Blog

Hoe gevaarlijk is schimmel in huis: gevolgen

natte kelder
Condens & schimmels

Hoe gevaarlijk is schimmel in huis: gevolgen

De aanwezigheid van schimmels leidt automatisch tot meerdere gevolgen, zowel voor u als voor uw woning. Schimmels zijn namelijk niet alleen schadelijk voor uw gezondheid. Sommige soorten kunnen tevens schade toebrengen aan de oppervlakken waaraan ze zich hebben vastgehecht, en zo zelfs mettertijd de structuur van uw woning ondermijnen. En natuurlijk zijn schimmels in het geheel niet fraai om te zien. Niemand wil zulke lelijke donkere schimmelplekken op muren en plafonds in huis!

Gevolg 1: Schimmels schaden uw gezondheid

Er is al heel wat onderzoek gedaan naar mogelijke gevolgen van schimmel voor de menselijke gezondheid. Daar is onder andere uit gebleken dat het inademen van schimmelsporen op termijn kan leiden tot meerdere problemen met de luchtwegen. Met name mensen die al gevoelige luchtwegen hebben, kunnen ernstige hinder van schimmels ondervinden.

Symptomen die vaak terugkeren, zijn bijvoorbeeld de verergering van bestaande klachten, benauwdheid, astmatische klachten en hoestbuien. De zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) is een uitschieter op dit gebied, omdat deze schimmelsoort een relatief hoge concentratie mycotoxinen verspreidt. Deze stof is giftig en komt in vele schimmelsoorten voor. Ook kunnen mycotoxinen een irriterende werking hebben op de huid.

» Last van schimmels in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Gevolg 2: Schimmels beschadigen uw woning

Schimmels zullen op termijn muren en plafonds aantasten, maar ook andere oppervlakken waaraan ze zich vasthechten. Ze creëren donkere plekken op behang en pleisterwerk, die niet bijzonder fraai ogen. Deze schimmelplekken zijn ook nog eens erg moeilijk (en gevaarlijk) om te verwijderen. In feite kunt u het behang waar schimmel zich op genesteld heeft meteen weggooien. Dit is namelijk niet meer te redden.
Ook aangetast pleisterwerk zal opnieuw geschilderd moeten worden.

Schimmels op hout zijn echter nog moeilijker te verwijderen, en bovendien ook gevaarlijk voor uw woning. Ze tasten namelijk de houtstructuur aan, en kunnen zo zelfs de structuur van uw woning in gevaar brengen.

Allemaal maar redenen om schimmels grondig aan te pakken!

» Last van schimmels in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Gevolg 3: Een muffe schimmelgeur in huis

In bepaalde vochtige ruimten zonder goede ventilatie kan op den duur een muffe geur ontstaan. Deze vrij duidelijk aanwezige geur wordt meestal veroorzaakt als er ook schimmels en bacteriën aanwezig zijn.

Heeft u in de genoemde vochtige ruimte spullen opgeslagen, bijvoorbeeld in een kelder, dan zullen deze na verloop van tijd de hinderlijke geur absorberen en ook zo ruiken. Ook textiel zoals kleding, tapijt, gordijnen en meubelstoffen kunnen een muffe geur krijgen als gevolg van de aanwezigheid van schimmels. Deze stank is helaas vaak lastig uit de materialen te krijgen. Nog meer goede redenen om vochtproblemen (en daarmee schimmels) snel aan te laten pakken en liefst ook te voorkomen.

Hoe schimmelplekken verwijderen?

Schimmelplekken kunnen worden schoongemaakt met een speciaal daarvoor bestemde schimmelreiniger. Ook kunt u een oplossing met water, soda en chloor gebruiken. Let er wel op dat u een mondkapje draagt, omdat tijdens het reinigen vele schimmelsporen vrij kunnen komen. En deze wilt u zeker niet inademen!

Het is echter nog veel meer van belang dat ook het onderliggende vochtprobleem grondig aangepakt wordt. Pakt u alleen de symptomen aan, dan zal de schimmel steeds weer terugkeren omdat de oorzaak dat de schimmel kan nestelen, blijft bestaan.

Wil u voorgoed komaf maken met schimmel? Contacteer ons vandaag nog voor een vrijblijvende gratis vochtanalyse.

Lees meer over schimmel

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder