Blog

Dekt mijn brandverzekering opstijgend vocht?

invloed vocht op energiefactuur
Overige vochtproblemen

Dekt mijn brandverzekering opstijgend vocht?

Iedereen is tegenwoordig verplicht een brandverzekering af te sluiten. Een brandverzekering dekt een veelvoud aan schade in en om de woning, bijvoorbeeld door extreme weersinvloeden, een apparaat dat stuk gaat en ook bepaalde soorten vochtproblemen. Maar soms kan het lastig zijn om te achterhalen, of een specifiek vochtprobleem daadwerkelijk in aanmerking komt voor vergoeding vanuit uw brandverzekering.

Kan u opstijgend vocht op de brandverzekering verhalen?

Een vochtprobleem dat veelvuldig tot schade en hoge kostenposten leidt, is opstijgend vocht. Opstijgend vocht komt voor in woningen, waarin lagere etages op één of andere manier mankementen vertonen die water en vocht toegang tot de woning bieden. U kunt hierdoor op termijn vochtige plekken op uw muren waarnemen. Eerst alleen op lagere verdiepingen maar na verloop van tijd ook hoger. Hoe langer dit proces de kans krijgt voort te duren, hoe meer kosten u zult maken voor reparatie en herstel. De vraag is nu: kunt u dit op uw brandverzekering verhalen?

Wat is opstijgend vocht precies?

Nadat vocht eenmaal uw woning is binnengetreden zal het langzaamaan de aangetaste oppervlakken steeds natter maken, waarna het vocht vervolgens naar hogere verdiepingen zal stijgen doordat deze oppervlakken verzadig raken.

Verzadigd houdt in, dat een bepaald materiaal zodanig vochtig is geworden dat er eigenlijk helemaal niets meer bij kan. Daardoor zal het vocht zich verder verspreiden via droge oppervlakken, totdat uiteindelijk grote delen van uw huis vochtig zullen geraken.

» Meer info over vocht en verzekering?Contacteer ons voor GRATIS advies op maat!

Hoe komt opstijgend vocht uw woning binnen?

Opstijgend vocht begint veelal op lagere niveaus van uw woning. In zeer veel gevallen is dit ofwel de kelder, of de begane grond. De kelder is een karakteristieke oorzaak van opstijgend vocht, omdat deze ruimte vrij toegang biedt aan diverse vochtproblemen. U kunt hinder ondervinden van lekkages, grondwater dat binnentreedt, sijpelwater maar ook condensatie.

Op de begane grond kunt u ook last hebben van lekkages, of een verminderde weerbaarheid van materialen die het binnentreden van allerlei soorten vocht tot gevolg hebben. Het ontbreken van een spouwmuur met waterkering leidt in meerdere gevallen tot verminderde waterdichtheid. Hierdoor kan bijvoorbeeld regenwater en grondwater in uw muren trekken, hetgeen weer leidt tot opstijgend vocht.

Komt de brandverzekering tussen bij opstijgend vocht?

Helaas is opstijgend vocht in zeer veel situaties te wijten aan achterstallig onderhoud. Een kelder die al lang niet gerenoveerd is, de eerder genoemde ontbrekende spouwmuur en ook gevels die al een geruime periode niet meer zijn opgeknapt. In al deze situaties zal de verzekering niet tussenkomen, omdat de reden van het vochtprobleem door u redelijkerwijs voorkomen had kunnen worden door het tijdig treffen van maatregelen.

De enige situatie die wel leidt tot dekking, is een lekkage. In dat geval zal de gevolgschade in de meeste gevallen worden vergoed door uw verzekeraar. Let wel: een brandverzekering vergoed over het algemeen niet het oplossen van het probleem zelf. Het repareren van de lekkage zult u dus zelf moeten bekostigen, maar de vergoeding van de schade en aangetaste materialen kunt u wel verhalen op de verzekeraar.

Aquatec zoekt altijd de meest financieel gunstige oplossing voor u

Vraag om een gratis vochtanalyse, hierdoor kunnen de problemen alvast niet groter worden

Indien u denkt dat u in uw huis te kampen heeft met opstijgend vocht, neem dan contact met ons op. Wij voeren dan een geheel gratis en vrijblijvende vochtanalyse bij u uit, waarna wij u in heldere taal uit kunnen leggen wat er aan de hand is.

Daarna zoeken wij samen met u naar de meest effectieve oplossing, die zo min mogelijk schade aan zal richten in uw portemonnee. Zo creëren wij voor u bij onvoldoende dekking vanuit uw verzekering toch nog de beste oplossing voor uw vochtprobleem.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder