Blog

Is de luchtvochtigheid gezond in uw woning? Onze tips & adives

co2 meter
Overige vochtproblemen

Is de luchtvochtigheid gezond in uw woning? Onze tips & adives

Wanneer u in uw woning een prettig en gezond leefklimaat wilt bereiken, dan is het goed om aandacht te schenken aan de vochtigheidsgraad. Dit wordt ook wel aangeduid met de officiële term relatieve luchtvochtigheid.

De vochtigheidsgraad vertelt u meer over de aanwezigheid van waterdamp in de lucht, die bij een te hoog niveau voor vervelende gevolgen kan zorgen. Het is dus goed de vochtigheidsgraad in uw woning in de gaten te houden en, indien mogelijk, positief bij te stellen.

Wat is de vochtigheidsgraad in uw woning precies?

De vochtigheidsgraad geeft op een willekeurig tijdstip aan, hoeveel waterdamp de lucht in uw woning op dat moment bevat. De hoeveelheid waterdamp die in de lucht aanwezig kan zijn is afhankelijk van de temperatuur, alsmede de luchtdruk. Daarom luidt de officiële benaming relatieve luchtvochtigheid.

In principe geldt dat hoe hoger de temperatuur, hoe meer waterdamp de lucht kan bevatten. De vochtigheidsgraad wordt in een percentage uitgedrukt, hoe hoger dit percentage, hoe meer waterdamp er in de lucht circuleert.

Wat is een gezonde luchtvochtigheidsgraad in woning?

Een vochtigheidsgraad tussen 40% en 60% wordt over het algemeen als een prettig en gezond niveau beschouwd. De lucht bestaat dan ongeveer voor de helft uit waterdamp, hetgeen een goed niveau betreft voor zowel uw gezondheid als de conditie van uw woning. Lees alles over de ideale luchtvochtigheid in huis.

Let wel, er zijn meer zaken die spelen bij een prettig leefklimaat. Zo is het zuurstofgehalte en het CO2 niveau ook van belang.

» Last van vocht in huis?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

Hoe kunt u de luchtvochtigheidsgraad in woning meten?

Om te achterhalen wat de relatieve luchtvochtigheid in uw woning is, kunt u een hygrometer aanschaffen. Hygrometers zijn al jaren geïntegreerd in digitale thermometers en ook analoge weerstations. Deze bevatten vaak ook een barometer die de luchtdruk aangeeft.

Heeft u er geen, dan kunt u voor een paar euro een digitale hygrometer aanschaffen. Zo kunt u altijd aflezen of de luchtvochtigheidsgraad in woning gezond is.

Wat zijn oorzaken van een te hoge luchtvochtigheid?

Is de luchtvochtigheid in woning aan de hoge kant?

Dan kan dit meerdere oorzaken hebben. Een zeer bekende interne oorzaak is condensatie in uw woning. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer uw woning zeer goed geïsoleerd is, maar u niet over voldoende ventilatiemogelijkheden beschikt. De waterdamp in de lucht kan dan niet ontsnappen en creëert een hoge relatieve luchtvochtigheid.

Er zijn ook enkele externe factoren die bij kunnen dragen aan een hoge vochtigheidsgraad. Denk aan opstijgend vocht, waardoor uw binnenmuren nat worden en blijven. Idem geldt voor doorslaand vocht, wanneer vocht via uw gevel in uw binnenmuren trekt. Ook lekkages kunnen voor dergelijke toestanden zorgen, waardoor oppervlakken binnenshuis vochtig worden en de vochtigheidsgraad omhoog brengen.

Wat zijn de gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid?

Een te hoge luchtvochtigheidsgraad heeft nadelige gevolgen voor uw woning!

Doordat de oppervlakken natter zijn dan gewoonlijk, zullen materialen week worden en in kwaliteit afnemen. Denk aan loslatend behang, afbrokkelend pleisterwerk en afschilferende verflagen.

Ook slecht voor uw gezondheid!

Naast uw woning zal uw gezondheid anderzijds te lijden hebben onder de hoge luchtvochtigheid. U kunt dit merken door problemen aan de luchtwegen, huidirritatie en verergering van bestaande klachten zoals reuma en COPD (Chronische obstructieve longziekte).

Wat kunt u doen om een goede vochtigheidsgraad in woning te bereiken?

Indien de luchtvochtigheid in uw woning te hoog is, dan zult u moeten achterhalen wat de reden hiertoe is.
Aquatec Vochtbestrijding kan middels een gratis en vrijblijvende vochtanalyse de kern van het vochtprobleem voor u blootleggen, waarna wij u van helder en concreet advies kunnen voorzien om de situatie te herstellen.

Wilt u ook graag een gezonde vochtigheidsgraad in uw woning? Bel ons dan gratis en vrijblijvend op 0800/11.134 en wij helpen u graag !

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder