Blog

Hoe kunt u schimmel in huis bestrijden?

vocht achter radiator
Condens & schimmels

Hoe kunt u schimmel in huis bestrijden?

In deze 2 artikelen kunt u lezen hoe schimmels ontstaan en wat de gevolgen van schimmels in huis zijn. Daaruit is gebleken dat schimmels best zo snel mogelijk verwijderd en bestreden worden.

Schimmels verwijderen en schimmels bestrijden zijn eigenlijk 2 heel verschillende acties. Heeft u al last van schimmels in huis, dan is het raadzaam allereerst de schimmels weg te halen met een reinigingsmiddel dat speciaal hiervoor bedoeld is. Hierbij is het belangrijk om tijdens de schoonmaak goed te ventileren en een mondkapje te dragen. Anders zal u heel wat van de vrijkomende schimmelsporen inademen. Heeft u last van gevoelige luchtwegen, dan adviseren wij dit klusje uit te besteden om niet onnodig risico te lopen.

» Last van schimmels in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Hoe schimmels effectief verwijderen?

Schimmel is in principe goed te behandelen. Voor het verwijderen van schimmel kan u gebruik maken van gewone huismiddeltjes, of in de winkel vindt u speciale middelen tegen schimmel.

Schimmel verwijderen met soda

Eén van die huismiddeltjes is bijvoorbeeld soda. Los 5 tot 6 gram soda per liter water op, en breng deze oplossing met een natte doek of plantenspuit aan op de schimmel. Poets daarna de schimmelplek schoon met een harde borstel of met een ruwe spons of doek. Gebruik naast een mondkapje liefst ook handschoenen, zodat uw huid niet in contact kan komen met de schimmel.

Schimmel verwijderen met chloor

Is soda niet voldoende effectief, dan kunt u opteren voor een chlooroplossing. Gebruik voor elke 10 delen water 1 deel chloor. Let er zeker op dat u geen chloor in uw ogen krijgt! Dit kan erg branden en zeer schadelijk zijn. Ook is het noodzakelijk goed te ventileren, omdat chloor irriterend is voor de luchtwegen. Maak ook nu gebruik van rubberen handschoenen en een mondkapje. De werkwijze van verwijderen is voor de rest gelijk aan het gebruik van de sodaoplossing (zie hierboven).

Schimmel verwijderen met schimmelreinigers

Sommige schimmels kunnen zich op moeilijk bereikbare plekjes genesteld hebben, zoals in voegen of ruw stucwerk. De huis, tuin en keukenmiddeltjes kunnen in deze gevallen niet voldoende reinigen. In dit geval kunt u nog kiezen voor speciale schimmelreinigers, die schimmeldodende componenten bevatten. De schimmel zal na een behandeling met een schimmelwerend middel minder snel op dezelfde plek terugkomen. Ook in dit geval geldt zeer zeker: ventileer goed en draag beschermende middelen als handschoenen en een mondkapje.

» Last van schimmels in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Schimmels bestrijden: voorkomen is beter dan genezen

Om te voorkomen dat schimmels na verloop van tijd weer terugkeren, is het van belang dat er ook iets aan de oorzaak van de schimmel wordt gedaan. Schimmels zijn zeer hardnekkig, en waaien altijd wel weer het huis in. Om te voorkomen dat deze nieuwe schimmelsporen zich weer gaan ontwikkelen tot volwaardige schimmels, moet u ervoor zorgen dat ze zich nergens in huis kunnen nestelen. Schimmels woekeren bij voorkeur op vochtige plekjes. Het komt er dus op neer om ervoor te zorgen dat uw woning niet te vochtig is.

Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de installatie van een ventilatiesysteem, dat condensatieproblemen van de baan helpt.
Heeft u last van plaatselijke vochtproblemen, zoals opstijgend vocht of vocht dat door de gevel doorslaat, dan kunt u uw gevel laten impregneren of uw muren injecteren met een speciaal waterafstotend middel. Komt het vocht voornamelijk uit de kelderruimte, dan kunt u allicht baat hebben bij kelderdichting of kelderdrainage. Misschien is een combinatie van al deze methoden zelfs aan te raden.

Welke oplossing voor u het meest voor de hand liggend is, kunt u grondig laten onderzoeken door middel van een vrijblijvende gratis vochtanalyse. Wij komen dan bij u langs om uw gehele woning te inspecteren op vocht en vochtschade. Zo zullen wij de exacte oorzaak van uw vochtproblemen en schimmelvorming bepalen, en u van uitstekend advies op maat voorzien. Hiermee zal u definitief van alle schimmel- en vochtproblemen verlost zijn! Neem nu vrijblijvend contact met ons op!

Lees meer over schimmel

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder