Blog

Opstijgend vocht verhelpen en oplossen

Overige vochtproblemen

Opstijgend vocht verhelpen en oplossen

Veel huiseigenaren krijgen te maken met vocht in huis. Of het nu gaat om een vochtige muur, opstijgend vocht, lekkage, waterdoorslag of koudebruggen: een vochtprobleem is nooit fijn. Gelukkig zijn vochtproblemen te verhelpen en is er voor elke vochtige muur of kamer een oplossing.

Er zijn verschillende vochtproblemen mogelijk. Opstijgend vocht is daarbij waarschijnlijk het meest bekende probleem. Zeker in oudere woningen kan het voorkomen dat de muur gaat verkleuren of het pleisterwerk loslaat. Het optrekkende grondwater dat in de muren dringt, is hier de oorzaak van.

Opstijgend vocht verhelpen

Hoewel opstijgend vocht redelijk gemakkelijk te verhelpen is, is het wel noodzakelijk om een goede diagnose te stellen van het probleem. Waar komt het opstijgend vocht vandaan en wat is de beste oplossing? Een vochtexpert kan hier meer duidelijkheid over geven. In de meeste gevallen wordt een injectiemethode aangeraden, waarbij een vochtwerende stof onder hoge druk in de muren wordt gespoten.

Constructiefouten die zorgen voor opstijgend vocht

Een andere oorzaak van vochtproblemen, begint bij de fundering in het huis. Dit kan bijvoorbeeld een constructiefout zijn, waarbij een waterkerende laag verkeerd geplaatst is, of slecht geplaatst daklood: het zijn allemaal foutjes die water vrij toegang kunnen geven om de woning binnen te dringen. Meestal wordt snel genoeg zichtbaar of het een constructiefout betreft: een lekkage is vaak een eerste indicatie van een slechte constructie.

Helaas is het verhelpen van dit soort constructiefouten alleen mogelijk door de constructie opnieuw onder handen te nemen. Vaak betreffen het specifieke problemen die alleen kunnen verholpen worden met een aanpassing op maat.

Slechte isolatie die zorgt voor opstijgend vocht

Ook koudebruggen kunnen zorgen voor vochtproblemen. Een koudebrug is een onderdeel in het huis, waarbij het warmteverlies groter is dan het warmteverlies van andere bouwelementen die naast de koudebrug liggen. Vaak zie je dit bij een binnenmuur die de buitenmuur raakt of bijvoorbeeld een muur die op de fundering rust. Omdat door de koudebrug niet goed kan worden geïsoleerd, kan er een vochtprobleem ontstaan. Warme lucht met waterdamp zal dan afkoelen op de koudebrug en hierdoor ontstaat vocht.

Het probleem van slechte isolatie kan bijvoorbeeld worden verholpen met het verbeteren van de isolerende effecten of het opvullen van spouwmuren. Daarnaast kan ook worden gekeken naar de mogelijkheden van extra isolatie.

Een vochtige kelder die zorgt voor opstijgend vocht

Grondwater is voor veel huizen een probleem. En dat probleem manifesteert zich vaak als eerst in de kelder. Vooral kelders die met gewoon metselwerk zijn gemaakt, kunnen last krijgen van optrekkend vocht. De nitraten en sulfaten in het grondwater zijn zo agressief dat ze bijten in het metselwerk, met alle gevolgen van dien.

Een vochtige kelder laten behandelen, kan u het best laten doen door een expert in te schakelen. Een ervaren vakman kan de situatie het best inschatten en een oplossing op maat aanbieden.

Heeft uw woning last van opstijgend vocht?
Vraag gratis advies aan Aquatec. Wij zijn gespecialiseerd in het bestrijden van vocht en komen graag bij u langs om de situatie te bekijken.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder