Blog

Hoe ontstaat salpeter op muren?

muurzouten
Overige vochtproblemen

Hoe ontstaat salpeter op muren?

Heeft u witte vlekken op uw buitenmuren opgemerkt? Dan is de kans reëel dat u last heeft van salpetervorming.

Salpeterzuur ontstaat uit een chemische reactie tussen chemicaliën die van nature in (grond)water zitten, en kaliumcarbonaat dat in het metsel- en voegwerk in uw woning aanwezig is. Wanneer dit (grond)water in contact komt met de muren van uw woning, dan kan deze reactie zorgen voor witte aanslag of waas.

Water komt  op vele manieren in contact met uw muren. Denk maar aan regen. Problematisch wordt het pas als dat water zit of komt, daar waar het niet hoort te zijn. In dat geval is er sprake van een vochtprobleem.

Er zijn enkele specifieke vochtproblemen die kunnen leiden tot salpeter op uw muren.

Salpeter op uw muren door opstijgend vocht

Een vaak voorkomende oorzaak van salpeter betreft opstijgend vocht. Wanneer vocht uw woning binnendringt via lagere verdiepingen, zoals de begane grond, en daar een hele tijd vrij spel krijgt, raken uw muren op den duur verzadigd. Het vocht zal bijgevolg andere (drogere) plekjes opzoeken.

Opstijgend vocht wordt veelal veroorzaakt door grondwater, en grondwater bevat vaak net die chemicaliën die kunnen leiden tot salpeter op uw muren. En hoe hoger het vocht stijgt, hoe meer oppervlakken worden aangetast. Het is dus raadzaam altijd alert te zijn op vocht in uw huis, om vochtproblemen voor te zijn.

» Witte aanslag op uw muren?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

Salpeter op uw muren door een natte kelder

Vochtige kelders kunnen ook leiden tot salpeter in uw woning. Kelders zijn sensitief voor vocht en vochtschade vanwege hun ondergrondse ligging.

Ook hier kan grondwater uw huis binnentreden en vochtschade veroorzaken. Maar ook regenwater kan de boosdoener zijn. Bevat dit vocht ook ammoniak of nitraatbacteriën, dan kunt u te kampen krijgen met de vorming salpeter.

Salpeter op uw muren door doorslaand vocht

Naast lagere etages, kunnen ook hogere verdiepingen directe hinder ondervinden van salpeter. Wanneer uw gevel erg poreus is of mankementen vertoont, dan kunt u te maken krijgen met doorslaand vocht. Het vocht komt dan via uw gevel de woning binnen en indien het regenwater veel chemicaliën bevat, zult u op deze plekken ook salpetervorming kunnen waarnemen.

Andere oorzaken van salpetervorming op uw muren

De bovengenoemde drie voorbeelden zijn redelijk algemene oorzaken van vochtproblemen. Er zijn echter nog tal van andere oorzaken die salpetervorming kunnen veroorzaken.

Het onderliggende vochtprobleem is niet altijd eenvoudig in te schatten. het is daarom raadzaam om bij een vermoeden van salpeter en/of vochtproblemen een expert in te schakelen.

Aquatec Vochtbestrijding onderwerpt door middel van een vrijblijvende GRATIS vochtdiagnose uw huis op vochtproblemen, vochtschade en velerlei kleine mankementen die de oorzaak kunnen zijn van salpetervorming. Na deze inspectie kunnen wij u precies vertellen wat er aan de hand is en daarna het probleem voor u verhelpen. Bel ons meteen! Wij staan altijd voor u klaar met deskundig advies.

Meer over salpeter en salpetervorming op uw muren

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder