Blog

Hoe ontstaat schimmel in huis?

2650_5eb3afe30d7c7
Condens & schimmels

Hoe ontstaat schimmel in huis?

In dit artikel heeft u kunnen lezen wat schimmels precies zijn. U hebt er ook kunnen lezen dat schimmels ontstaan in ruimten waarin een teveel aan vocht aanwezig is. Schimmels hebben namelijk vocht nodig om goed te gedijen en te kunnen overleven. In een frisse en droge omgeving zullen schimmels zich moeilijk of helemaal niet ontwikkelen. In huis ontstaan schimmels dus vooral op vochtige muren, of wanneer er in de ruimte een hoge luchtvochtigheid is.

Vocht als de perfecte broedplaats voor schimmels

Schimmels planten zich voort door het verspreiden van microscopisch kleine schimmelsporen. Deze schimmelsporen zijn met het blote oog niet zichtbaar, maar waaien ongezien binnen via geopende deuren en ramen. Ze zullen zich dan nestelen op muren, plafonds en textiel zoals gordijnen.

Schimmels zijn in feite bijna altijd aanwezig in elke woning. Ze komen echter pas tot ontwikkeling indien er een geschikte voedingsbodem aanwezig is: vocht. Vooral op broeierige, vochtige en natte plekjes doen schimmels het uitzonderlijk goed. Deze vochtige plekken kunnen letterlijk vochtige plekken zijn op muren, of meer algemeen liggen aan te hoge luchtvochtigheid.

» Last van schimmels in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Schimmels op vochtige muren en plafonds

In veel gevallen worden vochtige muren veroorzaakt door opstijgend vocht of doorslaand vocht. Opstijgend vocht is vocht dat van lager gelegen verdiepingen zijn weg naar boven vindt, bijvoorbeeld vanuit de kelder. Er is sprake van doorslaand vocht wanneer bijvoorbeeld bij regen water door de gevel van de buitenmuren dringt.

Schimmels door hoge luchtvochtigheid

Een andere oorzaak van schimmel vormen ruimten met een hoge relatieve luchtvochtigheid. Dit is vooral het geval in de zogenaamde ‘natte ruimten’, zoals de badkamer, wasplaats of keuken, waar veel water met water gewerkt wordt. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte hoger is dan ongeveer 60%, dan kunnen schimmels kans zien om tot ontwikkeling te komen.

Eigenlijk is hier sprake van een condensatieprobleem. In badkamers kunt u schimmels vaak terugvinden op het plafond en het hoogste gedeelte van de muren, omdat de waterdamp van uw douchebeurt of bad opstijgt en zich aldaar vasthecht. Bij gebrek aan een goede ventilatie, waarbij de vochtige lucht adequaat wordt afgevoerd, kunnen deze oppervlakken nooit voldoende opdrogen en zullen schimmelsporen zich hier ontwikkelen.

Dit vochtprobleem kan al grotendeels verholpen worden door een goed ventilatiesysteem. Het is dan ook erg belangrijk dat om in uw natte ruimtes een degelijk ventilatiesysteem te voorzien. Ook bijvoorbeeld in de kelder, een plek waar we niet altijd meteen aan denken. ‘s Nachts zijn de wanden en het plafond van de kelder een stuk koeler dan overdag. Zo ontstaan er aanzienlijke hoeveelheden condensatie die – indien er niet voorzien is in ventilatie – op de oppervlakken slaan en deze geleidelijk aan met vocht verzadigd raken.

» Last van schimmels in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Veroorzaakt slechte hygiëne schimmels?

Vaak wordt onterecht gedacht dat schimmels in huis worden veroorzaakt door een gebrekkige of slechte hygiëne. Dit is echter een fabeltje. Schimmelsporen zijn in vrijwel elk huis aanwezig, dus ook in huizen die qua hygiëne bijna kunnen functioneren als een laboratorium.

Schimmelsporen zullen altijd op muren en plafonds achterblijven. Wanneer u dus tijdens een poetsbeurt schimmels ontdekt, dan is dit absoluut niet te wijten aan uw poetskunsten! Het wijst op een vochtprobleem, dat zo snel mogelijk door een expert moet aangepakt worden.

Schimmels bestrijden door de oorzaak aan te pakken

Uiteraard wil u zo snel mogelijk verlost worden van die schimmels. Want niet alleen zijn ze esthetisch niet mooi, maar ze zijn ook nog eens erg ongezond, en kunnen ook de structuur van uw woning aantasten.

Schimmels kunnen echter alleen maar voorgoed verdwijnen, als hun oorzaak wordt aangepakt. In eerste instantie zal er dus altijd onderzocht moeten worden hoe dit specifieke vochtprobleem veroorzaakt wordt. Doet u een beroep op AquaTec Vochtbestrijding, dan doen wij dit aan de hand van een gratis vochtanalyse.

Naargelang de resultaten van de vochtanalyse, stellen we u concrete oplossingen op maat voor. Soms kan de installatie van een ventilatiesysteem in de badkamer of kelder volstaan. In andere gevallen zullen meer grondige maatregelen nodig zijn, om de oorzaak van schimmel definitief te bestrijden.

Wil u uw huis laten onderzoeken op de aanwezigheid van schimmels, dan kunt u ons altijd vrijblijvend contacteren. Wij komen snel bij u langs om de situaties nader te inspecteren en u van deskundig advies te voorzien.

Lees meer over schimmel

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder