Blog

Opstijgend vocht in huis behandelen

Overige vochtproblemen

Opstijgend vocht in huis behandelen

Het is een nachtmerrie voor veel huiseigenaren: opstijgend vocht. Hoewel dit wordt gezien als een ‘kwaal’ bij vooral oudere woningen, komt het ook vaak voor dat een nieuwbouwwoning te maken krijgt met optrekkend vocht. Of het nu gaat om een oude, of om een wat nieuwere woning: opstijgend vocht moet altijd zo snel mogelijk verholpen worden.

Opstijgend is een veelvoorkomend probleem, omdat bijna al het metselwerk in ons land rechtstreeks in contact staat met de ondergrond. Bouwblokken en bakstenen hebben erg veel kleine poriën. Dat is voor vocht een ideale plek om zich in te nestelen. En, omdat alle blokken aaneengeschakeld zijn, ontstaat er een zuigende kracht die er voor zorgt dat het water makkelijk door de muren kan verspreiden.

Opstijgend vocht? Zorg voor een goede diagnose

Vocht in huis is meestal makkelijk te herkennen: een muf ruikende kamer of misschien zelfs wat schimmels op de muren. Maar een vochtige muur is niet hetzelfde als optrekkend vocht.

Laat daarom altijd een goede diagnose stellen voordat het vochtprobleem wordt verholpen. Een ervaren vakman kan vaak na een afspraak al aangeven waar het probleem zit en hoe het kan worden verholpen.

Oorzaken opstijgend vocht

Bij veel huizen is het ontbreken van een waterkerende laag de boosdoener. Zelfs als er wél een waterkerende laag is geplaatst, kan het nog voorkomen dat deze niet goed geplaatst is. Een andere veel voorkomende oorzaak van opstijgend vocht, is pleisterwerk dat onder de waterkerende laag is geplaatst.
Het kan ook voorkomen dat een omgevingsaanleg of misschien wel een wandelpad boven de waterkerende laag is geplaatst.

Geen enkel vochtprobleem is hetzelfde en het is altijd raadzaam om een expert te laten kijken naar het vochtprobleem.

Behandelen van opstijgend vocht

Voor sommige klussers is het plaatsen van een nieuwe verflaag al voldoende. Het vocht is dan immers een tijdje niet meer zichtbaar. Helaas is dit geen permanente oplossing: het vocht zit er namelijk nog steeds.

Het behandelen van opstijgend vocht vereist net wat meer dan alleen een likje verf. Een van de meest voorkomende technieken om opstijgend vocht te verhelpen, is door het injecteren van de muren met waterafstotende producten. Onder een hoge druk wordt een stof in de muren gespoten, om zo verder opstijgend vocht te blokkeren.

Het onderkappen van vocht is een andere veelgebruikte methode. Dit is een wat arbeidsintensievere methode waarbij een vochtscherm wordt geplaatst in de wanden. Door de gevel onder te verdelen in verschillende stroken van 1 meter en daar een waterkerende laag in te plaatsen, ontstaat er een blokkade die voorkomt dat grondwater kan optrekken.

Het onderkappen en injecteren van muren zijn twee duurzame oplossingen. Een andere oplossing – iets minder duurzaam – is het gebruik van verdampingstechnieken, waarbij het water wordt verdampt. De echte kern van het probleem is dan echter nog niet opgelost.

Voor een permanente oplossing, kan u het best contact opnemen met een expert.

Heeft uw woning last van opstijgend vocht?
Vraag advies aan Aquatec. Wij zijn gespecialiseerd in het bestrijden van vocht en komen graag bij u langs om de situatie te bekijken.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder