag te gaan en de schimmelplekken te verwijderen. U kunt hiervoor diverse huis, tuin en keukenmiddeltjes gebruiken zoals schoonmaakazijn, soda of chloor. Ook zijn er speciale schimmeldodende middelen verkrijgbaar tegenwoordig die met de plekken korte metten maken. Gebruik dan wel altijd rubberen handschoenen en een mondkapje, omdat het inademen van de schimmelsporen zeer schadelijk kan zijn voor uw luchtwegen en direct huidcontact met de schimmels kan zorgen voor huidirritatie.

Hoe schimmel definitief verwijderen?

Hoewel u allicht denkt dat de kous daarmee af is, leidt het enkel verwijderen van de schimmelplekken helaas niet altijd tot een structurele oplossing van het probleem. Immers: de schimmels zijn ontstaan door een onderliggend vochtprobleem en u zult dit vochtprobleem moeten oplossen om voorgoed van de schimmels verlost te zijn. Het achterhalen van dit probleem is echter niet altijd even gemakkelijk, omdat vochtproblemen zo ontzettend divers zijn.

Wilt u voorgoed komaf maken met schimmels in uw huis, dan is het zeer verstandig een expert langs te laten komen die uw situatie aan een inspectie kan onderwerpen. Aquatec Vochtbestrijding biedt u een geheel gratis en vrijblijvende vochtanalyse, die direct in kaart brengt wat de oorzaak is van de schimmelvorming, hoe deze is ontstaan en het belangrijkste: wat u er aan kunt doen. Uiteraard geven wij u niet enkel advies, maar staan wij ook voor u klaar om het vochtprobleem en de schimmel direct, effectief en grondig aan te pakken. Bel ons vandaag nog om een gratis vochtanalyse in te plannen en binnen de kortste keren bent u eindelijk van die nare schimmel verlost!

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder