Blog

Is condensatie onschuldig? 4 gevolgen

2642_5eb3afe2923c3
Condens & schimmels

Is condensatie onschuldig? 4 gevolgen

Hoewel aanvankelijk onschuldig, kan condensatie tot een veelvoud van vervelende gevolgen leiden.

Condensatie begint altijd met (plaatselijke) vochtplekken die initieel niet zo heel erg lijken. Maar op termijn zullen de vochtplekken plaats maken voor schimmels. Schimmels gedijen nu eenmaal uitzonderlijk goed op vochtige plekjes. Dit kan op zijn beurt leiden tot een muffe geur in de woning.
Ook tasten vochtige plekken het materiaal aan waar het vocht zich bevindt. Condensatie kan afbrokkelende pleisterlagen, loslatend behang en rottend hout veroorzaken.
Het laatste maar zeker niet minst belangrijke gevolg, is dat condensatie ook kan leiden tot problemen met de gezondheid.

Gevolg 1: Vochtige muren en schimmels door condensatie

Het snelst waarneembare gevolg is natuurlijk de aanwezigheid van vochtige plekken door condensatie. Vooral poreuze muren en plafonds zijn hier uitermate gevoelig voor. In tegenstelling tot gladde oppervlakken zoals spiegels en ramen waar het vocht weer vanaf druipt, zal een muur grote hoeveelheden vocht opzuigen. Zelfs wanneer het condensatieprobleem is hersteld, kan het uitdrogen van de aangetaste muur nog behoorlijk veel tijd in beslag nemen.

Is een oppervlak eenmaal vochtig genoeg, dan zal dit leiden tot schimmelvorming. Schimmels zien wij vaak terug op vochtige muren die niet goed geïsoleerd zijn, of op plafonds van ruimten met een gebrek aan ventilatie. Over het algemeen geldt: hoe kouder de vochtige muur, hoe sneller er sprake zal zijn van condensvorming en mettertijd dus ook schimmelvorming.

» Last van condens in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Gevolg 2: Condensatie leidt tot beschadigingen aan uw woning

Condensatie is op de lange termijn bijzonder slecht voor de bouwkundige constructie van uw woning. Met name pleisterwerk en behang zullen lijden onder condensatieproblemen en als gevolg hiervan beschadigd raken. Ook hout kan dusdanig worden aangetast, zodat het steeds weker wordt en zelfs kan gaan rotten. Bestaat uw woning voor een groot deel uit hout, dan is dit uiteraard erg gevaarlijk voor de stevigheid van uw pand.

Gevolg 3: Een muffe lucht in huis door condensatie

In elke vochtige ruimte kunt u na verloop van tijd een nare geur waarnemen. Deze penetrante lucht wordt veroorzaakt door de aldaar aanwezige schimmels en bacteriën. Maar niet alleen de ruimte zelf zal hinder ondervinden van de geur; materialen uit karton, papier en textiel zoals boeken, kleding, gordijnen en meubelstoffen zullen de muffe geur absorberen.

» Last van condens in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Gevolg 4: Condensatie is schadelijk voor uw gezondheid

Condensatieproblemen worden vaak gedurende een lange tijd genegeerd. Dit is echter geen goed idee. Condensatie en dan met name de schimmelvorming als gevolg hiervan is erg schadelijk voor de mens. Er kunnen immers schimmelsporen terecht komen in de luchtwegen. Op langere termijn kan voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Zeker mensen die astmatische klachten hebben of last hebben van andere aandoeningen aan de luchtwegen, zijn hiervoor extra gevoelig.

Bij een gebrek aan ventilatie speelt ook een te hoog CO2 gehalte in de lucht een rol. Dit kan leiden tot vele vage klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, lusteloosheid en een algeheel gebrek aan concentratie. Dit is niet alleen voor (werkende) volwassenen vervelend, maar zeker ook voor eventueel aanwezige kinderen.

Voorts dient nog vermeld te worden dat condensatie vaak gepaard gaat met een hoge luchtvochtigheid. Ook dit is niet goed voor de gezondheid en kan leiden tot diverse lichamelijke klachten zoals benauwdheid, hoestbuien en pijnlijke gewrichten.

Naast schimmels gedijen andere organismen zoals de huisstofmijt ook goed in ruimten met een hoge luchtvochtigheid. Dit kan op zijn beurt een verergering van allergische reacties veroorzaken.

Geef condensatie geen kans!

Heeft u ook last van één of meerdere van bovengenoemde gevolgen? Dan is het belangrijk om het condensatieprobleem aan te pakken. Neem vandaag nog contact met ons op voor het inplannen van een vrijblijvende en gratis vochtanalyse. Hierbij leggen we de precieze oorzaken bloot en bieden u duidelijk advies omtrent de grondige aanpak van uw condensatieprobleem. Zo woont u binnen de kortste keren weer in een veilig en gezond huis.

Meer over condensatieproblemen, oorzaken en oplossingen

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder