Blog

Hoe ontstaat opstijgend vocht?

Overige vochtproblemen

Hoe ontstaat opstijgend vocht?

In het artikel “Wat is opstijgend vocht?” hebben we de basiselementen van opstijgend vocht beschreven. Het gaat hier dus om vocht dat via de muren en plafonds van uw pand steeds hoger gelegen verdiepingen aantast en op den duur ook uw hele woning. Opstijgend vocht kan meerdere oorzaken hebben, afhankelijk van de staat waarin uw huis verkeert, de mate waarin uw huis waterdicht is gebouwd en of er al dan niet sprake is van goede en efficiënte ventilatie.

In vele gevallen is de oorzaak te herleiden naar een eventuele kelder of kruipruimte, van waaruit het vocht zich naar hoger verspreid. Maar het vocht kan ook via de begane grond naar binnen dringen, bijvoorbeeld als uw pand niet voorzien is van spouwmuren.

In alle gevallen is er sprake van een poreuze plek waar water niet goed of voldoende wordt tegengehouden of afgevoerd. Grondwater, sijpelwater en vocht door condensvorming zien dan kans om in de muren en plafonds te trekken en schade aan te richten. Deze plaatsen waar water naar binnen kan dringen, zijn te herleiden naar een aantal specifieke oorzaken.

Oorzaak 1: Opstijgend vocht door gebrek aan waterkering

Moderne woningen worden tegenwoordig van afdoende maatregelen voorzien om vocht adequaat buiten te houden. Oudere panden schieten hier daarentegen vaak in tekort, vaak ook omdat ze geen waterkering hebben. Dit is vooral het geval bij panden die gebouwd werden voor 1980. Een waterkering is een vochtwerende laag van roofing of kunststof die er voor zorgt dat vocht niet kan binnendringen in de woning. Wanneer een waterkerende laag ontbreekt, kan grondvocht en sijpelwater in de wanden kruipen en zo op den duur uw woning aantasten.

Bel ons voor een gratis diagnose op 0800/11.134

» Last van opstijgend vocht?Contacteer ons, vraag een gratis vocht diagnose

Oorzaak 2: Opstijgend vocht door afwezigheid (kelder)bekuiping

Bij kelderbekuiping wordt vocht door middel van kelderdichting in het geheel buiten wordt gehouden. De kelder en lagere verdiepingen van een pand worden voorzien van een laag cement, daartussen diverse fixeerlagen en hydraulische waterdichtingsmortels en nog een laag cement. Het resultaat is een 100% waterdicht ruimte.

Oudere woningen en kelders zijn niet op deze manier gebouwd, vaak bestaan de vloeren en wanden gewoonweg uit metsel- en pleisterwerk. Omdat beide poreus van aard zijn, is dit een uitstekende broedplaats voor vocht, dat ook in dit geval langzaam zal stijgen naar de rest van uw woning.

Oorzaak 3: Opstijgend vocht door overbrugging

Ondanks de aanwezigheid van een waterkerende laag, kan het toch gebeuren dat uw woning nog te maken krijgt met opstijgend vocht. Overbrugging kan hiervan de boosdoener zijn. Er is sprake van overbrugging wanneer het pleisterwerk op de muur tot onder de waterkering komt, en zo alsnog vocht opneemt.

Deze pleisterlaag werkt dan als een soort brug voor vocht, vandaar de benaming. Het kan dus gebeuren dat u een woning heeft aangeschaft en men u heeft verteld dat er een waterkering is geplaatst, terwijl u alsnog hinder ondervindt als gevolg van opstijgend vocht. De oorzaak hiervan kan dan overbrugging zijn.

Oorzaak 4: Opstijgend vocht door gebrek aan ventilatie

Nog een oorzaak voor opstijgend vocht kan een gebrek aan ventilatie zijn. Zeker in een kelder of in een andere ruimte die niet voldoende wordt geventileerd kan er sprake zijn van condensvorming. Deze condens zal zich aan diverse oppervlakken hechten en uiteindelijk ook stijgen. Deze oorzaak is soms iets moeilijker te achterhalen omdat ze subtieler is. Veelal gaan deze vochtproblemen gepaard met schimmelvorming en mufheid, tekenen dat een ruimte teveel vocht bevat.

Hoe bepaalt u de exacte oorzaak van opstijgend vocht?

Wat nu de precieze oorzaak is van het opstijgend vocht in een pand is niet zomaar te beantwoorden. In veel gevallen is er namelijk sprake van een combinatie van bovengenoemde elementen.

Aquatec Vochtbestrijding heeft ruime expertise en verscheidene middelen in huis om de precieze oorzaak snel en doeltreffend te achterhalen. Contacteer ons vandaag nog voor een gratis vochtanalyse. Wij zijn snel ter plaatse.

Meer over opstijgend vocht

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder