Blog

Hoe opstijgend vocht voorkomen en vermijden?

Overige vochtproblemen

Hoe opstijgend vocht voorkomen en vermijden?

Een vochtprobleem in huis is erg vervelend. Er zijn veel verschillende soorten vochtproblemen en deze kunnen zowel in nieuwbouw als in oudere huizen voorkomen. Het meest voorkomende vochtprobleem is opstijgend vocht. Opstijgend vocht kan in elk type huis voorkomen en om dure en negatieve verrassingen te voorkomen, is het raadzaam om de woning hiertegen te beschermen Ook al heeft u er nu misschien nog geen last van.

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is vocht dat vanuit de grond via de muren van een woning stijgt. Het vocht verspreidt zich via de poriën van de stenen en muren, en kan zorgen voor flink wat ongemak. Een vochtige muur is namelijk de perfecte broedplaats voor schimmels.

Opstijgend vocht is slecht voor de gezondheid, maar heeft daarnaast ook een negatieve impact op de financiën. Een vochtige kamer is immers lastiger te verwarmen en zal dus de energierekening de hoogte injagen. Als opstijgend vocht niet snel behandeld wordt, kan het vocht ook doortrekken naar de fundering. En dat heeft een negatief effect op de waarde van de woning.

Opstijgend vocht: de oorzaken

In de meeste gevallen ontstaat opstijgend vocht door een slechte waterkering. Normaliter zorgt een waterkering ervoor dat grondvocht niet in de muren kan dringen. Is de waterkering echter slecht gelegd, dan ontstaat precies het tegenovergestelde effect: de muren kunnen vollopen met water. Hoewel een slechte waterkering in zowel nieuwbouw- als oudere huizen kan worden gevonden, komt dit probleem net wat vaker bij oudere huizen voor.

Voorkomen is in dit geval beter dan genezen. Daarom raden we aan om altijd zorg te dragen voor een goede waterkering.

Vochtwerende producten

Hoewel een goede waterkering een vochtprobleem goed kan verhelpen, is het soms niet heel praktisch. Een waterkering aanbrengen is namelijk een ingrijpende operatie. Bij een nieuwbouwwoning is het belangrijk om er op toe te zien dat de waterkering van bij de constructie goed wordt aangelegd, maar bij een bestaande woning moet een waterkering compleet worden vervangen, en dat is een groot werk.

Een alternatief is het gebruik van vochtwerende producten zoals injectiemiddelen. Met hoge druk wordt dan een vochtwerend middel in de muur gespoten, zodat de poriën van de muur en baksteen zich vullen met het goedje dat verder opstijgend vocht blokkeert. Het is – mits dit goed wordt gedaan – een hele effectieve manier.

De noodzaak van een expert

Bouwmarkten hebben voldoende middelen beschikbaar om zelf aan de slag te gaan met het dichten van een kelder of andere kamer. Toch is dit niet aan te raden. Het vochtvrij maken van een kamer kan het best gebeuren door een expert. Een vakman kan niet alleen de juiste behandeling aanraden, maar geeft ook nog eens garantie. Zo weet u zeker dat het vochtprobleem goed wordt opgelost.

Heeft uw woning last van opstijgend vocht?
Vraag advies aan Aquatec. Wij zijn gespecialiseerd in het bestrijden van vocht en komen graag bij u langs om de situatie te bekijken.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder