Blog

Schimmel in huis: oplossingen, oorzaken en gevolgen

Optrekkend vocht
Condens & schimmels

Schimmel in huis: oplossingen, oorzaken en gevolgen

Helaas komt schimmel in huis opmerkelijk veel voor. Hebt u ook schimmel in huis opgemerkt?
Schimmel ontstaat wanneer oppervlakken in een bepaalde ruimte langdurig worden blootgesteld aan vocht. In veru犀利士
it de meeste gevallen gaat het hier om de zogenaamde ‘natte ruimten‘. Dit zijn kamers in huis waar het luchtvochtigheidsgehalte ietwat hoger ligt dan elders in uw woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de keuken, badkamer, wasruimte maar ook kelder.

Van vochtprobleem naar schimmel

Wanneer vocht lang in een ruimte blijft hangen, zal het zich als het ware vastkleven aan verschillende oppervlakken zoals muren en plafonds. Dit is met name het geval bij condensatieproblemen. Condensatie ontstaat wanneer een ruimte niet voldoende geventileerd wordt. Hierdoor kan vochtige lucht niet voldoende ontsnappen. Dat vocht zal zich in plaats daarvan vastklampen aan de koudere oppervlakken waarmee het in contact komt. En zo ontstaan vochtproblemen.

Daarnaast kunt u ook last krijgen van vochtproblemen door vocht dat van buiten naar binnen treedt. Sijpelwater na hevige regenval bijvoorbeeld, of vocht dat via de gevel naar binnen dringt indien deze niet voldoende waterdicht is. Ook kan – als de kelder niet genoeg waterafstotend is – grondwater binnentreden via de kelder.

In alle opgesomde gevallen zullen de aanwezige oppervlakken steeds vochtiger worden, een paradijs voor schimmels.

» Last van schimmels in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Wat zijn schimmels?

Schimmels zijn micro-organismen die zeer wel varen bij een vochtige ondergrond. Eigenlijk zijn het minuscule paddenstoeltjes, die ontstaan door de verspreiding van schimmelsporen. Deze kunnen via een open raam of deur in uw woning terecht komen. Botsen ze daar op een prettig, vochtig plekje, dan zullen ze zich hier heerlijk nestelen en langzaam maar zeker hun territorium ook verder uitbreiden.

Welke soorten schimmels zijn er?

Schimmelsoorten die binnenshuis voor kunnen komen zijn onder andere de Stachybotrys (zwarte schimmel), Cladosporium, Aspergillus en Alternaria. Deze schimmels variëren allemaal in kleur, maar in huis kunt u vooral de zwarte en witte schimmelsoorten aantreffen.

Zijn schimmels gevaarlijk?

Helaas is het antwoord op deze vraag “ja”. Niet alle schimmelsoorten zijn even schadelijk, maar schimmels in huis kunnen wel degelijk nadelige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Vooral dan aan uw luchtwegen. De zwarte schimmel in het bijzonder produceert bepaalde stoffen, myotoxinen genaamd, die schadelijk kunnen zijn bij inademing. Deze stofjes kunnen de luchtwegen irriteren. Dit kan leiden tot astmatische klachten, bronchitis, hoestbuien en allerlei aanverwante problemen. Indien u reeds te kampen heeft met een bepaalde aandoening van de luchtwegen, dan zal de aanwezigheid van schimmels deze klachten mogelijks verergeren. Daarnaast kan huidirritatie en irritatie van de slijmvliezen optreden indien u in contact komt met deze schimmelsporen.

» Last van schimmels in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Hoe herkent u schimmels in huis?

Schimmels zijn redelijk gemakkelijk te herkennen, aangezien u duidelijk waarneembare donkere plekken op uw muren en plafonds zult kunnen zien. Dit is natuurlijk het meest duidelijk op een lichte ondergrond.
Opgelet: schimmels zijn niet te verwarren met salpeteruitslag, de witte aanslag die je soms kunt zien op bakstenen muren. Salpeteruitslag is vaak het gevolg van opstijgend grondvocht, een ander vochtprobleem waar u hier meer over kan lezen

Bent u echter niet volledig zeker? Doe dan een beroep op een vochtexpert. AquaTec Vochtbestrijding helpt u graag verder. Onze experts weten als geen ander tot in detail hoe schimmels het beste opgespoord én bestreden kunnen worden.

Bij twijfel adviseren wij u daarom vandaag nog contact met ons op te nemen, waarna wij in snel tempo bij u ter plaatste zijn voor een gratis vochtanalyse. Vertrouw op onze expertise en maak voorgoed komaf met schimmels in huis.

Lees meer over schimmel

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder