Blog

Wat zijn de gevolgen van salpeter op muren?

2593_5eb3afe08393e
Overige vochtproblemen

Wat zijn de gevolgen van salpeter op muren?

Wanneer u last ondervindt van salpeter op uw buitenmuren, dan komt dit altijd door een vochtprobleem. Salpeter is in principe geen uitzonderlijk gevaarlijke situatie.

Op termijn kan het wel vochtschade veroorzaken, zeker in combinatie met het onderliggende vochtprobleem. Salpeter en vocht kunnen materialen en oppervlakken in uw woning week maken, beschadigen en verzwakken. Dit kan uiteindelijk leiden tot erg hoge kosten voor reparatie en herstel.

Salpeter ontstaat wanneer bepaalde chemische elementen in (grond)water reageren met het kaliumcarbonaat in uw metsel- en voegwerk. Niet alleen zullen uw muren vochtig zijn; u zult ook hinder ondervinden van een witte aanslag die inherent is aan salpeterzuur. 

Vochtproblemen en salpeter

Wanneer u salpeter op uw muren heeft, dan zullen deze muren hoe dan ook vochtig zijn. De mate van vocht hangt af van het vochtprobleem dat aan de basis ligt van de salpetervorming. Heeft u bijvoorbeeld last van opstijgend vocht en is dit al een poos aan de gang, dan kunnen vrij grote oppervlakken op uw muren ondertussen erg nat geworden zijn. Hierdoor worden de bouwmaterialen op termijn week en zwak, wat uiteindelijk de bouwkundige constructie van uw woning in gedrang brengt

Ook zal foor het aanwezige vocht in uw muren de luchtvochtigheid in huis toenemen, iets dat niet alleen slecht is voor uw huis, maar ook gevolgen heeft voor uw gezondheid.

» Witte aanslag op uw muren?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

Vochtschade door salpeter

Niet alleen het metsel- en voegwerk, maar ook behang en pleisterwerk van natte muren zullen in kwaliteit afnemen. U kunt dan naast de witte aanslag ook last krijgen van behang dat loskomt, pleisterwerk dat afbrokkelt en gesteente dat steeds poreuzer wordt. Indien dit niet op tijd wordt behandeld, bestaat het risico dat u bepaalde materialen in het geheel zult moeten vervangen.

Schimmels in huis door salpeter

Schimmels gedijen erg goed in vochtige en klamme omgevingen. Heeft u salpeter op uw muren, dan zal het vochtprobleem dat salpeter in de hand werkt een basis kunnen vormen voor de aangroei van schimmels.

Schimmels kunnen, nog meer dan enkel vocht en salpeter, materialen en oppervlakken beschadigen. Daarnaast verspreiden schimmels sporen, die bij inademing voor diverse gezondheidsklachten kunnen zorgen. Heeft u bijvoorbeeld last van uw luchtwegen, dan is de aanwezigheid van schimmels in huis nog nefaster. 

Salpeter op uw muren bestrijden

Denkt u dat uw muren getroffen zijn door salpeter, bel dan zo snel mogelijk naar Aquatec Vochtbestrijding. Salpeter op zichzelf kan zoals aangegeven niet veel kwaad, maar indien het onderliggende vochtprobleem blijft bestaan, dan kunt u met diverse hoge kostenposten te maken krijgen als u niet tijdig ingrijpt. Wij kunnen voor u een uitgebreide GRATIS vochtanalyse uitvoeren, die direct in kaart brengt met welke vochtproblemen uw woning kampt.

Samen kijken we naar de beste oplossing en behandelmethoden, die wij natuurlijk ook op effectieve wijze voor u kunnen uitvoeren, met een proper, droog en fris huis als resultaat, zonder enig risico op toekomstige salpetervorming!

Meer over salpeter en salpetervorming op uw muren

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder